Теми статей
Обрати теми

Надбавка за вислугу років медичним працівникам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДБАВКА ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ МЕДИЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки, фінансів і бухгалтерської звітності Міністерства охорони здоров’я України

 

Чи зараховується до стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років, період роботи на посаді медичної сестри у профілакторії, який належить відкритому акціонерному товариству «Північний гірничо-збагачувальний комбінат»?

(м. Кривий Ріг)

 

Постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418

медичним працівникам установлено надбавку за вислугу років та затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я (далі — Порядок № 1418).

Пунктом 4 Порядку № 1418

визначено, які періоди роботи зараховуються до стажу для встановлення надбавки за вислугу років. Зокрема, до стажу роботи для встановлення надбавки за вислугу років включається час роботи в державних та комунальних закладах охорони здоров’я України, СРСР та союзних республік СРСР на посадах лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, визначених у п. 3 Порядку № 1418.

Уключення до стажу для встановлення надбавки за вислугу років періоду роботи у приватних та інших лікувальних закладах, що не належать до державних та комунальних закладів охорони здоров’я України,

Порядком № 1418 не передбачено.

Таким чином, період роботи у профілакторії, що належить відкритому акціонерному товариству «Північний гірничо-збагачувальний комбінат», на посаді медичної сестри

не включається до стажу для встановлення надбавки за вислугу років.

 

На станції переливання крові з 13.02.96 р. працює фахівець з вищою медичною освітою, який закінчив медінститут за спеціальністю «провізор». До влаштування на роботу на станцію переливання крові з 1973 року він працював провізором в аптеці. Чи включається період роботи в аптеці до стажу для встановлення надбавки за вислугу років?

(м. Маріуполь)

 

Постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418

медичним працівникам установлено надбавку за вислугу років та затверджено Порядок виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я (далі — Порядок № 1418).

Згідно з

п. 1 Порядку № 1418 надбавка за вислугу років установлюється лікарям та фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою, умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, крім посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби України.

Відповідно до

п. 3 Порядку № 1418 надбавка за вислугу років встановлюється:

— керівникам закладів охорони здоров’я та їх заступникам із числа лікарів;

— заступникам головного лікаря з медсестринства;

— керівникам структурних підрозділів із числа лікарів;

— лікарям усіх лікарських спеціальностей;

— професіоналам з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я;

— головним медичним сестрам;

— фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою всіх спеціальностей.

Пунктом 4 Порядку № 1418

визначено, які періоди роботи зараховуються до стажу для встановлення надбавки за вислугу років. Зокрема, до стажу роботи для встановлення надбавки за вислугу років включається час роботи в державних та комунальних закладах охорони здоров’я України, СРСР та союзних республік СРСР на посадах лікарів і фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, визначених у п. 3 Порядку № 1418.

На фармацевтичних працівників дія

Порядку № 1418 не поширюється.

 

Чи має право на надбавку за вислугу років медичний працівник, який одержує пенсію за вислугу років?

(м. Харків)

 

Статтею 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII

(далі — Закон № 1788) визначено, що право на пенсію за вислугу років мають працівники охорони здоров’я незалежно від віку за наявності спеціального стажу роботи 25 років за переліком, затвердженим постановою КМУ від 04.11.93 р. № 909, згідно з яким до спеціального стажу, що дає право на пенсію за вислугу років, зараховуються, зокрема, періоди роботи в закладах охорони здоров’я на посадах лікарів та середнього медичного персоналу (незалежно від найменування посад).

Відповідно до норм

ст. 7 Закону № 1788 пенсії за вислугу років призначаються при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію.

Тому медичний працівник, який вийшов на пенсію за вислугу років відповідно до зазначеного

Закону та постанови КМУ від 04.11.93 р. № 909, не має права працювати за спеціальністю після виходу на пенсію.

У разі працевлаштування за спеціальністю, що дає право на пенсію за вислугу років, виплата пенсії за вислугу років

припиняється і медпрацівник має право на оплату праці відповідно до чинного законодавства, у тому числі й на отримання надбавки за вислугу років згідно з постановою КМУ «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 29.12.2009 р. № 1418.

 

Чи мають право на надбавку за вислугу років:

 — медичний статистик, який має вищу економічну освіту та працює з 1996 року?

 — інструктор з фізкультури поліклініки, що має вищу немедичну освіту (закінчила педагогічний інститут) та посвідчення про присвоєння кваліфікаційної категорії — вища, медична сестра з масажу. До роботи в поліклініці вона працювала вчителем фізкультури.

(м. Суми)

 

Відповідно до

постанови КМУ «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418) лікарям та працівникам з числа фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я з 1 січня 2010 року встановлюється надбавка за вислугу років у розмірі від 10 до 30 % до посадового окладу залежно від стажу роботи (понад 3 роки — 10 %; понад 10 років — 20 %; понад 20 років — 30 %).

До стажу роботи, який дає право на встановлення надбавки за вислугу років, уключається, зокрема:

— час роботи в державних та комунальних закладах охорони здоров’я України, СРСР і союзних республік СРСР на посадах лікарів та фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою, визначених у

п. 3 Порядку № 1418;

— час роботи в будь-яких державних та комунальних установах, закладах та організаціях незалежно від підпорядкування на посадах, визначених у

п. 3 цього Порядку, за умови, що оплата праці таких працівників здійснюється відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

Фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою призначаються на посади середнього медичного персоналу в закладах охорони здоров’я згідно з вимогами

наказу Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25.12.92 р. № 195 (далі — наказ № 195). Зокрема, обіймати посаду:

інструктора з лікувальної фізкультури мають право фахівці з фізкультурною освітою (у тому числі вчитель фізкультури) після закінчення середнього спеціального навчального закладу або вищого навчального закладу із строком навчання 4 і більше років. Звертаємо увагу, що Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників, Випуск 78 «Охорона» здоров’я, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.03.2002 р. № 117, та Класифікатором професій ДК 003:2005 передбачено посаду «сестра медична з лікувальної фізкультури». Тобто у штатному розписі закладу охорони здоров’я має бути посада «сестра медична з лікувальної фізкультури»;

статистика медичного мають право фахівці з економічною освітою, економіко-статистичною, інженерно-економічною та статистичною освітою після закінчення середнього спеціального навчального закладу, вищого навчального закладу із строком навчання 4 роки і більше. Відповідно до п. 1 Приміток до розділу ІІІ наказу № 195 фахівці із середньою спеціальною освітою, допущені до роботи в установах охорони здоров’я до 1 січня 1993 року відповідно на посадах середніх медичних і фармацевтичних працівників, у порядку, передбаченому наказами МОЗ СРСР від 09.09.64 р. № 496 (додаток 3), від 21.10.74 р. № 990 та від 13.07.89 р. № 418, зберігають право на допуск до роботи на посадах, які вони обіймали на 01.01.93 р., — подальший перехід на інші посади можливий тільки відповідно до вимог наказу № 195.

Таким чином, статистик медичний та медична сестра з лікувальної фізкультури, а також інші особи, які працюють на посадах фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою всіх спеціальностей у державних та комунальних закладах охорони здоров’я, мають право на встановлення надбавки за вислугу років та зарахування часу роботи на цих посадах до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років, тільки в разі прийняття їх на зазначені посади відповідно до вимог

наказу № 195.

 

У 2004 році в міську клінічну лікарню на посаду медичної сестри було прийнято працівницю, яка 22.09.76 р. закінчила однорічні курси медсестер для дитячих ясел при Вінницькому медичному училищі. На цій посаді у 2009 році їй присвоєно вищу категорію за спеціальністю «сестринська справа». Чи має вона право на надбавку за вислугу років ?

(м. Київ)

 

Фахівці з базовою і неповною вищою медичною освітою призначаються на посаді середнього медичного персоналу в закладах охорони здоров’я згідно з вимогами

наказу Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25.12.92 р. № 195 (далі — наказ № 195).

Відповідно до

п. 1 Приміток до розділу ІІІ наказу № 195 фахівці із середньою спеціальною освітою, допущені до роботи в установах охорони здоров’я до 1 січня 1993 року відповідно на посадах середніх медичних і фармацевтичних працівників, у порядку, передбаченому наказами МОЗ СРСР від 09.09.64 р. № 496 (додаток 3), від 21.10.74 р. № 990 та від 13.07.89 р. № 418, зберігають право на допуск до роботи на посадах, які вони обіймали на 01.01.93 р., — подальший перехід на інші посади можливий тільки відповідно до вимог наказу № 195.

Таким чином, працівники закладів охорони здоров’я з немедичною освітою, які зараховані на посади середнього медичного персоналу відповідно до вимог зазначеного

наказу (у тому числі й допущені до 1 січня 1993 року), мають право на встановлення надбавки за вислугу років.

 

Чи мають право на надбавку за вислугу років працівники комунального закладу обласної ради «Обласна база спецмедпостачання» (заклад охорони здоров’я), які обіймають посади начальника відділу бази, завідувача складу, завідувача відділу складу? Зазначені працівники мають кваліфікацію лікаря, медичної сестри, акушерки, фельдшера та стаж роботи на посадах лікарів і медичних сестер в районних лікарнях, фельдшерсько-акушерських пунктах та санітарно епідеміологічних станціях більше 10 років.

(м. Суми)

 

Виплата надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою і неповною вищою медичною освітою запроваджено

постановою КМУ «Про затвердження Порядку виплати надбавки за вислугу років лікарям і фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок № 1418). Відповідно до п. 3 Порядку № 1418 право на отримання такої надбавки мають медичні працівники державних та комунальних закладів охорони здоров’я, до яких належать:

— керівники закладів охорони здоров’я та їх заступники з числа лікарів;

— заступники головного лікаря з медсестринства;

— керівники структурних підрозділів з числа лікарів;

— лікарі всіх спеціальностей;

— професіонали з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності;

— головні медичні сестри;

— фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою всіх спеціальностей.

Як бачимо, однією з необхідних умов для виплати надбавки за вислугу років є обіймання відповідної посади, наведеної в

п. 3 Порядку № 1418.

Ураховуючи викладене, незважаючи на наявність стажу роботи, що дає право на отримання надбавки за вислугу років відповідно до

Порядку № 1418 (робота на посадах лікарів і медсестер), обіймання таких посад, як начальник відділу бази, завідувач складу, завідувач відділу складу, не дає працівникам права на встановлення надбавки за вислугу років відповідно до Порядку № 1418.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі