Теми статей
Обрати теми

Щодо зарахування на повне державне забезпечення студентів-сиріт, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Щодо зарахування на повне державне забезпечення студентів-сиріт, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення

 

Чи зараховуються на повне державне забезпечення студенти із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста або магістра?

(м. Львів)

 

Статтею 4 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-ІІІ визначено, що громадянин має право на безоплатне здобуття вищої освіти в державних і комунальних вищих навчальних закладах на конкурсній основі в межах стандартів вищої освіти, якщо певний освітньо-кваліфікаційний рівень громадянин здобуває вперше.

Ступеневість вищої освіти полягає у здобутті різних освітньо-кваліфікаційних рівнів на відповідних етапах (ступенях) вищої освіти. Виходячи зі структури вищої освіти, її перший ступінь передбачає отримання кваліфікації «молодший спеціаліст», другий — кваліфікації «бакалавр» (базова вища освіта); третій — кваліфікації «спеціаліст» або «магістр» (повна вища освіта).

Правові, організаційні, соціальні засади та гарантії державної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа визначає Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342), який є складовою частиною законодавства про охорону дитинства.

Державні соціальні стандарти і нормативи встановлюються щодо мінімального стандарту щомісячного утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа за умови навчання їх у вищих навчальних закладах до досягнення ними 23-річного віку або до закінчення відповідних навчальних закладів (абз. 7 ч. 3 ст. 4 Закону № 2342).

Згідно з ч. 1 та 3 ст. 8 Закону № 2342 держава здійснює повне державне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа. Право на повне державне забезпечення в навчальних закладах при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідного навчального закладу мають:

— діти-сироти;

— діти, позбавлені батьківського піклування (крім тих, що перебувають під опікою);

— особи віком від 18 до 23 років, у яких у віці до 18 років померли або загинули батьки;

— особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування;

— студенти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків.

Отже, студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким виповнилось 23 роки і більше, до закінчення відповідного навчального закладу зараховуються на повне державне забезпечення в навчальних закладах, якщо такі особи вперше здобувають повну вищу освіту за кошти загального фонду державного бюджету. До такої категорії студентів і належать ті, які зараховані на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліста, магістра. Таким особам здійснюються всі виплати, передбачені нормативно-правовими актами.

Нагадаємо, що відповідно до п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 студенти із зазначеної категорії осіб зараховуються на повне державне утримання в навчальних закладах, до яких вони вступили, і в період навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів забезпечуються безоплатно продуктами харчування, одягом, взуттям і м’яким інвентарем, а також отримують щорічну допомогу та допомогу на придбання літератури.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі