Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Порядку надання та оплати відпусток для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях

Редакція ББ
Постанова від 01.06.2011 р. № 565

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Про затвердження Порядку надання та оплати відпусток для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях

Постанова від 01.06.2011 р. № 565

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

Затвердити Порядок надання та оплати відпусток для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях, що додається.

 

Прем’єр-міністр України М. Азаров

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 р. № 565

Порядок надання та оплати відпусток для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях

 

1. Цей Порядок відповідно до статті 771 Кодексу законів про працю України, частини першої статті 43 Закону України «Про фізичну культуру і спорт», статті 161 Закону України «Про відпустки» визначає механізм надання та оплати відпусток для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях (далі — відпустки) та тривалість відпусток.

2. Право на отримання відпустки для підготовки та участі:

у всеукраїнських спортивних змаганнях мають працівники підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності за основним місцем роботи, які систематично займаються певним видом (видами) спорту та беруть участь у спортивних змаганнях, крім працівників підрозділів правоохоронних органів, Збройних Сил, інших військових формувань, фізкультурно-спортивних організацій, які за своїми функціональними обов’язками беруть участь у всеукраїнських змаганнях з видів спорту;

у міжнародних спортивних змаганнях мають працівники підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності за основним місцем роботи, які включені до основного складу національних збірних команд України, крім спортсменів штатної команди національних збірних команд України та працівників підрозділів правоохоронних органів, Збройних Сил, інших військових формувань, фізкультурно-спортивних організацій, які за своїми функціональними обов’язками беруть участь у міжнародних змаганнях з видів спорту.

3. Відпустки надаються для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях, що включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік.

4. Відпустки надаються на підставі заяви працівника та листа-виклику на відповідні спортивні змагання, який готується Державною службою молоді та спорту.

5. Відпустки надаються тривалістю не більш
як 40 календарних днів на рік.

Тривалість відпустки включає час, необхідний для проїзду до місця проведення спортивних змагань та повернення. Відпустки можуть надаватися частинами, про що зазначається в листі-виклику на відповідні спортивні змагання.

6. Відпустки можуть надаватися працівникам окремо від інших відпусток, передбачених законодавством, і оформляються наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу підприємства, установи та організації.

7. На час перебування у відпустках за працівниками зберігається місце роботи (посада). Оплата відпусток працівникам, зазначеним у пункті 2 цього Порядку, здійснюється за рахунок коштів підприємств, установ та організацій, призначених на оплату праці, або коштів фізичної особи, в якої працюють за трудовим договором працівники.

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ТА УЧАСТІ В ЗМАГАННЯХ

1 січня 2011 року набув чинності

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про фізичну культуру і спорт» та інших законодавчих актів України» від 17.11.2009 р. № 1724-VI (далі — Закон № 1724).

Зокрема,

Законом № 1724 внесено зміни до Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Згідно з цими змінами

Закон про відпустки доповнено новою ст. 161, якою встановлено новий вид додаткової відпустки — відпустка для підготовки та участі в змаганнях.

Статтею 161 Закону про відпустки

передбачено, що відпустка для підготовки та участі в змаганнях надається працівникам, які беруть участь у всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях.

Тривалість, порядок, умови надання та оплати відпусток для підготовки та участі в змаганнях

установлюються Кабінетом Міністрів України.

На виконання цієї норми КМУ затвердив

постанову, що коментується, якою визначив порядок надання й оплати відпусток для підготовки та участі у всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях. Розглянемо особливості надання такої відпустки.

1. Відпустка для підготовки та участі в змаганнях надається

тільки за основним місцем роботи. Право на таку відпустку мають працівники, зазначені в п. 2 постанови, що коментується.

Відпустки надаються для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях, які включено до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік.

2. Відпустка для підготовки та участі в змаганнях надається

на підставі заяви працівника та листа-виклику на відповідні спортивні змагання, що складається Державною службою молоді та спорту. Надання відпустки оформляється наказом (розпорядженням) роботодавця.

3. Відпустка для підготовки та участі в змаганнях надається тривалістю

не більше 40 календарних днів на рік. Тривалість такої відпустки включає час, необхідний для проїзду до місця проведення спортивних змагань та повернення з нього.

4. За час перебування у відпустці для підготовки та участі в змаганнях за працівниками

зберігається місце роботи (посада).

Згідно із зміненою

ч. 2 ст. 21 Закону про відпустки порядок обчислення заробітної плати працівникам за час щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, відпустки у зв’язку з усиновленням дитини, відпустки для підготовки та участі в змаганнях, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, та компенсації за невикористані відпустки встановлюється Кабінетом Міністрів України.

У зв’язку з цим за час перебування працівника у відпустці для підготовки та участі в змаганнях виплачується середня заробітна плата, розрахована згідно з

Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100. Розрахунковим періодом є 12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки.

Оплаті підлягають усі календарні дні відпустки, у тому числі вихідні та святкові дні. Згідно з

ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки святкові та неробочі дні не враховуються тільки при визначенні тривалості щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей. При цьому відпустка для підготовки та участі в змаганнях на святкові та неробочі дні не подовжується.

Як передбачено

ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки, заробітну плату за час відпустки має бути видано працівнику не пізніше ніж за три дні до початку відпустки (ст. 21 Закону про відпустки). Таким чином, відпускні за час додаткової відпустки для підготовки та участі в змаганнях має бути видано працівнику на загальних підставах, тобто за три дні до початку відпустки в найближчий день для виплати заробітної плати.

Оплата відпусток здійснюється за рахунок коштів установ та організацій, призначених для оплати праці.

5. Відпустка для підготовки та участі в змаганнях

не належить до щорічних відпусток. У зв’язку з цим на неї не поширюється право на:

— виплату компенсації, передбачене

ст. 24 Закону про відпустки;

— перенесення відпустки в разі тимчасової непрацездатності працівника, передбачене

ст. 11 Закону про відпустки;

— поділ відпустки на частини, передбачене

ст. 12 Закону про відпустки. Однак, як установлено п. 5 постанови, що коментується, відпустка для підготовки та участі в змаганнях може надаватися частинами, якщо це зазначено в листі-виклику на відповідне спортивне змагання.

6. Відпустка для підготовки та участі в змаганнях надається працівникам окремо від інших відпусток. Інакше кажучи, використання відпустки для підготовки та участі в змаганнях не позбавляє працівника права використання ним інших видів відпусток.

 

Тетяна СТАШКІВ,
 заступник директора — начальник відділу умов та режимів праці,
 нормування та професійної кваліфікації Департаменту
 з питань державного регулювання заробітної плати
 та умов праці Міністерства соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі