Теми статей
Обрати теми

Нарахування та утримання податків та внесків з доходів військовослужбовців

Редакція ББ
Стаття

НАРАХУВАННЯ ТА УТРИМАННЯ ПОДАТКІВ ТА ВНЕСКІВ З ДОХОДІВ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

 

Пропонуємо вашій увазі консультацію, в якій у табличній формі розглянуто порядок нарахування та утримання єдиного соціального внеску та податку на доходи фізосіб з найбільш поширених видів доходу, які виплачуються військовослужбовцям.

Валерій ШАШЕРІН,

головний бухгалтер військової частини А4502

 

Перш ніж розглянути таблицю (див. с. 19), розповімо про вміст граф, з яких вона складається.

Графа 2 «Види виплат».

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.91 р. № 2011-XII (далі — Закон № 2011) до складу грошового забезпечення входять: посадовий оклад, оклад за військовим званням; щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премії); одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Складові грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу визначені

постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу» від 07.11.2007 р. № 1294 (далі — постанова № 1294).

Графа 3 «Включення до розрахунку грошової допомоги на оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань»

. Згідно з п.п. 3 п. 5 постанови № 1294 керівникам державних органів у межах асигнувань, що виділяються на їх утримання, надано право надавати військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби) матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та допомогу на оздоровлення при вибутті у щорічну основну відпустку у розмірі, що не перевищує їх місячного грошового забезпечення.

Згідно з

пп. 30.1, 30.4 Інструкції про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженої наказом Міноборони від 11.06.2008 р. № 260 (далі — Інструкція № 260), розмір грошової допомоги на оздоровлення визначається виходячи з посадових окладів, окладів за військовими званнями та щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (крім винагород та морського грошового забезпечення), на які військовослужбовець має право за обійманою ним штатною посадою на день виходу в щорічну основну відпустку.

Згідно з

пп. 33.1, 33.3 Інструкції № 260 розмір матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань установлюється за рішенням Міністра оборони України виходячи з наявного фонду грошового забезпечення, передбаченого в кошторисі Міністерства оборони України.

До місячного грошового забезпечення, з якого визначається матеріальна допомога, включаються посадові оклади, оклади за військовими званнями та щомісячні додаткові види грошового забезпечення (крім винагород та морського грошового забезпечення), на які військовослужбовець має право за обійманою ним штатною посадою

на день підписання наказу про надання цієї допомоги.

Відомості про те, які з видів грошового забезпечення враховуються при обчисленні цих допомог військовослужбовцям, наведено у цій графі таблиці в розділах 1.1 та 1.2.

Графа 4 «Включення до розрахунку грошової допомоги при звільненні»

. Згідно з п. 2 ст. 15 Закону № 2011 військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової служби, які звільняються з військової служби за віком, станом здоров’я чи у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, після закінчення строку контракту, у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50 % місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

Військовослужбовцям при звільненні з військової служби за власним бажанням, за сімейними обставинами або через інші поважні причини, перелік яких визначається КМУ, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 25 % місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

Відомості про те, які з видів грошового забезпечення враховуються під час обчислення грошової допомоги при звільненні військовослужбовців, наведено в цій графі таблиці в розділах 1.1 та 1.2.

Графа 5 «Індексація»

. Грошове забезпечення підлягає індексації відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078. У цій графі таблиці наведена інформація щодо необхідності індексації відповідних видів доходів, які виплачуються військовослужбовцям.

Графа 6 «Компенсація ПДФО, утриманого з видів грошового забезпечення

». Згідно з п. 168.5 ст. 168 ПКУ сума утриманого ПДФО з сум грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцем, підлягає компенсації в повному обсязі.

Відомості про те, з яких виплат сума утриманого ПДФО підлягає компенсації, наведено у цій графі таблиці.

Графа 7 «ПДФО (ознака доходу у ф. № 1ДФ)».

З 01.01.2011 р. порядок обкладення ПДФО доходів, що виплачуються фізичним особам, визначено Податковим кодексом України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Розмір ставки податку (крім строкової служби) визначений ст. 167 ПКУ та становить 15 %, а з сум, які перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року — 17 % (включно і суми грошової допомоги при звільненні військовослужбовців). Згідно зі ст. 168.5 ПКУ базою для обкладення ПДФО з суми доходів військовослужбовців є нараховані суми без зменшення на суми утриманого ЄСВ. Згідно з пп. 169.2.2, 169.2.4 ст. 169 ПКУ податкова соціальна пільга до доходів військовослужбовців не застосовується.

Згідно зі

ст. 165 ПКУ грошове забезпечення військовослужбовців строкової служби ПДФО не обкладається.

Відомості про те, які з виплат військовослужбовцям підлягають обкладенню ПДФО, наведено у цій графі таблиці.

Графи 8, 9 «ЄСВ: нарахування та утримання».

З 01.01.2011 р. набрав чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ).

Платниками ЄСВ відповідно до

абз. 7 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ є військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу.

Відповідно до

абз. 2 п. 1 ч. 1 ст. 7 та ч. 6 ст. 8 Закону про ЄСВ для зазначених платників єдиний внесок нараховується на суми грошового забезпечення у розмірі 34,7 %.

Єдиний внесок з військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби), осіб рядового і начальницького складу утримується у розмірі 2,6 %

грошового забезпечення (ч. 10 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Відомості про те, які з виплат військовослужбовцям підлягають обкладенню ЄСВ, наведено в цій графі таблиці.

 

Скорочення, прийняті в таблиці

ЄСВ — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

ЗСУ — Збройні Сили України

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб

ПФУ — Пенсійний фонд України

 

№ з/п

Види виплат

Включення до розрахунку

Індексація

Компенсація ПДФО, утриманого з видів грошового забезпечення

ПДФО
(ознака доходу
у ф. № 1ДФ)

ЄСВ

грошової допомоги на оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань

грошової допомоги при звільненні

нарахування (34,7 %)

утримання (2,6 %)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1. Фонд грошового забезпечення військовослужбовців (згідно із Законом № 2011)

1.1. Основні види грошового забезпечення

1

Оклад за військовим званням

+

+

+

+

+ (101)

+

+

2

Посадові оклади, у тому числі при тимчасовому виконанні обов’язків за посадами (крім строкової служби)

+

+

+

+

+ (101)

+

+

3

Посадові окладі військовослужбовців
строкової служби*

-

+

+

-

-

-

-

* Згідно з постановою КМУ від 02.03.2011 р. № 178 на кожного військовослужбовця строкової служби військова частина здійснює нарахування ЄСВ в розмірі 33,2 % від мінімальної заробітної плати. Перерахування нарахованого ЄСВ не провадиться, нараховані суми відображаються тільки в щомісячних звітах до ПФУ. Сплата ЄСВ здійснюється за рахунок загального обсягу видатків, передбачених у держбюджеті на відповідний рік для ПФУ. У місяці призову нарахування ЄСВ здійснюється пропорційно прослуженому в цьому місяці часу, а в місяці звільнення враховується ЄСВ за повний місяць (незалежно від дати звільнення грошове забезпечення цієї категорії сплачується в повному місячному обсязі).

4

Надбавка за вислугу років

+

+

+

+

+ (101)

+

+

1.2. Щомісячні додаткові види грошового забезпечення (згідно з постановою № 1294)

1

Надбавка за особливі умови служби,
пов’язані з підвищеним ризиком для життя

+

+

+

+

+ (101)

+

+

2

Надбавка за виконання особливо
важливих завдань

+

+

+

+

+ (101)

+

+

3

Надбавка за особливі умови служби військовослужбовцям військово-медичних і науково-дослідних установ, військових частин та підрозділів ЗСУ

+

+

+

+

+ (101)

+

+

4

Надбавка за знання та використання
іноземної мови

+

+

+

+

+ (101)

+

+

5

Надбавка за роботу з особовим складом

+

+

+

+

+ (101)

+

+

6

Надбавка за кваліфікацію

+

+

+

+

+ (101)

+

+

7

Надбавка за кваліфікаційну категорію військовослужбовцям медичного і фармацевтичного складу

+

+

+

+

+ (101)

+

+

8

Надбавка за почесні звання

+

+

+

+

+ (101)

+

+

9

Надбавка за спортивні звання

+

+

+

+

+ (101)

+

+

10

Надбавка за службу у високогірних місцевостях (на період служби)

+

+

+

+

+ (101)

+

+

11

Надбавка за охорону таємниць у пресі

+

+

+

+

+ (101)

+

+

12

Доплата за науковий ступінь та вчене звання

+

+

+

+

+ (101)

+

+

13

Винагорода за стрибки з парашутом

+

+

+

+

+ (101)

+

+

14

Морське грошове забезпечення

+

+

+

+

+ (101)

+

+

15

Премії

+

+

+

+

+ (101)

+

+

16

Винагорода за бойове чергування

+

+

+

+

+ (101)

+

+

1.3. Одноразові додаткові види грошового забезпечення (згідно з постановою № 1294)

1

Одноразова допомога
на початкове обзаведення

-

-

-

+

+ (101)

+

+

2

Грошова допомога на оздоровлення

-

-

-

+

+ (101)

+

+

3

Винагорода за тривалість безперервної служби

-

-

-

+

+ (101)

+

+

4

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань

-

-

-

+

+ (101)

+

+

5

Грошова допомога у разі звільнення з військової служби (крім строкової служби)*

-

-

-

+

+ (127)

-

-

* Згідно з п. 2 розд. 1 постанови КМУ від 22.12.2010 р. № 1170 суми грошової допомоги при звільненні військовослужбовців віднесені до виплат, на які нарахування ЄСВ не провадиться. У разі коли грошова допомога при звільненні військовослужбовцю нарахована та сплачена після його фактичного звільнення з лав ЗСУ, то сума ПДФО нараховується та утримується на загальних підставах, але компенсація утриманого податку відповідно до ст. 168.5 ПКУ не провадиться, оскільки на дату нарахування такий громадянин уже не є військовослужбовцем.

6

Грошова допомога при звільненні військовослужбовців строкової служби

-

-

-

-

-

-

-

7

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні з лав ЗСУ*

-

-

-

+

+ (101)

+

+

* У разі коли компенсація нарахована та сплачена до дати звільнення (у тому числі й у день звільнення), вона підлягає обкладенню ПДФО та нарахуванню ЄСВ на загальних підставах. Якщо нарахування здійснено після звільнення військовослужбовця, то ЄСВ не нараховується та у звітності не відображається.

2. Виплати військовослужбовцям, що не входять до складу грошового забезпечення

1

ЄСВ на суми грошового забезпечення військовослужбовців

-

-

-

-

-

-

-

2

Індексація грошового забезпечення військовослужбовців (крім строкової служби)

-

-

-

+

+ (101)

-

-

3

Індексація грошового забезпечення військовослужбовців строкової служби

-

-

-

-

-

-

-

4

Витрати на відрядження: добові в межах норми, вартість проїзду, витрати за найм житлового приміщення згідно з чинним законодавством

-

-

-

-

-

-

-

5

Польове забезпечення

-

-

-

-

-

-

-

6

Грошова компенсація військовослужбовцям контрактної служби за харчування (згідно з постановою № 426)*

-

-

-

-

+ (101)

-

-

* У листі ДПАУ від 04.05.2011 р. № 5414/5/17-0716 надано такі роз’яснення. Підпунктом «а» п. 1 приміток до постанови КМУ «Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації» від 29.03.2002 р. № 426 (далі — постанова № 426) передбачено, що військовослужбовцям рядового, сержантського і старшинського складу військової служби, які проходять військову службу за контрактом у ЗСУ на їх бажання за рішенням командира військової частини дозволяється виплачувати грошову компенсацію у розмірі вартості набору продуктів, який видається на приготування обіду. Пунктом 165.1 ст. 165 ПКУ встановлено вичерпний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Грошова компенсація, передбачена п.п. «а» п. 1 приміток до постанови № 426, у вказаному переліку не зазначена, а отже, оподатковується на загальних підставах. Оскільки вказані компенсаційні виплати фінансуються відповідно до п.п. 1.3.3 «д» п. 1.3 розд. 1 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. № 495, за КЕКВ 1133 «Продукти харчування», а не за рахунок коштів, які передбачені на грошове утримання (забезпечення) військовослужбовців (КЕКВ 1112 «Грошове утримання військовослужбовців»), то на них не поширюється норма п. 168.5 ст. 168 ПКУ.

7

Разові премії відповідно до ст. 8 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України від 24.03.99 р. № 551-XIV (за КЕКВ 1112)

-

-

-

+

+ (101)

+

+

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі