Теми статей
Обрати теми

Про об’єкти внутрішнього аудиту

Редакція ББ
Лист від 14.12.2011 р. № 21-14/74

ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА ІНСПЕКЦІЯ УКРАЇНИ

ПРО ОБ’ЄКТИ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ

Лист від 14.12.2011 р. № 21-14/74

 

Пунктом 2 Порядку утворення структурних підрозділів внутрішнього аудиту та проведення такого аудиту в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, їх територіальних органах та бюджетних установах, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженого постановою Уряду від 28.09.2011 р. № 1001*, визначено об’єкт внутрішнього аудиту як діяльність центрального органу виконавчої влади, його територіальних органів та бюджетних установ у повному обсязі або з окремих питань (на окремих етапах) та заходи, що здійснюються його керівником для забезпечення ефективного функціонування системи внутрішнього контролю (дотримання принципів законності та ефективного використання бюджетних коштів, досягнення результатів відповідно до встановленої мети, виконання завдань, планів і дотримання вимог щодо діяльності центрального органу виконавчої влади, його територіальних органів та бюджетних установ, а також підприємств, установ та організацій, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади).

* Постанова Кабінету Міністрів України від 28.09.2011 р. № 1001 «Деякі питання утворення структурних підрозділів внутрішнього аудиту в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, їх територіальних органах та бюджетних установах, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади».

Тобто діяльність установи і заходи, які вживаються керівником для забезпечення ефективного функціонування системи внутрішнього контролю, є предметом для внутрішнього аудиту, який проводиться підрозділом внутрішнього аудиту як у центральному апараті міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади та його територіальних органах, так і на підприємствах, в установах та організаціях, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади.

Сфера застосування фінансового аудиту та аудиту відповідності згідно з п. 1.1 гл. I Стандартів внутрішнього аудиту*охоплює такі напрями діяльності:

— оцінку діяльності установи щодо законності та достовірності фінансової і бюджетної звітності, правильності ведення бухгалтерського обліку (фінансовий аудит);

— оцінку діяльності установи щодо дотримання актів законодавства, планів, процедур, контрактів з питань стану збереження активів, інформації та управління державним майном (аудит відповідності).

* Стандарти внутрішнього аудиту, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 04.10.2011 р. № 1247 «Про затвердження Стандартів внутрішнього аудиту», зареєстровані в Міністерстві юстиції України 20.10.2011 р. за № 1219/19957.

Таким чином, діяльність державних підприємств, що належать до сфери управління центрального органу виконавчої влади, є об’єктом для фінансового аудиту та/або аудиту відповідності, що проводиться підрозділом внутрішнього аудиту відповідного центрального органу виконавчої влади.

 

Перший заступник Голови В. Костюшко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі