Теми статей
Обрати теми

Щодо штатних нормативів і типових штатів бібліотек навчальних закладів та деяких питань оплати праці працівників закладів охорони здоров’я

Редакція ББ
Лист від 03.11.2010 р. № 10.03.67/3331

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ЩОДО ШТАТНИХ НОРМАТИВІВ І ТИПОВИХ ШТАТІВ БІБЛІОТЕК НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ТА ДЕЯКИХ ПИТАНЬ ОПЛАТИ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

Лист від 03.11.2010 р. № 10.03.67/3331

 

Міністерство охорони здоров’я розглянуло <…> запит щодо штатних нормативів і типових штатів бібліотек навчальних закладів та деяких питань оплати праці працівників закладів охорони здоров’я і повідомляє.

Щодо штатних нормативів та типових штатів бібліотек навчальних закладів Міністерство у межах компетенції повідомляє, що на сьогоднішній день нормативні акти, які регулюють штатну чисельність бібліотек навчальних закладів, відсутні.

Штатна чисельність працівників бібліотек, які відносяться до сфери впливу Мінкультури, визначається згідно з наказом Міністерства культури і туризму від 29.12.2008 р. № 1631/0/16-08 «Про затвердження Типових норм часу на основні процеси бібліотечної роботи», який не пройшов державної реєстрації у Міністерстві юстиції України і діє як рекомендований.

Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я затверджені наказом Міністерства праці та соціальної політики та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» (далі — Умови № 308/519).

Згідно з пунктом 2.4.1 (5) зазначеного наказу медичним та фармацевтичним працівникам закладів охорони здоров’я посадовий оклад установлюється з урахуванням кваліфікаційної категорії за умови їх роботи за тією спеціальністю, за якою присвоєно кваліфікаційну категорію.

Атестація лікарів проводиться відповідно до вимог Положення про порядок проведення атестації лікарів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.12.97 р. № 359 «Про подальше удосконалення атестації лікарів» (далі — Положення № 359).

Згідно з п. 3.19 цього Положення лікарям, яким присвоєно (змінено) кваліфікаційну категорію, органом охорони здоров’я, при якому створена атестаційна комісія, видається посвідчення затвердженого зразка, а тим, кому підтверджено попередньо присвоєну категорію, — ставиться відповідна відмітка у раніше виданому посвідченні або видається нове посвідчення, якщо відсутнє місце для відміток у попередньому посвідченні, у двотижневий строк з дня атестації.

Номенклатура лікарських спеціальностей, яка затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.12.97 р. № 359, передбачає окремі спеціальності «Анестезіологія» та «Дитяча анестезіологія».

Відповідно до Переліку лікарських посад у закладах охорони здоров’я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я від 28.10.2002 р. № 385, посаді лікаря-анестезіолога відповідає лікарська спеціальність «Анестезіологія», посаді лікаря-анестезіолога дитячого — лікарська спеціальність «Дитяча анестезіологія».

З огляду на вказане, якщо у штатному розписі підрозділу закладу охорони здоров’я зареєстрована посада лікаря-анестезіолога, працівник, який обіймає цю посаду, права на встановлення посадового окладу з урахуванням кваліфікаційної категорії за спеціальністю «Дитяча анестезіологія» не має.

 

Перший заступник Міністра В. Лисак

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ШТАТНІ НОРМАТИВИ БІБЛІОТЕК НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ
 ТА ПІДВИЩЕННЯ ПОСАДОВОГО ОКЛАДУ ЗА НАЯВНІСТЬ
 КВАЛІФІКАЦІЙНОЇ КАТЕГОРІЇ ЛІКАРЮ-АНЕСТЕЗІОЛОГУ

Перше питання, яке розглядає Міністерство охорони здоров’я в

листі, що коментується, стосується того, якими штатними нормативами має користуватись медичне училище при встановленні посад бібліотекарів.

Як визначило Міністерство охорони здоров’я в

листі, що коментується, на сьогодні нормативні акти, які регулюють штатну чисельність бібліотек вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації (до яких належить медичне училище), відсутні.

У нашому виданні це питання розглядалося спеціалістом Міносвіти в консультації «Розрахунок посад бібліотекарів медичних училищ» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 5, с. 31). У цій консультації зазначалося, що на сьогодні, ураховуючи відсутність інших нормативних документів, відповідно до

наказу Міністерства охорони здоров’я «Про встановлення штатів бібліотек медичних та фармацевтичних училищ» від 03.08.87 р. № 926 з метою вдосконалення роботи бібліотек середніх медичних і фармацевтичних навчальних закладів при встановленні штатів бібліотек слід керуватися наказом Міністерства вищої та середньої спеціальної освіти СРСР «Про затвердження типових штатів бібліотек вищих та середніх спеціальних навчальних закладів» від 22.10.78 р. № 1175.

Що стосується типових штатів бібліотек вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, то в цьому питанні слід керуватися

Методичними рекомендаціями з порядку організації структури бібліотек вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, які було доведено листом Міносвіти від 17.03.2005 р. № 1/9-131.

Друге питання, яке розглядає Міністерство охорони здоров’я в

листі, що коментується, стосується того, чи має право лікар-анестезіолог на отримання підвищення за кваліфікаційну категорію, якщо він має її за спеціальністю «дитяча анестезіологія».

Відповідь Міністерства повністю співпадає з відповіддю, яку ми надавали в консультації «Право лікаря-анестезіолога на підвищення посадового окладу» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 9, с. 21).

Так, посадові оклади лікарів-анестезіологів установлюються відповідно до

п.п. 2.2.5 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519, враховуючи наявність кваліфікаційної категорії.

Згідно з

п. 5 п.п. 2.4.1 цих Умов медичним та фармацевтичним працівникам посадовий оклад установлюється з урахуванням кваліфікаційної категорії за умови їх роботи за тією спеціальністю, за якою присвоєно кваліфікаційну категорію.

Лікарські посади та лікарські спеціальності відповідно до посад установлені

Переліком лікарських посад у закладах охорони здоров’я, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.10.2002 р. № 385.

Відповідно до вимог зазначеного

Переліку посаді лікар-анестезіолог відповідає лікарська спеціальність «анестезіологія», а лікарська спеціальність «дитяча анестезіологія» відповідає посаді «лікар-анестезіолог дитячий».

У зв’язку з цим лікар-анестезіолог

не має права на встановлення посадового окладу з урахування підвищення за наявність кваліфікаційної категорії за спеціальністю «дитяча анестезіологія».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі