Теми статей
Обрати теми

Оплата періоду перебування працівника у відрядженні

Редакція ББ
Стаття

ОПЛАТА ПЕРІОДУ ПЕРЕБУВАННЯ ПРАЦІВНИКА У ВІДРЯДЖЕННІ

 

Статтею 121 КЗпП установлено: працівникам, які направляються у службові відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижче середнього заробітку.

Про нюанси оплати періоду перебування працівника у службовому відрядженні йтиметься в цій статті.

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Перш ніж розглянути порядок оплати періоду перебування працівника у відрядженні, розповімо про особливості ведення Табеля обліку використання робочого часу за типовою формою № П-5, затвердженою наказом № 489 (далі — Табель), щодо таких працівників. Адже саме на підставі даних Табеля про фактично відпрацьовані (не відпрацьовані) працівником години та дні здійснюється нарахування заробітної плати.

 

ТАБЕЛЮВАННЯ ПРАЦІВНИКА, ЯКИЙ ПЕРЕБУВАЄ У ВІДРЯДЖЕННІ

Для відображення використаного робочого часу за кожен день у Табелі відведено два рядки:

нижній — для проставляння умовних позначень (кодів) видів витрат робочого часу. Для заповнення Табеля передбачено літерні та цифрові коди використання працівниками робочого часу. Так, дні службового відрядження позначаються літерним кодом «ВД» або цифровим «07».

верхній для записування кількості годин за ними .

Підставою для табелювання працівника, який перебуває у відрядженні, є наказ про направлення у відрядження.

На працівника, який перебуває у відрядженні, поширюється режим робочого часу тієї установи, до якої його направлено (п. 9 розд. І Інструкції № 59), а оплата періоду відрядження здійснюється за всі робочі дні за графіком, установленим за основним місцем роботи (абз. 2 п. 14 розд. І Інструкції № 59). Наприклад, в установі, куди направлено працівника, субота є неробочим днем, а за місцем основної роботи — робочим. У відрядженні в цей день працівник відпочиватиме, хоча оплату праці за цей день за місцем роботи буде йому нараховано.

Із цього випливає, що робочі дні перебування працівника у відрядженні в Табелі позначаються так:

— у верхньому рядку вказується кількість відпрацьованих годин згідно з графіком роботи за основним місцем роботи (наприклад, 8) незалежно від того, скільки в цей день годин працівник відпрацював за місцем відрядження;

— у нижньому рядку вказується умовне позначення відрядження «ВД».

Аналогічні роз’яснення надано Держстатом у листі від 12.01.2012 р. № 9/4-10/9, наведеному на с. 5 цього номера.

При цьому день вибуття у відрядження та день прибуття з відрядження вважаються днями перебування працівника у відрядженні, відповідно час перебування в дорозі включається до періоду відрядження й табелюється в порядку, розглянутому вище.

Досить поширеною є ситуація, коли на період відрядження припадають вихідні (святкові, неробочі) дні. Зауважимо, що такі дні використовуються відрядженим працівником для відпочинку, тому жодної компенсації у вигляді відгулів або додаткової оплати після повернення з відрядження не надається (п. 9 розд. І Інструкції № 59).

У зв’язку з цим вихідні дні за графіком роботи установи за основним місцем роботи, а також святкові та неробочі дні, що припадають на період відрядження, табелюються в загальному порядку. Оскільки в Табелі не передбачено кодування для вихідних днів, а також для святкових і неробочих днів, у рядках напроти таких днів можна як поставити прокреслення, так і залишити їх незаповненими. Табелювати такі дні як відрядження (8; «ВД») неправильно, оскільки дані Табеля служать для нарахування зарплати, а вихідні дні за графіком роботи установи, а також святкові та неробочі дні, які припадають на період відрядження, не оплачуються. У цьому випадку загальна кількість відпрацьованих працівником робочих годин на місяць, уключаючи години роботи у відрядженні, збіжиться з його плановою місячною нормою робочого часу. У складі загальної кількості відпрацьованих за місяць днів/годин у складі графи «Відпрацьовано за місяць» відображаються тільки робочі дні/години, які припадають на період відрядження. На це звернув увагу Держстат у листі від 12.01.2012 р. № 9/4-10/9, наведеному на с. 5 цього номера.

Виняток становлять випадки, коли працівника відряджено спеціально для виконання роботи у вихідні (неробочі та святкові) дні. На цьому моменті зупинимося докладніше.

 

Якщо працівника направлено у відрядження спеціально для виконання роботи у вихідні дні

Слід зауважити, що ст. 71 КЗпП забороняє залучати працівників до роботи у вихідні дні (крім деяких перелічених у ній випадків: для ліквідації наслідків стихійного лиха тощо). Водночас, якщо є необхідність виконання певної роботи саме у вихідний (святковий та неробочий) день, то в наказі про відрядження в обов’язковому порядку має бути вказано, що працівник під час відрядження повинен виконувати службові доручення у вихідні (святкові, неробочі) дні. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 19.06.2008 р. № 154/13/116-08.

Компенсація за роботу в ці дні здійснюється відповідно до ст. 72, 73, 107 КЗпП. Так, робота у вихідні дні, які є загальними вихідними днями (субота, неділя), може компенсуватися за згодою сторін у подвійному розмірі або шляхом надання іншого дня відпочинку з оплатою роботи у вихідний день в одинарному розмірі. Строк надання іншого дня відпочинку визначається за згодою сторін (ст. 72, 107 КЗпП).

Робота у святковий і неробочий день оплачується в подвійному розмірі. Крім подвійної оплати за бажанням працівника йому може надаватися інший день відпочинку, який не оплачується і є вихідним днем. Строк надання іншого дня відпочинку визначається за згодою сторін (ст. 73, 107 КЗпП).

Працівникам, які отримують місячний оклад, робота у вихідний (святковий та неробочий) день оплачується в розмірі:

— одинарної погодинної або денної ставки понад оклад, якщо робота в такий день здійснювалася в межах місячної норми робочого часу;

— подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота здійснювалася понад місячну норму.

Оплата здійснюється за години, фактично відпрацьовані у святковий та неробочий день (абз. 5 ст. 107 КЗпП).

Якщо під час перебування у службовому відрядженні працівника залучено до роботи у вихідний (святковий, неробочий) день за графіком роботи установи за основним місцем роботи, то такі дні позначаються в Табелі так:

— у нижньому рядку вказується умовне позначення «РВ» (години роботи у вихідні та святкові дні);

— у верхньому рядку проставляється кількість відпрацьованих годин у цей день. Оскільки ст. 107 КЗпП установлено, що оплата роботи у вихідний (святковий, неробочий) день здійснюється за години, фактично відпрацьовані у святковий та неробочий день, то вважаємо за необхідне, щоб працівник надав документ, скільки він фактично відпрацював годин у вихідний день (наприклад, довідку з установи, куди його направили у відрядження).

Таким чином, якщо під час перебування в службовому відрядженні працівника залучено до роботи у вихідний день, середній заробіток за цей день за працівником не зберігається, але кожен такий день оплачується в порядку, розглянутому вище.

 

Якщо день вибуття працівника у відрядження або його повернення з нього є вихідним

Дні вибуття у відрядження або повернення з нього, які збігаються з вихідними, святковими чи неробочими днями, не вважаються такими, в які працівника спеціально направлено для роботи, отже, і грошова компенсації за роботу в ці дні не виплачується. Згідно з пп. 11 — 12 розд. І Інструкції № 59, якщо працівник:

вибуває у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку (який не оплачується і є вихідним днем). Тобто це є обов’язком роботодавця;

повертається з відрядження у вихідний день, то працівнику може надаватися інший день відпочинку (який не оплачується і є вихідним днем) відповідно до законодавства у сфері регулювання трудових відносин. Питання щодо надання іншого дня відпочинку для працівника, який прибуває з відрядження у вихідний день, має бути врегульовано правилами внутрішнього трудового розпорядку . На це звертало увагу Мінпраці в листі від 19.06.2008 р. № 154/13/116-08. Інакше кажучи, якщо згаданими правилами встановлено надання іншого дня відпочинку, то його обов’язково має бути працівнику надано. Якщо ж правилами внутрішнього трудового розпорядку не передбачено надання іншого дня відпочинку, такий день працівнику не надається.

Табелюються такі дні в загальному порядку (як вихідні).

 

Якщо в день від’їзду (приїзду) працівник був на роботі частину дня або весь робочий день

Якщо працівник рано-вранці прибуває з відрядження (пізно ввечері убуває у відрядження), то вважається, що в цей день він перебував у відрядженні. Інструкцією № 59 не передбачено обов’язок працівника перебувати на роботі в день від’їзду у відрядження та в день прибуття з нього.

Водночас згідно з п. 13 розд. I Інструкції № 59 питання виходу працівника на роботу в день вибуття у відрядження та в день прибуття з відрядження регулюється правилами внутрішнього трудового розпорядку установи.

При цьому незалежно від того, перебував працівник у день від’їзду (приїзду) на роботі чи ні, у Табелі такі дні повинні позначатися як відрядження (8; «ВД»). Відповідно оплачуватимуться такі дні, як і решта днів відрядження.

 

Якщо працівника направлено у відрядження в період тимчасової непрацездатності

У попередній статті ми говорили, що працівника, який перебуває на лікарняному, не може бути направлено у відрядження. Якщо ж порушуючи чинне законодавство роботодавець направив хворого працівника у відрядження, то, на думку Мінфіну, висловлену в листі від 20.01.2007 р. № 31-18030-07-10/854, за наявності наказу про відрядження працівнику на підставі підтвердних документів відшкодовуються витрати, понесені ним у відрядженні, зокрема, з наймання приміщення, на оплату вартості проїзду та добові витрати. Робочі дні перебування у службовому відрядженні оплачуються в загальному порядку.

Листок непрацездатності в цьому випадку за дні, що припадають на період відрядження, не оплачується, оскільки допомога по тимчасовій непрацездатності надається у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати (з фактичним усуненням від роботи).

Відповідно робочі дні перебування такого працівника у відрядженні в Табелі має бути позначено як дні відрядження (8; «ВД»), а не «ТН» (оплачувана тимчасова непрацездатність).

 

Якщо працівник захворів у відрядженні

Інша справа, якщо працівник захворів у відрядженні. Так, згідно з п. 9 розд. II Інструкції № 59 у цьому випадку за період тимчасової непрацездатності працівнику на загальних підставах виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності. Дні тимчасової непрацездатності не включаються у період відрядження (тобто працівнику ці дні оплачуються не як за час перебування у відрядженні, а як за дні хвороби). У зв’язку з цим табелювати такі дні потрібно як дні хвороби («ТН»).

Оплата тимчасової непрацездатності відбувається в загальному порядку. Підставою для оплати днів хвороби є листок непрацездатності встановленої форми. Так, згідно з п. 1.10 Інструкції № 455, якщо тимчасова непрацездатність настала поза постійним місцем проживання та роботи (зокрема, під час відрядження), листок непрацездатності видається за місцем тимчасового перебування з дозволу головного лікаря лікувально-профілактичного закладу на період непрацездатності. У разі стаціонарного лікування поза постійним місцем проживання на кількість днів, необхідних для лікування, листок непрацездатності видається з дозволу головного лікаря, посвідчується його підписом та печаткою лікувально-профілактичного закладу (п. 1.11 Інструкції № 455).

Також працівнику на загальних підставах відшкодовуються витрати на наймання приміщення (крім випадків, коли працівник перебуває на стаціонарному лікуванні) та виплачуються добові протягом усього часу, поки він не може за станом здоров’я приступити до виконання службового доручення або повернутися до місця постійного проживання, але на строк не більше двох місяців.

 

Затримка у відрядженні

Якщо працівник затримався у відрядженні з поважних причин, то керівник установи може прийняти рішення про продовження строку відрядження. Тому дні, на які продовжено поїздку, вважаються днями відрядження та оплачуються на загальних підставах.

За дні затримки у відрядженні без поважної причини заробітна плата не виплачується (абз. 3 п. 10 розд. ІІ Інструкції № 59).

При цьому рішення про продовження строку відрядження керівник приймає після повернення працівника з відрядження (п. 10 розд. ІІ Інструкції № 59). Трапляється, що в разі затримки у відрядженні причина відсутності працівника на робочому місці зрозуміла не відразу. Відповідно неможливо і проставити якийсь код у Табелі. Якщо йдеться про початок місяця, то рядки можна залишити порожніми аж до з’ясування ситуації. Якщо ж причину не виявлено на момент здавання Табеля до бухгалтерії, то Табель здається з відміткою про нез’явлення з нез’ясованих причин, тобто з кодом «НЗ». При цьому після з’ясування причин відсутності працівника на роботі, до Табеля вносяться зміни.

Якщо після повернення з відрядження керівник:

— визнає причини затримки поважними і продовжить відрядження, то дні, на які продовжено відрядження, табелюються з відмітками «8» і «ВД»;

— не визнає причини затримки поважними, то в цьому випадку такі дні слід вважати прогулом і відповідно табелювати їх «ПР».

 

Відрядження сумісників

Згідно з абз. 3 п. 14 Інструкції № 59 на час відрядження особі, яка працює за сумісництвом, середній заробіток зберігається в тій установі, яка його направила у відрядження.

Таким чином, якщо працівника направлено у відрядження за сумісництвом, то зарплата за пропущені дні за основною роботою не виплачується, а виплачується тільки на роботі за сумісництвом. Отже, працівник для уникнення прогулу повинен оформити за основним місцем роботи або відпустку без збереження заробітної плати, або тарифну відпустку. Відповідно в Табелі на роботі за сумісництвом буде проставлено відмітки про відрядження (8; «ВД»), а за основним місцем роботи — коди, передбачені для табелювання періоду відпусток.

Аналогічно, якщо працівника направлено у відрядження за основним місцем роботи, то зарплата за пропущені дні на роботі за сумісництвом не виплачується, а зберігається за працівником тільки за основним місцем роботи. При цьому свою відсутність на роботі за сумісництвом працівник повинен відповідним чином оформити. У цьому випадку в Табелі за основним місцем роботи буде проставлено відмітки про відрядження (8; «ВД»), а за сумісництвом — коди, передбачені для табелювання періоду відпусток.

У разі направлення працівника у відрядження одночасно з основної роботи та роботи за сумісництвом середній заробіток зберігається за ним за обома посадами (абз. 3 п. 14 Інструкції № 59). Якщо працівник є зовнішнім сумісником, то витрати для відшкодування витрат на відрядження розподіляються між установами, які направляли працівника у відрядження, за згодою між ними. У цьому випадку в Табелі за основним місцем роботи та за сумісництвом буде проставлено відмітки про відрядження (8; «ВД»).

 

ЯК ОПЛАЧУЮТЬСЯ ДНІ ВІДРЯДЖЕННЯ

Нагадаємо, що з 13.05.2011 р. оновлена редакція ст. 121 КЗпП передбачає, що працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижче середнього заробітку.

Це означає, що при оплаті часу перебування працівника у відрядженні необхідно порівняти суму середньоденного заробітку та денного заробітку працівника відповідно до умов трудового договору і в разі, якщо:

— заробітна плата вище його середнього заробітку, виплатити за час відрядження заробітну плату, тобто дні відрядження оплачуються, як і решта робочих днів місяця;

— більшим є середній заробіток, то виплачується середня заробітна плата, тобто дні відрядження оплачуються за середнім заробітком.

При визначенні денного заробітку враховуються всі елементи заробітної плати, які працівник отримує в місяці, в якому його направили у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії, суми індексації. При цьому порівняльні розрахунки необхідно здійснювати виходячи з повного робочого місяця.

Середньоденний заробіток розраховується згідно з вимогами Порядку № 100. При розрахунку середньої заробітної плати не варто забувати про п. 10 Порядку № 100, яким передбачено коригування сум виплат, що обчислюються виходячи із середньої заробітної плати, у разі підвищення тарифних ставок та посадових окладів як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток. Отже, при порівнянні денного заробітку працівника із середньоденним заробітком, останній слід брати з урахуванням проведеного коригування згідно з вимогами п. 10 Порядку № 100 (якщо в розрахунковому періоді підвищувалися оклади).

Нагадаємо: порядок порівняння середньоденного заробітку та денного заробітку працівника для оплати періоду відрядження розглядався на сторінках нашої газети вже неодноразово (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 21, с. 22; № 24, с. 30; № 41, с. 43). Крім того, відповіді на запитання, як оплатити період відрядження, яке почалося в одному місяці, а закінчилося в іншому, присвячено консультацію фахівця Мінсоцполітики, опубліковану в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2012, № 9, с. 31.

Також підкреслимо: незалежно від того, як саме здійснюється оплата періоду відрядження (за середньоденним заробітком чи денним заробітком), за робочі дні перебування працівника у відрядженні в Табелі проставляється відмітка «ВД» у порядку, розглянутому в попередньому розділі статті.

 

Преміювання працівника в місяці відрядження

Окремо зупинимося на порядку преміювання працівника в місяці, в якому він перебував у відрядженні, якщо премії в установі виплачуються виходячи з посадового окладу за фактично відпрацьований час. Зауважимо: це питання розглянуто Мінсоцполітики в листі, наведеному на с. 5 цього номера.

Так, згідно з роз’ясненнями Мінсоцполітики, якщо дні відрядження оплачено за середнім заробітком, то за ці дні премію, що виплачується працівнику в місяці відрядження, не нараховують , оскільки при визначенні середньої зарплати суму премії за попередні місяці враховано. Якщо ж дні відрядження оплачуються виходячи із зарплати працівника, то за цей період премію має бути виплачено.

Приклад 1. У липні 2012 року працівник 3 дні перебував у службовому відрядженні. Цей період оплачено йому виходячи із середньої заробітної плати. Згідно з наказом керівника установи в липні 2012 року працівнику встановлено премію в розмірі 10 % посадового окладу.

Розглянемо 2 варіанти: перший — якщо премія виплачується в поточному місяці за цей же місяць, другий — премія виплачується в поточному місяці за попередній.

Перший варіант. Оскільки в липні 2012 року 22 робочі дні, то премія працівнику нараховується виходячи з посадового окладу, нарахованого за 19 робочих днів (22 - 3), тобто виключаючи період відрядження.

Другий варіант . У цьому випадку премія виплачується в розмірі 10 % посадового окладу виходячи з фактично відпрацьованих днів у червні.

Щоб оплатити період перебування працівника у відрядженні, насамперед потрібно розрахувати середню заробітну плату. Нагадаємо, як це зробити.

 

Як розрахувати середню заробітну плату

Середню заробітну плату для оплати часу відрядження обчислюють шляхом множення середньоденної (середньогодинної) заробітної плати працівника на кількість робочих днів (годин), що припадають на період відрядження .

У свою чергу, середньоденна (середньогодинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні (інший фактично відпрацьований період, що враховується) на кількість відпрацьованих робочих днів (годин) —  п. 8 Порядку № 100.

Порядок визначення розрахункового періоду при обчисленні середньої зарплати розглянуто фахівцем Мінсоцполітики на с. 45 цього номера.

 

Виплати, що беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати

Відповідно до вимог Порядку № 100 при визначенні сумарного заробітку за розрахунковий період для визначення середньої заробітної плати слід ураховувати виплати, наведені в п. 3 Порядку № 100 та не враховувати виплати, наведені в п. 4 цього Порядку. Зупинимося на порядку включення до розрахунку найбільш поширених виплат.

 

№ з/п

Вид виплати

Чи включається до розрахунку середньої зарплати

1

Виплати за час, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток, обчислений згідно з Порядком № 100 (за час щорічної та додаткової відпусток, виконання державних та громадських обов’язків, службового відрядження*, за час підвищення кваліфікації тощо)

Ні
(абз. 2 п. 4 Порядку № 100)

* Якщо дні відрядження оплачено за середнім заробітком, ані ці суми, ані період не включатимуться при розрахунку середньої заробітної плати для оплати періоду відрядження. Якщо ж дні відрядження оплачуються виходячи із зарплати працівника згідно з трудовим договором, виплати за такий період ураховуються при розрахунку середньої заробітної плати за останні два місяці (див. консультацію фахівця Мінсоцполітики в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2011, № 24, с. 30).

2

Одноразові виплати:

— премії до ювілейних та пам’ятних дат, одноразові премії за виконання особливо важливих завдань

Ні
(п.п. «б» п. 4 Порядку № 100)

— грошова винагорода державним службовцям за сумлінну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання обов’язків

— щорічна грошова винагорода за добросовісну працю, зразкове виконання службових обов’язків педагогічним працівникам згідно з п. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII*

— компенсація за невикористану відпустку

Ні
(п.п. «б» п. 4 Порядку № 100)

— матеріальна допомога, вихідна допомога

* Ця виплата має одноразовий характер, а отже, не бере участі в розрахунку середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження на підставі п. 4 Порядку № 100 (див. консультацію фахівця Мінпраці в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 39, с. 29).

3

Надбавки та доплати до тарифних ставок (окладів) у розмірах, передбачених законодавством (за суміщення професій, за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника тощо, за високі досягнення у праці, надбавка за вислугу років, доплата за ранг держслужбовця тощо)

Так
(п. 3 Порядку № 100)

4

Оплата за роботу в надурочний та нічний час

Так
(п. 3 Порядку № 100)

5

Суми виплат, пов’язані з індексацією заробітної плати працівників

Так*

* Оскільки суми індексації заробітної плати не вказані в жодному з підпунктів п. 4 Порядку № 100, то вони беруть участь у розрахунку середньої заробітної плати.

6

Премії та винагороди, що мають систематичний характер

Так
(п. 3 Порядку № 100)

7

Допомога по тимчасовій непрацездатності

Ні
(абз. 2 п. 4 Порядку № 100)

 

Оскільки середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані робочі дні протягом двох місяців на кількість відпрацьованих робочих днів за цей період, то якщо в розрахунковому періоді здійснювалося:

— донарахування доходу, при обчисленні середньої зарплати така виплата не враховується (див. консультацію фахівця Мінсоцполітики в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 23, с. 31);

— утримання доходу за минулі періоди (наприклад, було проведено перерахунок заробітної плати у зв’язку з несвоєчасно наданим листком непрацездатності), то загальна сума заробітної плати, що бере участь у розрахунку, на суму утримуваного доходу не зменшується (див. консультацію фахівця Мінпраці в газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 14, с. 27).

 

Премії в розрахунку середньої заробітної плати

Особливий порядок уключення до розрахунку мають премії. Підкреслимо: у розрахунку беруть участь премії, що не мають разового характеру.

Згідно з п. 3 Порядку № 100 ппремії включаються до заробітку того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю із заробітної плати, незалежно від того, за який місяць ці премії нараховано.

Якщо розрахункові місяці відпрацьовано повністю, то щомісячні премії враховуються в повній сумі в тому місяці, в якому вони нараховані. Інші види премій (квартальна, піврічна) уключаються до заробітку в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

Коли ж кількість робочих днів у розрахунковому періоді працівником відпрацьовано не повністю, то премії при розрахунку середньої зарплати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді (це стосується випадків, коли працівник хворів, перебував у відрядженні, відпустці тощо).

Якщо премія виплачується місяць у місяць (наприклад, у липні за липень) та її розмір уже розраховано пропорційно відпрацьованому часу, то така премія включається до розрахунку у фактично нарахованому розмірі. На це зверталася увага в листі Мінпраці від 13.09.2010 р. № 804/13/84-10 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2010, № 42) та в листі Мінсоцполітики, наведеному на с. 5 цього номера.

Згідно з Положенням про преміювання, затвердженим в установі, щомісячна премія може виплачуватися одним із таких способів.

Перший спосіб. Премія виплачується в поточному місяці за попередній (наприклад, у липні за червень):

— за фактично відпрацьований час;

— у фіксованому розмірі.

Другий спосіб. Виплата премії збігається з місяцем її нарахування (наприклад, у липні за липень):

— за фактично відпрацьований час;

—— у фіксованому розмірі.

Залежно від способу виплати премії, порядок її включення до розрахунку середньої зарплати буде різним. Покажемо це в таблиці.

 

Порядок виплати премії (згідно з Положенням про преміювання)

Порядок уключення премії до розрахунку середньої заробітної плати

кількість робочих днів у розрахунковому періоді працівником відпрацьовано НЕ ПОВНІСТЮ

кількість робочих днів у розрахунковому періоді працівником відпрацьовано ПОВНІСТЮ

Премія виплачується в поточному місяці за попередній (у липні за червень):

— за фактично відпрацьований час

ураховується пропорційно відпрацьованому часу

ураховується повністю

— у фіксованому розмірі

ураховується пропорційно відпрацьованому часу

ураховується повністю

Виплата премії збігається з місяцем її нарахування (наприклад, у липні за липень), і така премія нараховується:

— за фактично відпрацьований час

ураховується повністю

ураховується повністю

— у фіксованому розмірі

ураховується пропорційно відпрацьованому часу

ураховується повністю

 

Розглянемо порядок розрахунку середньої заробітної плати, а також особливості включення до розрахунку премій.

Приклад 2. УУ розрахунковому періоді робочі дні відпрацьовано працівником повністю, та йому було нараховано квартальну премію

Держслужбовець перебував у відрядженні з 2 по 6 липня 2012 року. Розрахунковим періодом для оплати часу відрядження є травень — червень 2012 року.

У таблиці наведемо дані для розрахунку середнього заробітку держслужбовця.

 

Дані

Розрахунковий період, грн.

Усього включається до розрахунку середньої зарплати, грн.

Участь у розрахунку середньої зарплати

травень

червень

Нараховано за розрахунковий період, грн.:

1) заробітна плата, у тому числі:
— посадовий оклад;
— доплата за ранг;
— надбавка за вислугу років;
— індексація заробітної плати

3000,00

3000,00

6000,00

ураховується (п. 3 Порядку № 100)

2) премія квартальна

450,00

300,00

уключається в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді

Фактично відпрацьовано робочих днів у розрахунковому періоді, р. дн.

20

19

39

Норма робочого часу за графіком роботи установи, р. дн.

20

19

39

 

Розрахуємо середню заробітну плату згідно з умовами, наведеними вище.

1. Визначимо розмір премії, який слід урахувати при розрахунку середньої заробітної плати. Згідно з п. 3 Порядку № 100 квартальна премія включаються до заробітку в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді, тобто в розмірі 300,00 грн. (450,00 грн. : 3 міс. х 2 міс.).

Оскільки в розрахунковому періоді держслужбовцем робочі дні відпрацьовано повністю, то премія включається до розрахунку повністю в розмірі 300,00 грн.

2. Сума доходу, що бере участь у розрахунку середньої заробітної плати, становитиме 6300,00 грн. (6000,00 грн. + 300,00 грн.).

3. Середньоденний заробіток складе 161,54 грн. (6300,00 грн. : 39 р. дн.).

 

Приклад 3. У розрахунковому періоді працівник перебував на лікарняному, та йому було нараховано щомісячну премію

Працівник перебував у відрядженні з 2 по 6 липня 2012 року. Розрахунковим періодом для оплати часу відрядження є травень — червень 2012 року. При цьому працівник хворів весь травень і частину червня (з 01.05.2012 р. по 08.06.2012 р.).

У таблиці наведемо дані для розрахунку середнього заробітку працівника.

 

Дані

Розрахунковий період, грн.

Усього включається до розрахунку середньої зарплати, грн.

Участь у розрахунку середньої зарплати

травень

червень

Заробітна плата (посадовий оклад та надбавка за вислугу років)

1900,00

1900,00

ураховується (п. 3 Порядку № 100)

Премія щомісячна у фіксованому розмірі (нараховується місяць у місяць)

350,00

125,64

ураховується пропорційно відпрацьованому часу (п. 3 Порядку № 100)

Премія до ювілею

300,00

не враховується (п. 4 Порядку № 100)

Середній заробіток за період тимчасової непрацездатності

2500,00

не враховується (абз. 2 п. 4 Порядку № 100)

Фактично відпрацьовано робочих днів в розрахунковому періоді, р. дн.

14

14

——

Норма робочого часу за графіком роботи установи, р. дн.

20

19

39

 

Розрахуємо середню заробітну плату згідно з умовами, наведеними вище.

1. У розрахунковому періоді працівником робочі дні відпрацьовано не повністю, оскільки він перебував на лікарняному. У зв’язку з цим нарахована в розрахунковому періоді щомісячна премія враховується пропорційно відпрацьованому часу, тобто в розмірі 125,64 грн. (350,00 грн. : 39 р. дн. х 14 р. дн.).

2. Сума доходу, що бере участь у розрахунку середньої заробітної плати, становитиме 2025,64 грн. (1900,00 грн. + 125,64 грн.).

3. Середньоденний заробіток складе 144,69 грн. (2025,64 грн. : 14 р. дн.).

Приклад 4. У розрахунковому періоді працівник був у відпустці, та йому було нараховано щомісячну премію

Держслужбовець перебував у щорічній відпустці з 20.12.2011 р. по 18.01.2012 р. Відпускні нараховано та виплачено у грудні 2011 року в сумі 1800 грн. У січні 2012 року один день він був у службовому відрядженні. Розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати для оплати періоду відрядження є листопад — грудень 2011 року.

У таблиці наведемо дані для розрахунку середнього заробітку працівника.

 

Дані>

Розрахунковий період, грн.

Усього включається до розрахунку середньої зарплати, грн.

Участь у розрахунку середньої зарплати

листопад

грудень

Посадовий оклад

985,00

593,27

1578,27

ураховується (п. 3 Порядку № 100)

Доплата за ранг

55,00

32,50

87,50

ураховується (п. 3 Порядку № 100)

Надбавка за вислугу років (10 %)

104,00

62,58

166,58

ураховується (п. 3 Порядку № 100)

Надбавка за високі досягнення у праці (30 %)

343,20

206,51

549,71

ураховується (п. 3 Порядку № 100)

Премія (20 % посадового окладу за попередній місяць)

197,00

197,00

313,41

ураховуються пропорційно відпрацьованому часу (п. 3 Порядку № 100)

Індексація зарплати (базовий місяць для цього працівника — червень 2008 року)

368,39

375,50

743,89

ураховується

Фактично відпрацьовано робочих днів у розрахунковому періоді, р. дн.

22

13

35

——

Норма робочого часу за графіком роботи установи, р. дн.

22

22

44

 

Розрахуємо середню заробітну плату згідно з умовами, наведеними вище.

1. У розрахунковому періоді робочі дні працівником відпрацьовано не повністю, оскільки він перебував у відпустці. У зв’язку з цим нарахована в розрахунковому періоді щомісячна премія враховується пропорційно відпрацьованому часу: (197,00 грн. + 197,00 грн.) : 44 р. дн. х 35 р. дн. = 313,41 грн.,

при цьому:

— сума премії, що припадає на листопад 2011 року, становить 197,00 грн. (394,00 грн. : 44 р. дн. х 22 р. дн.);

— сума премії, що припадає на грудень 2011 року, становить 116,41 грн. (394,00 грн. : 44 р. дн. х 13 р. дн.).

2. Посадовий оклад працівника в розрахунковому періоді підвищувався у зв’язку зі збільшенням розміру мінімальної заробітної плати, тому зарплата за:

листопад 2011 року коригується на коефіцієнти підвищення посадового окладу у грудні 2011 року (К1 = 1,019289 (1004,00 грн. : 985,00 грн.)) та в січні 2012 року (К2 = 1,068725 (1073,00 грн. : 1004,00 грн.));

грудень 2011 року коригується на коефіцієнт підвищення посадового окладу в січні 2012 року (К2 = 1,068725 (1073,00 грн. : 1004,00 грн.)).

3. Відкоригований заробіток за листопад 2011 року складе 2235,97 грн. ((985,00 грн. + 55,00 грн. + 104,00 грн. + 343,20 грн. + 197,00 грн. + 368,39 грн.) х 1,019289 х 1,068725).

4. Відкоригований заробіток за грудень 2011 року складе 1482,08 грн. ((593,27 грн. + 32,50 грн. + 62,58 грн. + 206,51 грн. + 116,41 грн. + 375,50 грн.) х 1,068725).

5. Сума доходу, що бере участь у розрахунку середньої заробітної плати, становитиме 3718,05 грн. (2235,97 грн. + 1482,08 грн.).

Середньоденний заробіток складе 106,23 грн. (3718,05 грн. : 35 р. дн.).

 

Розраховану суму середньоденного заробітку (з урахуванням проведеного коригування згідно з вимогами п. 10 Порядку № 100, якщо в розрахунковому періоді підвищувалися оклади) необхідно порівняти з денним заробітком працівника в місяці відрядження. Потім, виходячи зі значення, яке більше (або середньої зарплати, розрахованої згідно з Порядком № 100, або денного заробітку), необхідно оплатити робочі дні, протягом яких працівник перебував у службовому відрядженні.

Як правильно в останньому прикладі визначити денний заробіток та оплатити період відрядження, зазначається в консультації фахівця Мінсоцполітики на с. 47 цього номера.

І на завершення вкажемо: якщо дні відрядження оплачено за середнім заробітком, то виплати за такий період індексації не підлягають, оскільки при визначенні їх розміру суму індексації вже враховано. Якщо ж дні відрядження оплачуються виходячи із зарплати працівника згідно з трудовим договором, то виплати за такий період підлягають індексації.

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Інструкція № 59 — Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Інструкція № 455 — Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Наказ № 489 — наказ Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489.

Порядок № 100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі