Теми статей
Обрати теми

Складання довідки-розрахунку на виданий аванс на відрядження

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СКЛАДАННЯ ДОВІДКИ-РОЗРАХУНКУ НА ВИДАНИЙ АВАНС НА ВІДРЯДЖЕННЯ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Як скласти довідку-розрахунок на виданий аванс на відрядження?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що

наказом Мінфіну від 17.03.2011 р. № 362 викладено у новій редакції Інструкцію про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджену наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція).

Згідно з

п. 7 розд. І «Загальні положення» Інструкції установа, що направляє працівника у відрядження, зобов’язана ознайомити його з кошторисом витрат (або з довідкою-розрахунком на виданий аванс, складеною за довільною формою), а також з вимогами нормативно-правових актів стосовно звітування про використання коштів, виданих на відрядження.

Мінфін у

листі від 05.05.2011 р. № 31-07230-16-21/11582 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 24) зазначив, що у випадку направлення працівника у відрядження в межах України документами, обов’язковими для оформлення таких службових відряджень та відшкодування понесених у таких відрядженнях витрат, є:

— наказ про відрядження;

довідка-розрахунок на виданий аванс, складена за довільною формою;

— звіт про використання коштів, наданих на відрядження;

— документи в оригіналі, які підтверджують вартість понесених у відрядженні витрат.

Таким чином, на сьогодні складання довідки-розрахунку на виданий аванс при направленні працівника у відрядження,

є обов’язковим.

Зазначимо, що конкретної форми довідки-розрахунку не існує. Така довідка повинна бути розроблена установою самостійно та складена у довільній формі, але з дотриманням вимог, які висуває до правил оформлення первинних документів

Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському облік, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

Так, згідно

з п. 2.4 вказаного Положення первинні документи для надання їм юридичної сили і доказовості повинні мати такі обов’язкові реквізити: назву документа (форми); дату і місце складання; назву підприємства, установи, від імені якої складений документ; зміст, обсяг та підставу для здійснення господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

При розробці довідки-розрахунку, яка буде використовуватися у вашій установі, ви можете орієнтуватися на форму довідки, затверджену

наказом Генеральної Прокуратури «Про порядок виїзду у службові відрядження працівників органів прокуратури України» від 06.07.2011 р. № 75.

Розроблену форму довідки-розрахунку доцільно затвердити наказом керівника по установі, яким також визначити:

— відповідального за складання довідки-розрахунку;

— терміни її складання та ознайомлення з працівником, що відряджається.

Далі наведемо форму довідки-розрахунку на виданий аванс, яку ви можете взяти за основу під час розроблення власної форми такої довідки, та приклад її заповнення.

Приклад.

Головного бухгалтера установи згідно з наказом керівника від 04.07.2011 р. № 15-в направлено у відрядження до м. Києва для здавання фінансової та бухгалтерської звітності терміном на три дні (з 07.07.2011 р. по 09.07.2011 р.) без наймання житлового приміщення. Витрати на проведення авансу включають вартість проїзних квитків на потягу від м. Харкова до м. Києва (65,28 грн. в один бік) та добові за три дні у розмірі 90,00 грн. (30,00 грн. х 3 дн.).

Усього працівнику потрібно видати аванс у сумі 220,56 грн. (65,28 грн.

х 2 + 90,00 грн.).

Виходячи з цих даних заповнимо довідку-розрахунок на аванс.

 

img 1

 

Нагадаємо, що відповідно до

п. 5 розд. І «Загальні положення» Інструкції установа, що направляє працівника у відрядження, забезпечує його коштами для здійснення поточних витрат під час службового відрядження (авансом). Аванс відрядженому працівникові може видаватися готівкою або перераховуватися у безготівковій формі на відповідний рахунок для використання із застосуванням платіжних карток.

Строки видачі авансу на відрядження чинним законодавством не встановлені. Питання щодо строків видачі авансу вирішується у кожному конкретному випадку після видання наказу (розпорядження) про направлення працівника у відрядження і з урахуванням можливості проведення ним витрат, пов’язаних з таким відрядженням (наприклад, придбання проїзних квитків). Тобто єдина рекомендація щодо термінів видачі авансу на відрядження — його має бути видано після видання наказу про відрядження.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі