Теми статей
Обрати теми

Посада головної акушерки

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПОСАДА ГОЛОВНОЇ АКУШЕРКИ

 

Галина ГАСЮК, головний спеціаліст Департаменту кадрової політики та запобігання корупції Міністерства охорони здоров’я України

 

У пологовому будинку виникла потреба у введенні посади головної акушерки. У той же час чинним Класифікатором професій передбачена лише професія «акушерка», а професія «головна акушерка» у ньому не визначена.

Чи можливо у пологовому будинку ввести посаду головної акушерки? Якщо так, то як установити посадовий оклад такій працівниці?

(м. Харків)

 

Спочатку звернемось до

наказу Міністерства охорони здоров’я «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33 (далі — наказ № 33).

Введення посади головної акушерки передбачено

п. 1.32 додатка 33 до наказу № 33. Так, посада головної акушерки встановлюється в пологових будинках на 80 і більше ліжок.

Дійсно,

Класифікатором професій ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. № 327 (далі — наказ № 327, КП), передбачена лише професія «акушерка» за кодом КП 3232. Посада «головна акушерка» за окремим кодом КП не визначена. Але в той же час у додатку В до наказу № 327 існують похідні слова до професій (професійних назв робіт), які можуть застосовуватись до назв посад і серед яких є похідне слово «головний». Похідні слова до професій (професійних назв робіт) можуть застосовуватися за умови збереження галузевої та функціональної належності, кваліфікаційних вимог, виключення дублювання, збереження коду новоутвореної професії.

Так, від назви професії «акушерка» (код КП 3232) може бути утворена похідна назва професії «головна акушерка» з кодом КП 3232.

Щодо встановлення посадового окладу головній акушерці, то зазначимо таке.

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 р. № 308/519

(далі — Умови № 308/519), посада головної акушерки не передбачена.

При цьому згідно з

Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 78. Охорона здоров’я), затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29.03.2002 р. № 117, посада акушерки належить до категорії «фахівці».

У

п.п. 2.2.1 Умов № 308/519 визначені схеми тарифних розрядів для головних фахівців. Вважаємо, що посадовий оклад головної акушерки може бути встановлений саме відповідно до тарифних розрядів, установлених для головних фахівців виходячи з груп з оплати праці.

Нагадаємо, що група з оплати праці пологового будинку визначається згідно з вимогами додатка 2 до Умов № 308/519 виходячи з кількості ліжок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі