Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати стипендії студентам, які є дітьми шахтарів

Редакція ББ
Лист від 24.06.2010 р. № 4.2-17/3043

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ВИПЛАТИ СТИПЕНДІЇ СТУДЕНТАМ, ЯКІ Є ДІТЬМИ ШАХТАРІВ

Лист від 24.06.2010 р. № 4.2-17/3043

 

Департаментом вищої освіти розглянуто звернення <…> щодо виплати стипендії студентам, які є дітьми шахтарів та студентам, які проживають на території гірського населеного пункту.

Повідомляємо, що відповідно до статті 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» шахтарі, що мають стаж підземної роботи не менш як три роки, діти, батьки яких мають стаж підземної роботи не менш як 15 років, діти шахтарів, які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві, шахтарів-інвалідів I та II групи зараховуються поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів з наданням місць у гуртожитках на час навчання та гарантованою виплатою за рахунок коштів державного бюджету стипендії в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб.

На сьогодні впровадження Закону у частині стипендіального забезпечення потребує значних коштів, які не передбачені Законом України «Про Державний бюджет України на 2010 рік».

Таким чином, при призначенні стипендії вищі навчальні заклади керуються Порядком призначення і виплати стипендій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 року № 882 «Питання стипендіального забезпечення», в якому категорія студентів, батьки яких мають стаж підземної роботи не менш як 15 років, не зазначена.

Згідно з пунктом 91 зазначеного Порядку стипендіатам, які постійно проживають на території населеного пункту або навчаються у навчальному закладі, що розташований у населеному пункті, якому надано статус гірського, виплачується додаткова стипендія у розмірі 20 відсотків мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії відповідного типу навчального закладу.

Ураховуючи викладене, дія пункту 91 цього Порядку поширюється лише на стипендіатів, які

постійно проживають на території населеного пункту, якому надано статус гірського (незалежно від статусу населеного пункту, в якому розташований вищий навчальний заклад), або навчаються у навчальному закладі, що розташований у населеному пункті, якому надано статус гірського.

 

Директор Департаменту Я. Болюбаш

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

СТИПЕНДІЯ ДІТЯМ ШАХТАРІВ: РОЗ’ЯСНЮЄ МІНОСВІТИ

Як відомо,

ст. 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 02.09.2008 р. № 345-VI (далі — Закон № 345), який набрав чинності 16.09.2008 р., було запроваджено нові умови прийняття до навчальних закладів та виплати стипендій:

— шахтарям, що мають стаж підземної роботи не менш як три роки;

— дітям, батьки яких мають стаж підземної роботи не менш як 15 років;

— дітям шахтарів, які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві;

— дітям шахтарів — інвалідів I і II груп.

Так, для зазначених осіб передбачено

зарахування поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів з наданням місць у гуртожитках на час навчання та гарантованою виплатою за рахунок коштів держбюджету стипендії в розмірі прожиткового мінімуму, установленого законом для працездатних осіб.

Зауважимо: норми щодо пільгового зарахування на навчання

до вищих навчальних закладів діють починаючи з 2009 року. Так, з цього року в умовах прийняття до вищих навчальних закладів України щорічно передбачається, що особи, зазначені у ст. 5 Закону № 345, мають право на зарахування поза конкурсом до вищих навчальних закладів.

Як підкреслило Міносвіти в

листі від 09.07.2009 р. № 1/9-469 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 27), законодавством визначено, що дитина — це особа віком до 18 років. У зв’язку з цим діти, батьки яких мають стаж підземної роботи не менш як 15 років; діти шахтарів, які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві; діти шахтарів — інвалідів I і II груп мають право на пільгове зарахування до вищого навчального закладу, якщо на момент подання документів їм не виповнилося 18 років. Якщо документи на вступ подаються особою в день досягнення 18 років, то вона ще має право на пільговий вступ. Особи, які подають документи вже наступного дня після досягнення зазначеного віку, не мають права на пільгу. На це звертало увагу Міносвіти в листі від 15.03.2010 р. № 1/9-176.

Перелік документів, які повинні подати особи, вказані у

ст. 5 Закону № 345, під час вступу до вищого навчального закладу, зазначено в листі Міносвіти від 15.03.2010 р. № 1/9-176. Наведемо цей перелік у таблиці.

 

Категорія

Необхідні документи

Примітка

1

2

3

Шахтарі, що мають стаж підземної роботи не менш як три роки

— довідка відділу кадрів підприємства (шахтоуправління), в якому зберігаються трудові книжки працівників, що виконують видобувні, шахтобудівні роботи, зазначені у ст. 1 Закону № 345, або довідка Управління Пенсійного фонду України, в якому перебуває на пенсійному обліку та отримує пенсію працівник, що виконував видобувні, шахтобудівні роботи, зазначені у ст. 1 Закону № 345, з підписами керівника Управління та начальника відділу пенсійного забезпечення, скріплена відповідною печаткою;
— копія або виписка з трудової книжки з підписами, скріпленими печаткою відділу кадрів

Довідка з підписами керівника відділу та керівника підприємства (шахтоуправління) і завірена відповідною печаткою юридичної особи із зазначенням її ідентифікаційного коду

Діти, батьки яких мають стаж підземної роботи не менш як 15 років

— свідоцтво про народження вступника;
— довідка відділу кадрів підприємства (шахтоуправління), в якому зберігаються трудові книжки працівників, що виконують видобувні, шахтобудівні роботи, зазначені у ст. 1 Закону № 345 або довідка Управління Пенсійного фонду України, в якому перебуває на пенсійному обліку та отримує пенсію працівник, що виконував видобувні, шахтобудівні роботи, зазначені у ст. 1 Закону № 345, з підписами керівника Управління

Довідка з підписами керівника відділу
та керівника підприємства (шахтоуправління), скріплена відповідною печаткою юридичної особи із зазначенням її ідентифікаційного коду

 

та начальника відділу пенсійного забезпечення, скріплена відповідною печаткою;
— копія або виписка з трудової книжки з підписами,
скріпленими печаткою відділу кадрів

 

Діти шахтарів, які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві

— свідоцтво про народження вступника та свідоцтво про смерть одного або обох батьків та один з наступних документів:
— посвідчення члена сім’ї загиблого шахтаря;
— акт про нещасний випадок на виробництві (форма № Н-1)

 

Діти шахтарів — інвалідів
I та II груп

— свідоцтво про народження вступника та пенсійне посвідчення батька (матері)-шахтаря, в якому зазначена група та причина інвалідності або посвідчення отримувача державної соціальної допомоги, в якому зазначена група та причина інвалідності та один із таких документів:
— висновок МСЕК про наявність причинного зв’язку інвалідності з трудовим каліцтвом;
— акт про нещасний випадок на виробництві (форма № Н-1)

Висновок МСЕК має бути підписаний головою МСЕК (підпис розшифрований та скріплений печаткою)

 

Водночас

Закон № 345 не діє в повному обсязі. Наприклад, зазначеним вище особам не виплачується стипендія в розмірі прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб. До речі, на цей факт також звертав увагу фахівець Міносвіти (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 14, с. 19).

У

листі, що коментується, зазначено, що запровадження Закону № 345 у частині стипендіального забезпечення потребує значних коштів, які не передбачені Законом про Держбюджет на 2010 рік. Зауважимо: такі кошти не передбачені й у Законі про Держбюджет на 2011 рік.

Таким чином, для осіб, які перелічені в

ст. 5 Закону № 345, пільги в частині стипендії надаватися не можуть. Наразі стипендія в розмірі прожиткового мінімуму, установленого для працездатних осіб, їм не виплачується.

Питання стипендіального забезпечення регулюються

Порядком призначення і виплати стипендій, затвердженим постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882).

Згідно з

п.п. 6 п. 6 Порядку № 882 пільги щодо отримання стипендії передбачено тільки для студентів, які навчаються за гірничими спеціальностями, батьки яких загинули або стали інвалідами внаслідок отримання травм на виробництві, професійного захворювання під час роботи на вугледобувних підприємствах.

Студентам, які за результатами семестрового контролю мають середній бал успішності 7.00 — 9.99 за 12-бальною або 4.00 — 4.99 за 5-бальною шкалою оцінювання, призначається академічна стипендія в мінімальному розмірі:

— для студента вищого навчального закладу I — II рівнів акредитації:

472,00 грн. (400,00 грн. + 72,00 грн.), де 72,00 грн. — 18 % від академічної стипендії як особі, що навчається за гірничими спеціальностями;

 — для студента вищого навчального закладу III — V рівнів акредитації:

625,40 грн. (530,00 грн. + 95,40 грн.), де 95,40 — 18 % від академічної стипендії як особі, що навчається за гірничими спеціальностями.

Таким студентам у разі отримання за результатами семестрового контролю середнього бала успішності нижче 7 за 12-бальною або нижче 4 за 5-бальною шкалою оцінювання призначається соціальна стипендія в розмірі 100 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації (

п. 29 Порядку № 882). Відповідно 472,00 грн. та 625,40 грн.

Крім того, згідно з

п. 91 Порядку № 882 стипендіатам, які постійно проживають на території населеного пункту або навчаються в навчальному закладі, розташованому в населеному пункті, якому надано статус гірського, виплачується додаткова стипендія в розмірі 20 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії відповідного типу навчального закладу.

Дійсно, згідно з

ч. 1 ст. 5 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» від 15.02.95 р. № 56/95-ВР (далі — Закон № 56/95) статус особи, яка проживає та працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського, надається громадянам, які постійно проживають, працюють або навчаються на денних відділеннях навчальних закладів у цьому населеному пункті, про що громадянам виконавчим органом відповідної місцевої ради видається посвідчення встановленого зразка.

Відповідно до

ч. 2 ст. 6 Закону № 56/95 розмір стипендій громадянам, які отримали статус особи, яка навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського, збільшується на 20 %. Фінансування збільшеного розміру стипендій, передбаченого зазначеною нормою Закону № 56/95, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Як підкреслило Міносвіти в

листі, що коментується, дія п. 91 Порядку № 882 поширюється тільки на стипендіатів, які постійно проживають на території населеного пункту, якому надано статус гірського (незалежно від статусу населеного пункту, в якому розташовано вищий навчальний заклад), або навчаються в навчальному закладі, розташованому в населеному пункті, якому надано статус гірського.

Також додамо, що особи, які проживають на території населеного пункту, якому надано статус гірського, мають право на першочергове зарахування до вищих навчальних закладів. Для цього вони повинні надати посвідчення особи, яка проживає на території населеного пункту, якому надано статус гірського, або довідку виконавчого органу місцевої ради про надання статусу гірського цьому населеному пункту та про те, що особа проживає на території населеного пункту, якому надано статус гірського. Довідка повинна бути з підписом, скріпленим гербовою печаткою відповідної місцевої ради, та містити посилання на відповідне рішення КМУ, яким було надано цьому населеному пункту статус гірського.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі