Теми статей
Обрати теми

Нерегулярна виплата надбавок: як визначити базовий місяць?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НЕРЕГУЛЯРНА ВИПЛАТА НАДБАВОК: ЯК ВИЗНАЧИТИ БАЗОВИЙ МІСЯЦЬ?

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України

 

З 01.01.2010 р. спеціалісту установи згідно з наказом Мінсім’ямолодьспорту від 23.09.2005 р. № 2097 було встановлено дві надбавки (кожна в розмірі 50 % посадового окладу):

— за складність та напруженість;

— за особистий внесок для забезпечення високоякісного навчально-тренувального процесу підготовки висококваліфікованих спортсменів до складу національних збірних команд України.

З 01.05.2010 р. виплату надбавок через недостатність фонду оплати праці було призупинено.

З 01.09.2010 р. надбавки було виплачено, але в розмірі 30 % посадового окладу.

У листопаді — грудні 2010 року надбавки виплачувалися в розмірі 50 % посадового окладу.

Як у цьому випадку правильно визначити базовий місяць, якщо до 01.01.2010 р. базовим був жовтень 2008 року?

(м. Харків)

 

Під час проведення індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Пунктом 5 Порядку № 1078

установлено, що в разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при визначенні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація за цей місяць не проводиться. З наступного місяця починається обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

Місяць підвищення грошових доходів

вважатиметься базовим тільки в тому випадку, якщо сума підвищення перевищить суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (див. приклад, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078).

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, яка включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (посадових окладів), доплати, надбавки, премії, передбачені законодавством, що мають постійний характер.

Якщо ж надбавку встановлено на короткий строк, то це не є підставою вважати місяць її встановлення базовим.

Однак чинним законодавством не визначено, який строк установлення надбавки є коротким. Тому якщо надбавку установлено, наприклад, на один (два, три) місяць, то в цьому випадку немає підстав вважати місяць базовим, оскільки немає можливості застосувати механізм індексації. Якщо ж надбавку встановлено на більш тривалий період часу, наприклад на рік, то місяць її встановлення слід прийняти за базовий.

У цьому випадку, якщо згідно із законодавством оплата праці працівників передбачає

надбавки за складність та напруженість у роботі, за особистий внесок для забезпечення високоякісного навчально-тренувального процесу підготовки висококваліфікованих спортсменів до складу національних збірних команд України, то місяці їх установлення вважаються базовими при проведенні індексації. При цьому місяці підвищення доходів вважатимуться базовими тільки у випадку, якщо сума підвищення грошових доходів перевищить суму індексації, яку може бути нараховано у відповідному місяці.

Поточні коливання сум установлених

надбавок та доплат залежно від фінансових можливостей (уключаючи й можливу відсутність виплати в окремі місяці) не можуть бути підставою для визнання місяця, в якому виплати були відновлені або були більшими, ніж у попередніх місяцях, базовим.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі