Теми статей
Обрати теми

Безоплатна передача комунального майна

Редакція ББ
Відповідь на запитання

БЕЗОПЛАТНА ПЕРЕДАЧА КОМУНАЛЬНОГО МАЙНА

 

Юлія КРОТ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи може міська рада безоплатно передати на баланс підпорядкованому комунальному підприємству службовий автомобіль виконкому міської ради, якщо таке підприємство є госпрозрахунковим, а з міського бюджету отримує фінансування лише на прибирання місць загального користування?

Як правильно документально оформити безоплатну передачу автомобіля?

В якому розмірі у подальшому буде справлятися плата з нашої установи за користування вищезгаданим автомобілем після передачі його на баланс комунального підприємства?

(Херсонська обл.)

 

Безоплатна передача майна,

яке є державною власністю, із сфери управління міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, Ради міністрів АР Крим, Фонду державного майна, інших державних органів, які відповідно до законодавства здійснюють функції з управління державним майном, Національної академії наук, галузевих академій наук, інших установ та організацій, яким державне майно передано у безоплатне користування, до сфери управління інших органів, уповноважених управляти державним майном, або самоврядних організацій здійснюється згідно з вимогами постанови КМУ «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» від 21.09.98 р. № 1482.

Слід звернути увагу, що цією

постановою регулюється порядок передачі лише об’єктів права державної власності. Тобто вимоги цього нормативного акта не поширюються на майно, котре належить на правах комунальної власності певній територіальній громаді.

Натомість порядок безоплатної передачі

комунального майна має встановлюватися відповідними органами місцевого самоврядування, оскільки згідно зі ст. 327 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Крім того,

ч. 5 ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР визначено, що органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об’єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об’єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Виходячи з вищезазначеного, бюджетні установи, які утримуються за рахунок коштів місцевого бюджету, при безоплатній передачі майна керуються відповідним рішенням органу місцевого самоврядування як органу, уповноваженого приймати рішення про управління об’єктами комунальної власності.

Щодо документального оформлення безоплатної передачі автомобіля зазначимо таке. Під час передачі (у тому числі безоплатної) основних засобів оформляється

Акт приймання-передачі основних засобів (типова форма № ОЗ-1 (бюджет)), порядок застосування якого регламентується Інструкцією зі складання типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів, затвердженою спільним наказом Головного управління Держказначейства та Держкомстату від 02.12.97 р. № 125/70.

Відображення операцій з безоплатної передачі основних засобів на рахунках бухгалтерського обліку здійснюється відповідно до

Інструкції про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ, затвердженої наказом Держказначейства від 10.07.2000 р. № 61. Зокрема, списання з балансу установи автомобіля, який безоплатно переданий на баланс іншої установи (організації, підприємства), здійснюється такими бухгалтерськими проводками (див. с. 27):

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

1

Списано первісну (відновлювальну) вартість автомобіля

401

105

2

Списано нараховану суму зносу

131

401

 

На підставі первинних документів, що підтверджують передачу основного засобу, зокрема, Акта приймання-передачі, проводяться записи до

меморіального ордеру № 9 «Накопичувальна відомість про вибуття та переміщення необоротних активів» (форми № 438 (бюджет)), який згідно з Інструкцією про форми меморіальних ордерів бюджетних установ та порядок їх складання, затвердженою наказом Держказначейства від 27.07.2000 р. № 68, використовується для обліку вибуття та переміщення до інших установ, організацій та матеріально відповідальних осіб матеріальних цінностей, що належать до необоротних активів.

Що ж стосується плати за користування автомобілем, то її розмір та порядок справляння повинні бути обумовлені умовами договору між вашою установою та комунальним підприємством, яке отримало автомобіль, наприклад договором оренди автомобіля.

Частиною 2 ст. 19

Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-ХІІ передбачено, що методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем для об’єктів, що перебувають у комунальній власності, визначаються органами місцевого самоврядування на тих самих методологічних засадах, як і для об’єктів, що перебувають у державній власності.

Варто також пам’ятати, що відповідно до

п. 5 постанови КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів» від 04.04.2001 р. № 332 державні органи, а також установи та організації, які утримуються за рахунок місцевих бюджетів, можуть укладати договори оренди легкових автомобілів, вартість яких не перевищує граничних сум витрат, затверджених цією постановою, тобто 60 тис. грн.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі