Теми статей
Обрати теми

Оплата праці старшої медсестри дошкільного навчального закладу

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ СТАРШОЇ МЕДСЕСТРИ ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Чи може медична сестра дошкільного навчального закладу без категорії (яка не проходила атестацію) вважатися старшою та отримувати відповідну зарплату (посадовий оклад, підвищений на 10 %), якщо вона одна виконує велику кількість обов’язків?

(Полтавська обл.)

 

Згідно з п. 30 Положення про дошкільний навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 12.03.2003 р. № 305, медичне обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі здійснюється на безоплатній основі медичними працівниками, які входять до штату цього закладу або відповідних закладів охорони здоров’я.

У дошкільному навчальному закладі незалежно від підпорядкування, типу та форми власності створюється медичний кабінет (п. 1 Положення про медичний кабінет дошкільного навчального закладу, затвердженого спільним наказом МОЗ та Міносвіти від 30.08.2005 р. № 432/496).

З 1 січня 2011 року набрали чинності Типові штатні нормативи дошкільних навчальних закладів, затверджені наказом Міносвіти від 04.11.2010 р. № 1055 (далі — Типові штати № 1055). Зауважимо, що цими Типовими штатами збережено не лише посади медичних працівників, а й їх додаткову кількість. Так, передбачено введення таких посад:

— сестра медична лікувального кабінету;

— сестра медична з масажу;

— сестра медична з лікувальної фізкультури;

— сестра медична з фізіотерапії для проведення лікувально-оздоровчої роботи;

— лікар-педіатр або вузький спеціаліст залежно від типу закладу.

Відповідно до розд. І Типових штатів № 1055 кількість штатних одиниць старшої медичної сестри залежить від кількості груп.

Нарахування заробітної плати медичним працівникам, які працюють в закладах освіти, здійснюється згідно з Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519). Це означає, що оплата праці медичних працівників навчальних закладів та установ освіти здійснюється відповідно до умов оплати праці медичних працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

Згідно з п. 1.5 цих Умов розміри посадових окладів (тарифних ставок) визначаються за тарифними розрядами Єдиної тарифної сітки, які встановлюються професіоналам та фахівцям залежно від наявної кваліфікаційної категорії, робітникам — кваліфікаційного розряду в межах діапазону, визначеного для цих посад (професій) Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженим наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117 (далі — Довідник № 117).

Згідно з цим Довідником посада «сестра медична старша» належить до фахівців.

У розділі «Фахівці» Довідника № 117 затверджено кваліфікаційні вимоги до молодших спеціалістів усіх спеціальностей. Зокрема, для обіймання посади сестри медичної старшої (без категорії) необхідно мати:

— неповну вищу освіту (молодший спеціаліст) або базову вищу освіту (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Сестринська справа», «Лікувальна справа» або «Акушерська справа»; спеціалізацію за фахом «Організація охорони здоров’я»;

— стаж роботи за фахом не менше 3 років.

Таким чином, особа, яка відповідає цим вимогам, може обіймати посаду сестри медичної старшої (без категорії).

Згідно з п.п. 2.2.10 Умов № 308/519 посадовий оклад сестрам медичним старшим визначається виходячи з тарифних розрядів посад фахівців відповідної кваліфікації з урахуванням підвищення на 10 %.

Тарифні розряди залежно від кваліфікаційної категорії сестри медичної старшої визначаються відповідно до п.п. 2.2.8 Умов № 308/519. Зокрема, сестрі медичній старшій без категорії встановлюється 6-й тарифний розряд.

Додамо також, що згідно з Класифікатором професій ДК 003:2010 (далі — КП) професійну назву посади «сестра медична старша» утворено із застосуванням похідного слова «старший» згідно з додатком В до КП. Тому посада «сестра медична старша» не є керівною (див. також лист Мінпраці від 24.12.2010 р. № 14229/0/14-10/13).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі