Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування сум допомоги по вагiтностi та пологах

Редакція ББ
Лист від 23.02.2011 р. № 04-27/108

КОМIТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПОДАТКОВОЇ ТА МИТНОЇ ПОЛIТИКИ

ЩОДО ОПОДАТКУВАННЯ СУМ ДОПОМОГИ ПО ВАГIТНОСТI ТА ПОЛОГАХ

Лист від 23.02.2011 р. № 04-27/108

 

У Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики розглянуто лист Державної податкової служби України щодо включення до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку сум, виплачуваних у вигляді допомоги по вагітності та пологах. За результатами розгляду повідомляємо наступне.

Виплати фізичним особам у вигляді допомоги по вагітності та пологах здійснюються відповідно до норм Закону України від 18.01.2001 р. № 2240-III «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (далі — Закон № 2240), яким визначено правові підстави для отримання такої допомоги, встановлено умови надання, тривалість та розміри виплат.

Зазначені виплати здійснюються за рахунок бюджету Фонду соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і згідно з нормами Закону № 2240 (стаття 38) є матеріальним забезпеченням фізичних осіб, яке є компенсацією втрат заробітної плати (доходу) таких фізичних осіб на період їх відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Визначення об’єкта оподаткування з метою розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку здійснюється відповідно до норм статей 164 та 165 Податкового кодексу України (далі — Кодекс). Зокрема, нормами підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Кодексу передбачено, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку суми компенсації, які отримує такий платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Ураховуючи викладене, Комітет вважає, що

доходи фізичних осіб, отримувані ними як допомога по вагітності та пологах згідно з нормами Закону № 2240, відповідно до вказаних норм Кодексу, не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку при визначенні об’єкта оподаткування для нарахування, утримання та сплати податку на доходи таких фізичних осіб.

Щодо застереження, встановленого в останньому абзаці підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Кодексу, то до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включаються, зокрема, доходи фізичних осіб лише у вигляді виплат, пов’язаних з тимчасовою втратою працездатності, вичерпний перелік страхових випадків для яких встановлено статтею 35 Закону № 2240,

до складу якого не входять виплати фізичним особам у вигляді допомоги по вагітності та пологах.

Прошу довести зазначене до відома підпорядкованих органів державної податкової служби.

 

Голова Комітету В. Хомутиннік

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ДОПОМОГА ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ НЕ ОБКЛАДАЄТЬСЯ ПДФО

Нагадаємо, що в

п.п. 165.1.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) наведено перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Проте допомогу по вагітності та пологах у цьому переліку не зазначено, що не лише викликало чимало запитань з боку платників податків, а змусило задуматися й саму ДПАУ.

За вирішенням питання ДПАУ звернулася до Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики.

Відповідь цього Комітету надана в

листі, що коментується, де зроблено такий висновок: допомога по вагітності та пологах не включається до загального оподатковуваного доходу платника податків на підставі п.п. 165.1.1 ПКУ як компенсація, отримана з фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування. Пояснення таке:

1. Допомога по вагітності та пологах виплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (

ст. 34 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240)). Те, що допомога по вагітності та пологах є компенсацією втрати заробітної плати за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, зазначено в ст. 38 Закону № 2240.

2. Положення

абз. 11 п.п. 165.1.1 ПКУ, з яких випливає, що до загального оподатковуваного доходу включаються виплати по тимчасовій непрацездатності, не поширюються на допомогу по вагітності та пологах. Допомога по вагітності та пологах надається з приводу виникнення в застрахованої особи права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 38 Закону № 2240), тоді як допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується у зв’язку з настанням страхових випадків, перелічених у ст. 35 Закону № 2240, де відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами не зазначена. Тобто це різні види матеріального забезпечення.

Додамо також, що допомога по вагітності та пологах не обкладається і єдиним соціальним внеском, оскільки не включається до бази обкладення ним, визначеної в ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі