Теми статей
Обрати теми

Оплата праці працівників Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ЦЕНТРУ СОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДІТЕЙ-ІНВАЛІДІВ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Яка тривалість робочого тижня та щорічної відпустки вихователя соціального по роботі з дітьми-інвалідами, практичного психолога, а також директора центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів?

(м. Джанкой)

 

Згідно з п. 1.1 Типового положення про центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, затвердженого наказом Мінпраці від 13.02.2007 р. № 48 (далі — Типове положення № 48), центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів є закладом системи органів праці і соціального захисту населення.

Учасниками процесу соціальної реабілітації є, зокрема, методисти, практичні психологи, соціальні педагоги, вчителі-реабілітологи, асистенти вчителів-реабілітологів, фахівці з фізичної реабілітації, музичні керівники, лікарі-педіатри, лікарі — неврологи дитячі, медичні сестри з масажу та інші працівники, які беруть участь у процесі соціальної реабілітації дітей-інвалідів (п. 5.1 Типового положення № 48).

Тривалість робочого тижня та щорічної основної відпустки працівників центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів залежить від того, які посади вони обіймають.

 

ПРАКТИЧНИЙ ПСИХОЛОГ

Згідно з Переліком посад педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963), практичний психолог належить до категорії педагогічних працівників.

Відповідно до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 80 «Соціальні послуги», затвердженого наказом Мінпраці від 14.10.2005 р. № 324 (далі — Довідник № 324), практичний психолог бере участь в організації освітнього процесу, забезпеченні всебічного особистого розвитку дітей, підлітків, молоді, зміцненні психічного здоров’я.

Кваліфікаційні вимоги, що висуваються до посади практичного психолога, такі.

Практичний психолог вищої категорії : повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); підвищення кваліфікації; стаж роботи за спеціальністю не менше 8 років, у тому числі за професією практичного психолога не менше 5 років.

Практичний психолог I категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); підвищення кваліфікації; стаж роботи за спеціальністю не менше 5 років, у тому числі за професією практичного психолога не менше 3 років.

Практичний психолог II категорії : повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); підвищення кваліфікації; стаж роботи за спеціальністю не менше 3 років, у тому числі за професією практичного психолога не менше 1 року.

Практичний психолог : повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

 

Тривалість робочого тижня

Згідно з наказом Мінпраці «Про встановлення тривалості роботи та педагогічного навантаження для окремих категорій працівників закладів та установ соціального захисту населення» від 12.02.2007 р. № 44 для практичних психологів установ соціального захисту населення педагогічне навантаження становить 20 год. на тиждень на ставку заробітної плати.

 

Тривалість основної щорічної відпустки

Відповідно до ч. 6 ст. 6 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів.

Конкретну тривалість щорічної основної відпустки таких працівників визначено Порядком надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженим постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346, залежно від типу закладу та посади, яку обіймає працівник.

Згідно з п. 6 розд. VII цього Порядку тривалість основної щорічної відпустки практичного психолога, який є штатним працівником центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів, становить 56 календарних днів.

 

ВИХОВАТЕЛЬ СОЦІАЛЬНИЙ ПО РОБОТІ З ДІТЬМИ-ІНВАЛІДАМИ

Класифікатором професій ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327, посаду вихователя соціального по роботі з дітьми-інвалідами (код КП 2340 «Вчителі спеціалізованих навчальних закладів») віднесено до професійної групи «Професіонали».

Відповідно до Довідника № 324 вихователь соціальний по роботі з дітьми-інвалідами працює з категорією дітей, які потребують соціальної допомоги. Виробляє оптимальну педагогічну стратегію навчання, виховання та реабілітації дитини-інваліда. Планує та здійснює роботу із соціальної адаптації дитини-інваліда: виховує і прищеплює навички самообслуговування, надає соціальну психологічну допомогу, організовує дозвілля, спортивну діяльність, спілкування з цікавими людьми, закладає основи оволодіння професіями, які дають можливість працювати в домашніх умовах. Спільно із сім’єю бере участь у навчанні та вихованні дитини-інваліда; здійснює психолого-педагогічну корекцію особистості, спрямовану на вироблення самостійності у будь-якій діяльності, розвиток інтелектуальних здібностей, емоційно-вольових якостей з урахуванням потенційних можливостей дитини-інваліда. Проводить соціально-педагогічні консультації із сім’єю, веде психолого-педагогічні спостереження та аналізує динаміку розвитку дитини-інваліда. Проводить заняття з лікувальної фізкультури, масажу згідно з призначенням лікаря. Постійно підвищує свій професійний рівень, загальну культуру.

Кваліфікаційні вимоги, що висуваються до посади такого вихователя, такі.

Вихователь соціальний по роботі з дітьми-інвалідами вищої категорії : повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); підвищення кваліфікації; стаж роботи за професією вихователя соціального по роботі з дітьми-інвалідами не менше 8 років.

Вихователь соціальний по роботі з дітьми-інвалідами I категорії : повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); підвищення кваліфікації, стаж роботи за професією вихователя соціального по роботі з дітьми-інвалідами не менше 5 років.

Вихователь соціальний по роботі з дітьми-інвалідами II категорії : повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); підвищення кваліфікації; стаж роботи за професією вихователя соціального по роботі з дітьми-інвалідами не менше 3 років.

Вихователь соціальний по роботі з дітьми-інвалідами : повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) без вимог до стажу роботи.

Законодавством не встановлено скорочену тривалість робочого тижня для працівників, які обіймають посаду вихователя соціального по роботі з дітьми-інвалідами. Згідно з Переліком № 963 посаду вихователя соціального по роботі з дітьми-інвалідами не віднесено до педагогічних посад.

У зв’язку з цим тривалість його робочого тижня становить 40 год. (ст. 50 КЗпП), а щорічної відпустки — 24 календарні дні (ст. 6 Закону про відпустки).

 

ДИРЕКТОР ЦЕНТРУ

Згідно з Переліком № 963 посаду директора центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів не віднесено до педагогічних посад.

Попри те що такі установи можуть надавати соціально-педагогічні послуги, безпосередня діяльність та посадові обов’язки директора не пов’язані з навчальним та навчально-виховним процесом, а отже, надання йому статусу педагогічного працівника не відповідає чинним законодавчим та нормативно-правовим актам.

Тому тривалість його щорічної основної відпустки повинна становити 24 календарні дні згідно зі ст. 6 Закону про відпустки.

На умовах, визначених колективним договором або трудовим договором, йому може бути встановлено щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день тривалістю до 7 календарних днів (залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах). Аналогічні роз’яснення було надано Мінпраці в листі від 14.07.2008 р. № 456/13/84-08.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі