Теми статей
Обрати теми

Чи можна придбати принтер за рахунок коштів спецфонду

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Чи можна придбати принтер за рахунок коштів спецфонду

 

Лариса ПУШКАР, консультант

 

Чи може стоматполіклініка за рахунок коштів спеціального фонду кошторису (плати за послуги) придбати принтер для організації діловодства в установі?

(м. Київ)

 

Нагадаємо, що до джерел формування спеціального фонду кошторису, зокрема, належать власні надходження бюджетних установ.

Основними документами, що визначають порядок надходження та використання власних надходжень бюджетних установ, є:

Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ), закони про державні бюджети на відповідні роки і Порядок складання, розгляду, затвердження та основні вимоги до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджений постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок № 228).

Відповідно до

ст. 13 БКУ власні надходження бюджетних установ поділяються на дві групи.

Перша група — надходження від плати за послуги, що надаються бюджетними установами згідно із законодавством.

У складі першої групи виділяються такі підгрупи:

— підгрупа 1 — плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю;

— підгрупа 2 — надходження бюджетних установ від додаткової (господарської) діяльності;

— підгрупа 3 — плата за оренду майна бюджетних установ;

— підгрупа 4 — надходження бюджетних установ від реалізації в установленому порядку майна (крім нерухомого майна).

Друга група — інші джерела власних надходжень бюджетних установ.

У складі другої групи виділяються такі підгрупи:

— підгрупа 1 — благодійні внески, гранти та дарунки;

— підгрупа 2 — кошти, що отримують бюджетні установи від підприємств, організацій, фізичних осіб та від інших бюджетних установ для виконання цільових заходів;

— підгрупа 3 — кошти, що отримують вищі та професійно-технічні навчальні заклади від розміщення на депозитах тимчасово вільних бюджетних коштів, отриманих за надання платних послуг, якщо таким закладам законом надано відповідне право.

Як бачимо, плата за послуги, що надаються бюджетними установами, належить до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ.

Вимоги щодо використання коштів, отриманих як плата за послуги, визначені у тій самій

ст. 13 БКУ.

Так, кошти першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ мають витрачатись на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням платних послуг.

Як зазначалося вище, власні надходження бюджетних установ є джерелом формування спеціального фонду їх кошторисів. Порядок складання, розгляду, затвердження та основні вимоги до виконання кошторису визначені у

Порядку № 228.

Виходячи з норм

пп. 23 та 49 Порядку № 228 кошти спеціального фонду використовуються:

— у першу чергу — згідно зі встановленими напрямами використання;

— у другу чергу — на погашення заборгованості установи за бюджетними зобов’язаннями за спеціальним та загальним фондами кошторису;

— у третю чергу — на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій установи, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду.

Тобто якщо у стоматологічної поліклініки після витрачання коштів, що надійшли від надання платних послуг та покриття витрат, пов’язаних з наданням таких послуг, залишись кошти (зокрема, за рахунок передбаченої в калькуляції рентабельності), то поліклініка має їх витратити спочатку на погашення заборгованості за бюджетними зобов’язаннями за спеціальним та загальним фондами.

Якщо заборгованості немає, то поліклініка може витратити такі кошти на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій установи, які не забезпечені видатками загального фонду.

Таким чином, якщо за загальним фондом кошторису було заплановано придбання принтера, але таке придбання не профінансовано, то при виконанні зазначених умов поліклініка може витратити кошти, які надійшли від платних послуг, на таке придбання.

Але все ж таки, якщо говорити про спеціальний фонд кошторису, то зазначені видатки краще здійснити за рахунок коштів, отриманих від надання в оренду приміщень або благодійних внесків, якщо такі внески не мали цільового призначення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі