Теми статей
Обрати теми

Доплата за розширення зони обслуговування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОПЛАТА ЗА РОЗШИРЕННЯ ЗОНИ ОБСЛУГОВУВАННЯ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, начальник відділу нормування та оплати праці, роботи з місцевими бюджетами та планування централізованих заходів Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення

 

Працівник лікувально-профілактичного закладу працював на повну ставку, а потім перейшов на 0,75 ставки, але фактично виконує обсяг роботи такий самий, що й на ставку. Чи можна йому виплачувати надбавку 25 % за розширення зони обслуговування?

(м. Харків)

 

Згідно з

Інструкцією із застосування постанови Ради Міністрів СРСР від 4 грудня 1981 року № 1145 «Про порядок та умови суміщення професій (посад)», затвердженою спільним наказом Держкомпраці СРСР, Мінфіну СРСР та ВЦРПС від 14.05.82 р. № 53-ВЛ, під розширенням зон обслуговування та збільшенням обсягу виконуваних робіт розуміється виконання разом зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткового обсягу робіт за тією самою професією або посадою.

Розширення зони обслуговування (збільшення обсягу виконуваних робіт) передбачає, що

виконання працівником додаткових функцій відбувається в межах однієї професії (посади).

Працівник, який виконує додаткову роботу в порядку розширення зони обслуговування (збільшення обсягу виконуваних робіт), від основної роботи

не звільняється.

Такий вид роботи допускається в одній установі, закладі

за згодою працівника протягом установленої тривалості робочого часу, якщо це економічно виправдано та не призводить до погіршення роботи за основною посадою.

Питання оплати праці медичних працівників урегульовано

Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Згідно з

п.п. 3.1.2 Умов № 308/519 доплата за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт здійснюється в розмірі до 50 % посадового окладу працівника. Така доплата встановлюється за умови виконання роботи меншою чисельністю працівників, ніж за встановленими нормативами. Наприклад, штатними нормативами чисельність працівників бухгалтерії встановлено в кількості 5 осіб, а фактично працює 4 особи (1 посада вакантна). У цьому випадку працівнику(ам), який виконує обов’язки в порядку розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт за вакантною посадою, може бути здійснено відповідну доплату.

Зверніть увагу: згідно з п.п. 3.1.4 Умов № 308/519 така доплата не встановлюється керівникам закладів, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів та їх заступникам (за винятком завідувачів відділень соціальної допомоги та їх заступників, завідувачів фельдшерсько-акушерських пунктів та аптечних кіосків).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі