Теми статей
Обрати теми

Як нараховувати знос на необоротні активи в період проведення поточного ремонту і техобслуговування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯК НАРАХОВУВАТИ ЗНОС НА НЕОБОРОТНІ АКТИВИ В ПЕРІОД ПРОВЕДЕННЯ ПОТОЧНОГО РЕМОНТУ І ТЕХОБСЛУГОВУВАННЯ

 

Наталія СЕВОСТЬЯНОВА, заступник начальника управління, головний бухгалтер управління Державного казначейства в Харківській області

 

На балансі установи на субрахунку 105 «Транспортні засоби» обліковуються транспортні засоби. Який порядок нарахування зносу на такі об’єкти необоротних активів у періоді, коли вони перебувають на поточному ремонті або технічному обслуговуванні?

(м. Запоріжжя)

 

Відповідно до

п. 7.10 Інструкції з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 17.07.2000 р. № 64 , сума зносу об’єктів (предметів) необоротних активів визначається в останній робочий день грудня у гривнях за повну кількість календарних місяців їх перебування в експлуатації у звітному році згідно з нормами зносу. При цьому відповідно до п. 7.4 зазначеної Інструкції нарахування зносу призупиняється на період реконструкції, модернізації, добудовування, дообладнання, консервації об’єктів необоротних активів.

Тому для того, щоб правильно визначити час перебування об’єктів необоротних активів в експлуатації та знаходження їх у ремонті або на технічному обслуговуванні, установі необхідно організувати документальне оформлення операцій з надходження необоротних активів, їх переміщення всередині установи, а також вибуття з установи.

У бюджетних установах операції, пов’язані з переміщенням необоротних активів, відображаються в регістрах бухгалтерського обліку. Для цього застосовуються форми документів, затверджені

Інструкцією зі складання типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів, затвердженою наказом Головного управління Держказначейства і Держкомстату від 02.12.97 р. № 125/70 (далі — Інструкція № 125/70).

З метою організації обліку та забезпечення контролю за збереженням необоротних активів у бухгалтерії установи ведеться попредметний їх облік в інвентарних картках. Так, для обліку об’єктів необоротних активів, що обліковуються на субрахунку 105 «Транспортні засоби», застосовується Інвентарна картка обліку основних засобів у бюджетних установах типової форми № ОЗ-6 (бюджет). На зворотному боці картки передбачено спеціальні графи для записів про переміщення необоротних активів в установі.

Звичайно, не кожній бюджетній установі до снаги виконати власними силами операції з поточного ремонту і технічного обслуговування транспортних засобів. Тому для проведення таких робіт бюджетні організації звертаються до спеціалізованих ремонтних організацій (станції технічного обслуговування). Перелік операцій, що належать до поточного ремонту і технічного обслуговування транспортних засобів, і періодичність їх проведення установлені

Положенням про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженим наказом Мінтрансу від 30.03.1998 р. № 102.

Передачу об’єкта необоротних активів (у нашому випадку — транспортного засобу) для проведення ремонту, технічного обслуговування сторонній організації доцільно оформити документально. У цьому випадку, крім акта приймання-здавання виконаних робіт, наданих послуг, необхідно відповідним чином оформити документи, що підтверджують факт передачі транспортного засобу для проведення зазначених робіт і повернення такого об’єкту установі. Оскільки форма такого документа не передбачена

Інструкцією № 125/70, він складається в довільній формі. Установа може використовувати також для оформлення передачі автомобіля на ремонт або техобслуговування накладні на відпуск ТМЦ. Саме на підставі цього документа, де буде зазначено дату передачі транспортного засобу для проведення ремонту, технічного обслуговування, буде зроблено відповідні записи в інвентарній картці.

Крім того, для оформлення передачі транспортних засобів на техобслуговування та ремонт і їх повернення після проведення техобслуговування і ремонту можуть застосовуватися форми актів, наведені в

додатках 2 і 3 до Правил надання послуг з технічного обслуговування та ремонту автомобільних транспортних засобів, затверджених наказом Мінтранспорту від 11.11.2002 р. № 792.

Якщо документ, що підтверджує вибуття об’єкта (у нашому випадку — автомобіля) з експлуатації, відсутній, то немає підстав вважати його таким, що не був в експлуатації, тобто об’єкт вважається експлуатованим протягом усього місяця. Отже, знос має нараховуватися за всі місяці його експлуатації.

Визначення місяців експлуатації об’єктів необоротних активів доцільно доручити постійно діючій комісії зі списання основних засобів та матеріальних цінностей.

Нагадаємо, що для нарахування зносу на основні засоби, інші необоротні матеріальні активи та нематеріальні активи застосовується Відомість нарахування зносу на основні засоби типової форми № ОЗ-12 (бюджет). Порядок заповнення окремих граф цієї відомості Держказначейство роз’яснювало в

листі від 31.12.2009 р. № 15-04/3296-23945 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 4, с. 20).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі