Теми статей
Обрати теми

Щодо заповнення Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО ЗАПОВНЕННЯ ПОДАТКОВОГО ЗВІТУ ПРО ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ НЕПРИБУТКОВИХ УСТАНОВ

 

Як формуються витрати, що зазначаються неприбутковими установами (організаціями), у рядках 8 або 9 Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій: на дату списання коштів з розрахункового рахунку чи на дату визнання витрат за правилами бухгалтерського обліку?

 

Відповідно до

п. 157.14 ст. 157 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) центральний орган державної податкової служби встановлює порядок обліку і подання податкової звітності про використання коштів неприбуткових організацій (визначених у п.п. «є» п. 157.1 цієї статті в частині обліку і подання податкової звітності за доходами, що підлягають оподаткуванню) та вирішує питання про виключення організацій із Реєстру неприбуткових організацій та установ і оподаткування їх доходів у разі порушення ними положень цього Кодексу та інших законодавчих актів про неприбуткові організації. Форму та Порядок складання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій (далі — Порядок) затверджено наказом ДПАУ від 31.01.2011 р. № 56.

Профінансовані видатки бюджетної установи (організації) відображаються у рядку 8 Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій (далі — Звіт), видатки інших неприбуткових організацій — у рядку 9. Суми витрат на утримання неприбуткової організації, крім бюджетних, відображаються у рядку 9.1, витрати, що здійснюються неприбутковою організацією для виконання статутних завдань, — у рядку 9.2, за відповідними напрямами використання — у рядках 9.2.1 — 9.2.9 (

п. 2.5 Порядку).

Порівняно з іншими платниками податку на прибуток, які застосовують загальні правила визнання доходів (

ст. 137 ПКУ) та витрат (ст. 138 ПКУ), для неприбуткових установ та організацій встановлено особливий порядок податкового обліку, а саме: доходами є фактично отримані доходи (тобто дата зарахування коштів на розрахунковий рахунок та отримання майна, якщо здійснюється його безоплатна передача), а витратами є фактично понесені витрати (фактично використані кошти, що надходять до неприбуткової установи (організації)).

Таким чином, у

рядках 8 та 9 Звіту зазначаються фактично використані кошти.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,

що розміщується на офіційному сайті ДПСУ

www.sta.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі