Теми статей
Обрати теми

Індивідуальна форма навчання: організація та оплата праці педагогічних працівників

Редакція ББ
Стаття

КОНСУЛЬТУЮТЬ ФАХІВЦІ КОНТРОЛЬНО-РЕВІЗІЙНОЇ СЛУЖБИ

 

ІНДИВІДУАЛЬНА ФОРМА НАВЧАННЯ: ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ОПЛАТА ПРАЦІ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

 

Приводом для написання статті стало таке запитання нашого читача: «У загальноосвітній школі робота вчителів з проведення індивідуального навчання учнів удома оплачується погодинно за фактично відпрацьовані години. Аргументом для цього є те, що ці години не було протарифіковано станом на 1 вересня, і те, що не завжди вчителі можуть вираховувати такі години (бо діти періодично перебувають на лікуванні). У канікулярний період такі години не оплачуються, тому що заняття не провадяться.

Чи правильно організовано нарахування зарплати вчителям за проведення занять удома? Чи доцільно вносити години навчання вдома до тарифікаційних списків на 1 вересня, адже висновків лікарсько-консультативних комісій на цю дату ще немає?»

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Відразу підкреслимо: при покладанні на вчителів загальноосвітніх установ, для яких ця установа є місцем основної роботи, обов’язків щодо навчання дітей удома

оплата за проведення занять не може здійснюватися виходячи з погодинного розрахунку, оскільки це суперечить вимогам Інструкції № 102.

Перш ніж розглянути це питання докладніше, розповімо про порядок організації індивідуального навчання вдома.

 

ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАННЯ ЗА ІНДИВІДУАЛЬНОЮ ФОРМОЮ

Згідно зі

ст. 13 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV навчально-виховний процес у загальноосвітніх навчальних закладах здійснюється за груповою та індивідуальною формами навчання, положення про які затверджується Міносвіти.

Так, питання організації індивідуального навчання вдома врегульовано

Положенням № 732, у п. 17 якого зазначено перелік учнів, які мають право на індивідуальне навчання, а у п. 16 розд. 2 — документи, необхідні для організації індивідуального навчання. Наведемо ці дані в таблиці.

 

Категорії учнів

Документи, необхідні для організації індивідуального навчання

загальні
(п. 1.6 Положення № 732)

додаткові
(розд. 2 Положення № 732)

1) які за станом здоров’я не можуть відвідувати навчальний заклад
(абз. 2 п. 1.7 Положення № 732)

1) заява батьків чи осіб, які їх замінюють;
2) наказ директора навчального закладу;
3) погодження місцевого органу управління освітою

Довідка, засвідчена печаткою лікарсько-консультативної комісії та печаткою лікувального закладу (далі — довідка ЛКК)

2) яким необхідно пройти лікування в лікувальному закладі строком більше одного місяця (абз. 3 п. 1.7 Положення № 732)

3) які мають високий навчальний потенціал і можуть прискорено закінчити школу
(абз. 4 п. 1.7 Положення № 732)

Рішення ради навчального закладу за індивідуальним навчальним планом, затвердженим директором навчального закладу на початку навчального року
(на 1 рік)

4) які проживають у селах та селищах (коли кількість учнів у класі становить менше 5 осіб) (абз. 5 п. 1.7 Положення № 732)

5) які не встигають протягом 2 років навчання у школі I ступеня
(абз. 6 п. 1.7 Положення № 732)

Рішення психолого-медико-педагогічної консультації (далі — рішення ПМПК)

6) які потребують корекції фізичного та (або) розумового (психічного) розвитку (у разі якщо батьки чи особи, які їх замінюють, відмовляються направляти дитину до відповідної спеціальної загальноосвітньої школи (школи-інтернату)) (абз. 7 п. 1.7 Положення № 732)

 

Далі докладніше зупинимося на порядку оформлення документів для організації індивідуального навчання вдома осіб, зазначених в

абз. 2, 6 і 7 п. 1.7 Положення № 732.

 

Порядок оформлення документів для організації навчання дітей удома

Установлюється такий порядок оформлення документів для організації навчання дітей удома.

1. Згідно з

абз. 2 п. 1.6 Положення № 732 одним з документів, що є підставою для організації індивідуального навчання, є заява батьків чи осіб, які їх замінюють.

У зв’язку з цим батьки (особи, які їх замінюють) мають подати заяву на ім’я директора навчального закладу з проханням організувати для їх дитини, яка за станом здоров’я не може відвідувати навчальний заклад, навчання за індивідуальною формою.

У заяві обов’язково вказуються строки організації навчання й дата подання заяви. При цьому початок занять — не раніше ніж через 2 — 3 дні з моменту подання заяви. Зразок заяви наведено в додатку 1 до цієї статті.

До заяви

обов’язково додається довідка ЛКК або рішення ПМПК.

2. Як передбачено

абз. 4 п. 1.6 Положення № 732, для організації індивідуального навчання навчальному закладу необхідно отримати погодження місцевого органу управління освітою. Тому на підставі заяв батьків (осіб, які їх замінюють) адміністрація навчального закладу звертається з клопотанням до місцевого органу управління освітою. Приклад складання клопотання наведено в додатку 2 до цієї статті.

3. Начальник управління освітою на підставі поданих навчальним закладом матеріалів видає відповідний наказ, приклад складання якого (стосовно закладів, що обслуговуються централізованою бухгалтерією) наведено в додатку 3 до цієї статті.

4. На підставі наказу управління освітою директор навчального закладу видає наказ про:

— організацію навчання учнів за індивідуальною формою, приклад складання якого наведено в додатку 4 до цієї статті.

Стосовно учнів, щодо яких подано документи після початку навчального року, наказ видається окремо, із зазначенням конкретних строків;

— затвердження персонального складу і розподіл навчального навантаження педагогічних працівників, які здійснюватимуть навчання учнів за індивідуальною формою. Приклад складання наказу наведено в додатку 5 до цієї статті.

Кожного учня, який навчається за індивідуальною формою навчання, заносять до списків учнів класу, до якого такого учня прикріплено.

Підкреслимо, що при заповненні

Звіту денного загальноосвітнього навчального закладу, затвердженого наказом № 304 (форма № ЗНЗ-1), учні, які потребують корекції фізичного та (або) розумового (психічного) розвитку, не входять до загальної кількості дітей (графа 2 розд. І Звіту), а вписуються окремо до граф 7 і 8 розд. І Звіту. До графи 6 розд. І Звіту вписуються всі інші учні, які навчаються індивідуально та зазначені в графі 2 розд. І Звіту.

 

Кількість годин для організації індивідуального навчання

Згідно з

п. 4.2 Положення № 732 кількість годин для організації індивідуального навчання відповідно до кількості предметів інваріантної частини навчального плану визначається наказом директора і затверджується відповідним органом управління освітою в такому обсязі:

 

Класи

Кількість годин на кожного учня за тиждень

Кількість годин для організації індивідуального навчання учнів, які потребують корекції фізичного
та (або) розумового розвитку*

1 — 4

5

10

5 — 9

8

14

10 — 12

12

16

* Згідно з роз’ясненнями Міносвіти, наведеними в листі від 11.01.2005 р. № 1/9-3, зазначені норми поширюються на такі категорії учнів, які:
— мають статус дитини-інваліда. Ідеться про дітей-інвалідів з віковим інтелектом, затримкою психічного розвитку, легкою розумовою відсталістю, які можуть навчатися за програмою загальноосвітньої (з віковим інтелектом із затримкою психічного розвитку) або спеціальної (з легкою розумовою відсталістю) шкіл;
— потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку за рекомендацією ПМПК та які перебувають на диспансерному обліку в дитячих медичних установах за рекомендацією ПМПК. До цих категорій належать учні з віковим інтелектом, затримкою психічного розвитку, легкою розумовою відсталістю, які мають соматичні, хірургічні, шкірні, психоневрологічні захворювання, зазначені в Переліку захворювань, унаслідок яких діти потребують індивідуального навчання вдома.

 

Згідно з

п. 2.7 Положення № 732 індивідуальне навчання здійснюється педагогічними працівниками, які мають відповідну педагогічну освіту. Їх склад затверджується наказом директора навчального закладу.

Розклад навчальних занять погоджується (письмово) з батьками (особами, які їх замінюють) учнів та затверджується наказом директора навчального закладу.

Навчання провадиться за індивідуальним навчальним планом, затвердженим наказом директора навчального закладу. Індивідуальні навчальні плани складаються на підставі типових навчальних планів, затверджених МОН, відповідно до кількості предметів інваріантної частини навчального плану. Якщо учня звільнено за станом здоров’я від вивчення окремих предметів (згідно з відповідною довідкою та наказом по закладу освіти), то в індивідуальному навчальному плані поруч із цим предметом здійснюється запис:

«Звільнений. Наказ від __ № __».

Учителі, які здійснюють індивідуальне навчання, на підставі існуючих програм та з урахуванням годин індивідуального навчального плану, розробляють індивідуальні програми, складають календарні плани та подають на погодження заступнику директора з навчальної (навчально-виховної) роботи.

Згідно з

п. 2.9 Положення № 732 виконання індивідуального навчального плану та програм, а також досягнення учнів у навчанні фіксуються в окремих журналах установленого зразка.

Так, на кожного учня оформляється

Журнал індивідуального навчання вдома, куди заносяться дати занять відповідно до розкладу, зміст пройденого матеріалу, кількість годин. Після проведення вчителем уроку один з батьків (особа, яка його замінює) ставить свій підпис у журналі (можна в графі «Домашнє завдання»).

У

класному журналі напроти прізвища учня, який навчається вдома, робиться запис: «Навчання вдома. Наказ від _______ № _______». Четвертні, триместрові, піврічні, річні, підсумкові оцінки переносяться з Журналу індивідуального навчання вдома, підписаного батьками (особами, які їх замінюють), до класного журналу відповідного класу. Також до класного журналу відповідного класу вносяться відомості про переведення з класу до класу, про випуск з освітньої установи. До журналу класу, в якому є учні, що навчаються вдома, вкладається копія наказу.

У разі часткового псування (повної втрати) Журналу індивідуального навчання вдома складається акт обстеження ступеня втрати цього документа (повної втрати документа) і виноситься рішення щодо цього факту. У випадку непоправності даних зіпсованого журналу комісія складає відповідний акт списання та приймає рішення про перенесення даних, що збереглися, до нового журналу. Втрачені дані відновлюються за документами, наявними в розпорядженні вчителя: щоденник, зошит учня.

Нагадаємо, що класні журнали, журнали індивідуального навчання вдома повинні зберігатися в архіві установи протягом 5 років, як це передбачено

позицією 623 Переліку № 41. Відлік строків зберігання документів провадиться з 1 січня року, наступного за роком завершення їх діловодством. Наприклад, відлік строку зберігання справ, завершених діловодством у 2011 році, починається з 1 січня 2012 року (п. 2.9 Переліку № 41).

 

ОПЛАТА ПРАЦІ ВЧИТЕЛІВ ТА ОБЛІК РОБОЧОГО ЧАСУ

Згідно з

п. 4 Інструкції № 102 ставки заробітної плати і посадові оклади педагогічних працівників установлюються керівниками закладів та установ освіти під час проведення тарифікації. Тарифікаційні списки затверджуються за погодженням із профспілковим комітетом не пізніше 5 вересня і подаються до органу управління освітою вищого рівня.

За години індивідуального навчання оплата праці вчителям також здійснюється за тарифікацією на загальних підставах

. Інакше кажучи, оплата має здійснюватися шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень (18 год.). Години, передбачені на індивідуальне навчання школярів, уносяться до тарифікаційного списку.

Застосовувати погодинну оплату праці за години індивідуальних навчань

не можна. Відповідно до п. 73 Інструкції № 102 погодинна оплата праці педагогічних працівників навчального закладу допускається тільки при оплаті праці за години заміни тимчасово відсутніх через хворобу або з інших причин учителів.

Канікули.

Згідно з п. 25 Типових правил № 455 у цей період керівник закладу освіти залучає педагогічних працівників до педагогічної та організаційної роботи в межах часу, що не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул. Організація роботи працівників навчальних закладів здійснюється відповідно до плану роботи в канікулярний період.

Згідно з

п. 71 Інструкції № 102 за час роботи в період канікул оплата праці педагогічних працівників здійснюється з розрахунку заробітної плати, установленої при тарифікації, що передувала початку канікул.

Отже, те, що в канікулярний час заняття не проводяться, не є підставою для невиплати заробітної плати.

Хвороба дитини.

У разі хвороби учня, за якої унеможливлюється проведення занять удома (наприклад, госпіталізації), батьки надають директору школи довідку лікувального закладу. Директор навчального закладу видає наказ про перенесення строків навчання на інший час (наприклад, на канікулярний період). Строки перенесення навчання погоджуються з батьками письмово.

Хвороба вчителя

. У разі хвороби вчителя адміністрація школи, з урахуванням кадрових можливостей, зобов’язана забезпечити проведення занять із хворим учнем іншим учителем. У цей час хворому вчителю виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності.

Години роботи вчителя відображаються в

Табелі обліку використання робочого часу типової форми № П-5, затвердженому наказом № 489, літерним позначенням «Р». При цьому, оскільки оплата праці педагогічних працівників здійснюється згідно з обсягом педагогічного навантаження, то в Табелі мають проставлятися години педагогічної роботи відповідно до розкладу занять (з урахуванням годин індивідуального навчання).

 

img 1

 

img 2

 

img 3
img 4

 

img 5
img 6

 

img 7

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Інструкція № 102 —

Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

Положення № 732 —

Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах, затверджене наказом Міносвіти від 20.12.2002 р. № 732.

Наказ № 304

— наказ Міносвіти «Про затвердження форм звітності з питань загальної середньої освіти та інструкцій щодо їх заповнення» від 09.04.2008 р. № 304.

Перелік № 41 — Перелік типових документів, що утворюються в діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, інших підприємств, установ та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затверджений наказом Головного архівного управління при КМУ від 20.07.98 р. № 41.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі