Теми статей
Обрати теми

Присвоєння педагогічних звань вихователям дошкільних закладів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРИСВОЄННЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ЗВАНЬ ВИХОВАТЕЛЯМ ДОШКІЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Я працюю вихователем дитячого садка, маю середню освіту за фахом «вихователь дитячих дошкільних закладів» і стаж педагогічної роботи 20 років. У квітні 2009 року атестаційною комісією при районному відділі освіти мені як вихователю дитячого садка було присвоєно педагогічне звання «старший вихователь» і встановлено 9-й тарифний розряд. При цьому колеги з інших дошкільних закладів говорять, що звання мені було присвоєно неправильно і на підвищення посадового окладу я не маю права. Чи так це?

(м. Харків)

 

У цьому питанні слід керуватися:

— Законом України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-ІІІ

(далі — Закон № 2628);

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102);

Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників України, затвердженим наказом Міносвіти від 20.08.93 р. № 310 (далі — Положення № 310);

— Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом Міносвіти від 06.10.2010 р. № 930

(далі — Типове положення № 930).

Підкреслимо: педагогічне звання вам було присвоєно неправильно

.

Відповідно до

п. 1 ст. 32 Закону № 2628 атестація педагогічних працівників дошкільного навчального закладу незалежно від підпорядкування, типів та форм власності є обов’язковою та здійснюється, як правило, один раз на п’ять років відповідно до типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі освіти і науки.

За результатами атестації педагогічних працівників дошкільного навчального закладу визначається відповідність педагогічного працівника посаді, установлюється його кваліфікаційна категорія (спеціаліст, спеціаліст другої категорії, спеціаліст першої категорії, спеціаліст вищої категорії), може бути присвоєно відповідне педагогічне звання

вихователям — «вихователь-методист», а вихователям-методистам — «старший вихователь», учителям всіх спеціальностей — «старший вчитель», «вчитель-методист» (п. 2 ст. 32 Закону № 2628).

Таким чином, при проходженні атестації педагогічним працівникам, які обіймають посаду вихователя дошкільного навчального закладу,

може надаватися педагогічне звання «вихователь-методист». Педагогічне звання «старший вихователь» присвоюється педагогічним працівникам, які обіймають посаду вихователя-методиста.

Щодо підвищення посадового окладу вихователю, який має педагогічне звання «старший вихователь», зауважимо, що

п. 24 Інструкції № 102 передбачено підвищення ставок заробітної плати на 10 % вихователям, котрі працюють у групах, яким за результатами атестації присвоєно звання «вихователь-методист».

У квітні 2009 року педагогічні працівники проходили атестацію відповідно до вимог

Положення № 310.

Так, у разі незгоди з рішенням атестаційної комісії при навчально-виховному закладі педагогічний працівник мав право у двотижневий строк з дня вручення йому атестаційного листа звернутися до атестаційної комісії вищого рівня (відповідно до компетенції). Подана скарга розглядалася у двотижневий строк з дня її надходження.

Рішення атестаційної комісії вищого рівня було підставою для скасування попереднього та видачі нового наказу про встановлення (підтвердження, непідтвердження) працівнику відповідної кваліфікаційної категорії, посадового окладу (ставки заробітної плати) або надання (підтвердження, непідтвердження) педагогічного звання з дня прийняття рішення атестаційною комісією навчально-виховного закладу (органу державного управління освіти), дії якої оскаржувалися (

п. 9.2 Положення № 310).

У зв’язку з тим, що строки подання скарги до атестаційної комісії вищого рівня минули, рішення атестаційної комісії при районному управлінні освіти на сьогодні не може бути оскаржено.

Оскільки ця помилка сталася не з вини педагогічного працівника, атестаційна комісія може прийняти заяву від вихователя дошкільного закладу на проходження позачергової атестації для надання педагогічного звання «вихователь-методист».

Нагадаємо, що відповідно до п. 5.4 Типового положення № 930 вихователям дошкільних навчальних закладів, які мають базову або неповну вищу освіту, може надаватися педагогічне звання «вихователь-методист», якщо стаж їх педагогічної роботи становить не менше 8 років і якщо вони мають найвищий тарифний розряд. Педагогічні звання надаються безстроково (п. 5.7 Типового положення № 930).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі