Теми статей
Обрати теми

Протягом останніх чотирьох місяців працівник хворів: якою буде сума матдопомоги на оздоровлення

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРОТЯГОМ ОСТАННІХ ЧОТИРЬОХ МІСЯЦІВ ПРАЦІВНИК ХВОРІВ: ЯКОЮ БУДЕ СУМА МАТДОПОМОГИ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

 

Працівник установи йде у відпустку. Йому за рішенням керівника органу державного управління в цьому місяці надається матеріальна допомога на оздоровлення в розмірі середньомісячної заробітної плати.

Якщо протягом останніх чотирьох календарних місяців працівник не працював (хворів), які виплати, крім посадового окладу, слід брати для обчислення середньої заробітної плати? Чи слід уключати до розрахунку суми надбавок за ранг, вислугу років?

(м. Ужгород)

 

Згідно з

п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 державним службовцям матеріальна допомога на оздоровлення надається в розмірі, що не перевищує середньомісячну заробітну плату працівника.

Обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження (крім випадків оплати часу відпусток) згідно з

п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), здійснюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці, що передують події, з якою пов’язана виплата.

Середньомісячну заробітну плату розраховують згідно з

п. 8 Порядку № 100 шляхом множення середньоденної заробітної плати на середньомісячну кількість робочих днів у розрахунковому періоді.

Середньоденна заробітна плата

визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані робочі дні протягом двох місяців на кількість відпрацьованих робочих днів за цей період.

Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо і протягом цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, то середня заробітна плата обчислюється відповідно до

абз. 3 п. 4 Порядку № 100.

Згідно з

абз. 3 п. 4 Порядку № 100 якщо в розрахунковому періоді працівник не мав заробітку не з вини працівника, розрахунки проводяться виходячи з установленої йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Приклад. Згідно зі штатним розписом держслужбовцю встановлено посадовий оклад 1200 грн. Працівник іде у відпустку в жовтні 2010 року з наданням матеріальної допомоги на оздоровлення в розмірі середньомісячної заробітної плати. Розрахунковий період для обчислення матеріальної допомоги серпень — вересень 2010 року. Протягом цього періоду працівник не працював. Більше того, він не працював і протягом попередніх двох місяців (червень — липень) з поважної причини (хворів). На підставі абз. 3 п. 4 Порядку № 100 матеріальна допомога виплачується в розмірі посадового окладу, тобто 1200 грн. При цьому доплати і надбавки, установлені працівнику, зокрема, надбавка за ранг та надбавка за вислугу років, не враховуються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі