Теми статей
Обрати теми

Виплати студентам з числа дітей-сиріт, які навчаються у вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації і виховуються у прийомних сім’ях

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИПЛАТИ СТУДЕНТАМ З ЧИСЛА ДІТЕЙ-СИРІТ, ЯКІ НАВЧАЮТЬСЯ У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ I — II РІВНІВ АКРЕДИТАЦІЇ І ВИХОВУЮТЬСЯ У ПРИЙОМНИХ СІМ’ЯХ

 

Людмила Кунгурцева, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення

 

Які виплати здійснюються студентам з числа дітей-сиріт, які навчаються у вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації і виховуються у прийомних сім’ях?

(м. Київ)

 

Відповідно до п.п. 1 п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226) мають право на повне державне забезпечення у навчальних закладах діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, учні, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, та особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

В абз. 3 п.п. 1 п. 13 цієї постанови визначено: якщо студент є прийомною дитиною, він за вибором може бути зарахований на повне державне утримання або йому продовжується виплата соціальної допомоги як дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування.

Призначення і виплата соціальної допомоги та грошового забезпечення прийомній сім’ї здійснюються управлінням праці і соціального захисту населення районної, районної у містах Києві та Севастополі держадміністрації, структурним підрозділом з питань праці і соціального захисту населення виконавчого органу міської, районної у місті ради відповідно до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною», затвердженого постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 81.

Якщо особа з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, навчається за денною формою у вищому навчальному закладі, то навчальний заклад подає довідку про розмір стипендії та про те, що така особа не перебуває на повному державному утриманні.

У разі коли дитині виплачуються призначені в установленому порядку пенсія, аліменти, стипендія чи державна допомога, розмір соціальної допомоги визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та розміром зазначених виплат за попередній повний місяць на момент влаштування дитини у прийомну сім’ю.

У разі зміни розміру пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги прийомні батьки зобов’язані повідомити про це уповноважений орган для проведення відповідного перерахунку розміру раніше призначеної соціальної допомоги.

При зарахуванні на повне державне утримання таким студентам здійснюються виплати, наведені у таблиці на с. 14.

 

ОРІЄНТОВНА ТАБЛИЦЯ МІНІМАЛЬНОГО ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
В ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ І — ІІ РІВНІВ АКРЕДИТАЦІЇ СТУДЕНТІВ
З ЧИСЛА ДІТЕЙ-СИРІТ І ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ

(з розрахунку на 1 особу, грн.)

№ з/п

Вид забезпечення

Нормативний документ

Грошове забезпечення учнів

1

Вартість харчування на день

Додаток 4 до постанови КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591

30 — 40

Вартість харчування вираховується у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок.

2

Вартість одягу, взуття (1 раз на рік) (не менш як 35 нмдг)

П. 2.2 наказу Міносвіти «Про затвердження норм матеріального та нормативів фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів» від 17.11.2003 р. № 763

595

Щорічне поповнення гардероба та текстильної білизни складає 65 % від коштів, передбачених на первинне забезпечення (п. 3.2).

3

Матеріальна допомога 1 раз на рік (не менш як 8 нмдг)

П.п. 3 п. 13 постанови № 226

136

4

Стипендія:

— 1 місяць

Постанова КМУ «Деякі питання стипендіального забезпечення» від 05.03.2008 р. № 165

1160

— у разі відмінного навчання

1210

Розмір стипендії вказаний без нарахування індексації.

5

Придбання навчальної літератури після 18 років (у розмірі
3 мінімальних ординарних (звичайних) академічних стипендій)

Абз. 2 п.п. 1 п. 13 постанови № 226

1200

6

Додатково при працевлаштуванні:
— для придбання одягу, взуття не менш як 40 нмдг

П.п. 4 п. 13 постанови № 226

680

— грошова допомога у розмірі шести прожиткових мінімумів

5718 грн.
(з 01.12.2011 р.)

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі