Теми статей
Обрати теми

Відповіді на запитання стосовно виплати надбавки за постановою КМУ № 373

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Відповіді на запитання стосовно виплати надбавки за постановою КМУ № 373

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

Чи мають право на надбавку відповідно до постанови КМУ від 23.03.2011 р. № 373 завідувач та методисти міського методичного кабінету, який є структурним підрозділом міського відділу освіти?

 

Згідно з

Положенням про районний (міський) методичний кабінет (центр), затвердженим наказом Міносвіти від 08.12.2008 р. № 1119, районний (міський) методичний кабінет є науково-методичною установою, яка відповідно до чинного законодавства здійснює науково-методичне забезпечення системи загальної середньої та дошкільної освіти, підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

За функціональною класифікацією видатків та кредитування бюджету, з виконанням якої пов’язані видатки даної установи, районному (міському) методичному кабінету належить код 0990 «Інші заклади та заходи у сфері освіти» (

наказ Мінфіну «Про бюджетну класифікацію» від 14.01.2011 р. № 11). Зазначене свідчить про належність даної установи до галузі освіти.

На посади працівників методкабінетів, у тому числі й їх керівників, приймаються особи з відповідною вищою педагогічною освітою і відповідним стажем роботи, які зможуть забезпечити ефективність роботи на займаній посаді (

наказ Міносвіти «Про затвердження Примірного статуту районного (міського) методичного кабінету (центру)» від 30.12.2008 р. № 1221).

Постановою КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 року № 373

(далі — постанова № 373) з 1 вересня 2011 року передбачено встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування, які обіймають посади, включені до Переліку, затвердженого постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

У цьому

Переліку посади завідувача методкабінету, методистів значаться і на них поширюються умови оплати праці працівників установ і закладів освіти. Таким чином, працівникам, про яких ідеться у запитанні, з 1 вересня 2011 року належить виплачувати 20-відсоткову надбавку до посадового окладу (ставки заробітної плати) за названою постановою.

 

Вихователем дошкільного навчального закладу протягом місяця відпрацьовано 3 понаднормовані години з причини невиходу змінника. Чи враховується при нарахуванні надбавки за постановою № 373 сума додаткової оплати за ці години?

 

Пунктом

64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), передбачено встановлення додаткової оплати вихователям, помічникам вихователів, у випадках, коли робота понад встановлену норму годин виконується ними з причини невиходу на роботу змінника, або у випадках, коли батьки несвоєчасно забирають дітей з дошкільного навчального закладу і робота виконується за межами робочого часу, встановленого графіком роботи.

Оплата праці за зазначену роботу провадиться відповідно до

ст. 106 КЗпП, тобто виплачується доплата в подвійному розмірі годинної ставки. Нагадаємо, що застосування наднормованої роботи суворо регламентовано КЗпП і допускається лише у виняткових випадках (ч. 3 ст. 62 КЗпП). Також п. 64 Інструкції № 102 передбачено, що такий порядок оплати застосовується у випадках, коли робота понад установлену норму робочого часу виконувалась без перерви після закінчення основного робочого часу.

Згідно з роз’ясненнями, наданими у

листі МОНмолодьспорту від 25.05.2011 р. № 385, надбавка за постановою № 373 встановлюється до посадового окладу (ставки заробітної плати, у тому числі годинної). Отже, нарахування вказаної надбавки на суму додаткової оплати за години наднормованої роботи не провадиться.

 

Чи отримують надбавку за постановою № 373 педагогічні працівники міжшкільних навчально-виробничих комбінатів?

 

Діяльність міжшкільних навчально-виробничих комбінатів регулюється

Положенням про міжшкільний навчально-виробничий комбінат, затвердженим наказом Міносвіти від 30.11.93 р. № 430. Відповідно до цього Положення такі навчально-виховні комплекси забезпечують, зокрема, задоволення потреб у поглибленні базової трудової підготовки школярів 8 — 11 (10 — 11) класів.

Згідно зі

ст. 5 Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III міжшкільні навчально-виробничі комбінати входять до структури позашкільної освіти, тобто належить до інших закладів освіти.

Оскільки міжшкільний навчально-виробничий комбінат є закладом освіти і на педагогічних працівників цього закладу поширюються умови оплати праці, які діють в установах і закладах освіти, то таким працівникам з 1 вересня 2011 року належить виплачувати 20-відсоткову надбавку до посадового окладу (ставки заробітної плати).

 

Складовою структури освіти є обласні, міські і районні центри практичної психології. Чи отримують надбавку за постановою № 373 педагогічні працівники цих центрів?

 

Згідно з

Положенням про психологічну службу системи освіти України, затвердженим наказам Міносвіти від 03.05.99 р. № 127, психологічна служба в системі освіти — це сукупність закладів, установ, підрозділів і посад, що складають єдину систему, основу якої становлять фахівці у сфері практичної психології і соціальної педагогіки: практичні психологи, соціальні педагоги, методисти, директори (завідувачі) навчально-методичних кабінетів (центрів) психологічної служби.

Згідно з

п. 1.1 Типового положення про центри практичної психології і соціальної роботи, затвердженого наказом Міносвіти від 14.08.2000 р. № 385, республіканський (Автономна Республіка Крим), обласні, Київський та Севастопольський міські, районні (міські) центри практичної психології і соціальної роботи (далі — центри) є установами освіти, які здійснюють організаційні, координуючі та навчально-методичні функції в галузі практичної психології і соціальної роботи.

За своїм статусом працівники психологічної служби належать до педагогічних працівників і відповідно до чинного законодавства користуються всіма правами і гарантіями, передбаченими для них.

Отже, є всі підстави педагогічним працівникам, вказаних центрів, нараховувати надбавку за постановою № 373.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі