Теми статей
Обрати теми

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення держслужбовцям: бліцвідповіді

Редакція ББ
Стаття

НАДАННЯ МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯМ: БЛІЦВІДПОВІДІ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Матеріальна допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки виплачується державним службовцям на підставі

ст. 35 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII (далі — Закон про держслужбу) та п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268).

Зазначеними нормами передбачено виплату

тієї самої допомоги на оздоровлення. Постанова № 268 тільки конкретизує умови надання працівникам матеріальної допомоги на оздоровлення, а не встановлює новий вид такої допомоги, відмінної від зазначеної у ст. 35 Закону про держслужбу.

Матеріальна допомога на оздоровлення є

обов’язковою виплатою . Залежно від наявності коштів вона може бути виплачена в мінімальному розмірі — у розмірі посадового окладу працівника, або в максимальному — у розмірі його середньомісячної зарплати.

Наведемо в таблиці відповіді на найбільш поширені запитання, пов’язані з наданням матеріальної допомоги на оздоровлення держслужбовцям.

 

Запитання

Відповідь

1

2

Держслужбовцю протягом року надано дві щорічні відпустки — за поточний та минулий рік.
Чи має він право на дві матеріальні допомоги на оздоровлення (по одній до кожної щорічної відпустки)?

Під час формування фонду оплати праці на відповідний бюджетний рік для кожного працівника передбачається одна допомога на оздоровлення.
Статтею 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд. Якщо ж усе-таки працівник не був у відпустці та має намір використовувати своє право на відпустку в поточному році за попередній рік, то виплата допомоги для оздоровлення за відпрацьований період проводиться за рахунок економії фонду оплати праці без утисків для інших працівників. Аналогічні роз’яснення було надано в листі Мінпраці від 19.07.2010 р. № 671/13-84-10

Держслужбовцю було винесено догану. Чи можна виплатити йому матеріальну допомогу на оздоровлення до відпустки, адже ст. 151 КЗпП передбачає, що протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення до працівника не застосовуються?

Згідно зі ст. 151 КЗпП протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення до працівника не застосовуються.
У разі винесення державному службовцю дисциплінарного стягнення у вигляді догани матеріальна допомога до відпустки виплачується, оскільки вона не належить до заохочувальних виплат. Аналогічна відповідь була надана фахівцем Мінпраці в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 29, с. 31

Оклад держслужбовця встановлено на рівні мінімальної заробітної плати. У травні 2011 року йому було виплачено матеріальну допомогу на оздоровлення.
З жовтня 2011 року посадовий оклад держслужбовця збільшиться у зв’язку зі збільшенням розміру мінзарплати. Чи правомірним буде донарахування матеріальної допомоги після підвищення окладу?

Якщо матеріальна допомога на оздоровлення виплачується в розмірі посадового окладу, то його розмір визначається виходячи з посадового окладу, що діє на момент виплати.
Підстав для донарахування працівнику матеріальної допомоги на оздоровлення при підвищенні посадових окладів немає. Аналогічну відповідь було надано фахівцем Мінпраці в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 34, с. 25

Держслужбовцю надається матеріальна допомога в розмірі середньомісячної заробітної плати.
Якщо протягом останніх чотирьох календарних місяців працівник не працював, то які виплати, крім посадового окладу, слід брати для обчислення середньої заробітної плати?

Обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження (крім випадків оплати часу відпусток) згідно з п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), здійснюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці, що передують події, з якою пов’язана виплата.
Згідно з абз. 3 п. 4 Порядку № 100, якщо в розрахунковому періоді працівник не мав заробітку не з вини працівника, розрахунки проводяться виходячи з установленої йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу. При цьому доплати і надбавки, установлені працівнику, зокрема надбавки за ранг та за вислугу років, не враховуються. Аналогічну відповідь було надано фахівцем Мінпраці в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 36, с. 29

Держслужбовець бере відпустку не повної тривалості, а тільки її частину. До якої частини відпустки надавати матеріальну допомогу?

Згідно зі ст. 12 Закону про відпустки щорічна відпустка на прохання працівника може бути поділена на частини за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. У разі поділу щорічної відпустки на частини матеріальна допомога надається тільки один раз.
У разі поділу щорічної відпустки на частини матеріальна допомога виплачується працівнику один раз на рік при наданні будь-якої з частин щорічної відпустки за заявою працівника (див. лист Мінпраці від 13.05.2008 р. № 287/13/84-08)

Держслужбовець пропрацював менше року. Чи можна йому виплатити матеріальну допомогу на оздоровлення?

Жодних обмежень з приводу тривалості роботи для надання допомоги на оздоровлення постанова № 268 не містить. Водночас слід ураховувати, що згідно зі ст. 10 Закону про відпустки право працівника на відпустку повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи в цій установі

Держслужбовець звільняється за власним бажанням з наданням невикористаної відпустки.
Чи можна в цьому випадку виплатити матеріальну допомогу?

Якщо держслужбовцю перед звільненням за його бажанням надано невикористану щорічну відпустку (таке право працівнику надає ст. 3 Закону про відпустки), то йому нараховуються відпускні та надається матеріальна допомога на оздоровлення.
Якщо працівник, перебуваючи в щорічній відпустці, подав заяву на звільнення, а йому вже виплачено матеріальну допомогу до відпустки, то при остаточному розрахунку виплачена йому матеріальна допомога не утримується.
Якщо працівник звільняється та не бере належну йому відпустку, то йому виплачується грошова компенсація за дні невикористаної щорічної відпустки. При цьому в разі виплати компенсації за невикористану відпустку, матеріальна допомога не виплачується

Держслужбовець працює на умовах строкового трудового договору. Чи має він право на матеріальну допомогу?

Працівники, прийняті за строковим трудовим договором, мають ті самі права, що й прийняті на невизначений строк, у тому числі й право на щорічну відпустку з виплатою матеріальної допомоги на оздоровлення

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі