Теми статей
Обрати теми

Щодо найменування окремих посад відповідно до класифікатора професій

Редакція ББ
Лист від 18.06.2012 р. № 197/13/133-12

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЩОДО НАЙМЕНУВАННЯ ОКРЕМИХ ПОСАД ВІДПОВІДНО ДО КЛАСИФІКАТОРА ПРОФЕСІЙ

Лист від 18.06.2012 р. № 197/13/133-12

 

У Департаменті заробітної плати та умов праці розглянуто <…> лист і повідомляється.

У Національному класифікаторі України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (далі — Класифікатор професій), затвердженому наказом Держспоживстандарту України від 28.06.2010 № 327, передбачена професійна назва роботи «Молодша медична сестра (санітарка, санітарка-прибиральниця, санітарка-буфетниця та ін.)» з кодом 5132.

В основних положеннях Класифікатора професій визначено, що окремі професійні назви робіт у Класифікаторі професій записано з використанням дужок, зокрема, якщо в дужках вписані споріднені (однотипні) професійні назви робіт, то кожна назва професії може застосовуватися окремо в межах даної класифікаційної групи.

Отже, назва професії «Молодша медична сестра (санітарка, санітарка-прибиральниця, санітарка-буфетниця та ін.)» може бути виписана як «санітарка-прибиральниця», «санітарка-ванниця», «санітарка палатна», «санітарка-роздавальниця», «санітарка-нянька», «санітарка-супровідниця».

У Класифікаторі професій містяться професійні назви робіт «завідувач бібліотеки» з кодом 1229.6 та «директор установи (підприємства, організації) культури (кінотеатру, театру, кіновідеопрокату, кіностудії та ін.)» — код 1210.1.

Оскільки згідно з приміткою 2 до додатка В Класифікатора професій назви професій можуть бути розширені за потребою користувача для внутрішнього використання термінами та словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності за умови дотримання лаконічності викладення, тому назва посади «директор» може бути виписана як «директор бібліотеки».

Враховуючи вищезазначене, керівник бібліотечної установи приймає рішення щодо застосування у штатному розписі назв посад «директор бібліотеки» або «завідувач бібліотеки» з урахуванням відповідних типових штатних нормативів бібліотек, виходячи з масштабів та кількості відвідувачів бібліотеки тощо.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

ЩОДО НАЗВ ПОСАД ВІДПОВІДНО ДО КЛАСИФІКАТОРА ПРОФЕСІЙ:
 РОЗ’ЯСНЮЄ МІНСОЦПОЛІТИКИ

Оформлюючи необхідну документацію (штатні розписи, трудові книжки, накази, тарифікаційні списки тощо), необхідно записувати назви посад працівників відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327 (далі — Класифікатор професій).

У листі, що коментується, Мінсоцполітики надало відповіді на запитання щодо найменування окремих посад відповідно до Класифікатора професій. Розглянемо їх докладніше.

 

Як правильно внести до трудової книжки назву посади (роботи), яка в Класифікаторі професій наведена в дужках, наприклад «Молодша медична сестра (санітарка, санітарка-прибиральниця, санітарка-буфетниця та ін.)»? Чи можна записати просто «санітарка» або «санітарка-буфетниця»?

Згідно з розділом «Загальні положення» Класифікатора професій окремі професійні назви робіт у цьому Класифікаторі записано з використанням дужок. У дужках відповідно до прийнятої структури Класифікатора професій може визначатися, зокрема:

— складова професійної назви роботи, наприклад, директор установи (підприємства, організації) культури;

— вид економічної діяльності або напрям використання професійної назви роботи, наприклад науковий співробітник (інтелектуальна власність);

споріднена (однотипна) професійна назва роботи, яка може застосовуватися окремо в межах відповідної класифікаційної групи, наприклад молодша медична сестра (санітарка, санітарка-прибиральниця, санітарка-буфетниця та ін.).

Отже, як підкреслило Мінсоцполітики, назва професії «молодша медична сестра (санітарка, санітарка-прибиральниця, санітарка-буфетниця та ін.)» може бути записана як «санітарка-прибиральниця», «санітарка-ванниця», «санітарка-супровідниця», «санітарка-нянька», «санітарка палатна», «санітарка-роздавальниця».

 

2. Як правильно назвати посаду керівника бібліотеки — «Завідувач бібліотеки» чи «Директор бібліотеки»?

Мінсоцполітики підкреслило, що Класифікатором професій передбачені такі професійні назви роботи, як:

— директор установи (підприємства, організації) культури (кінотеатру, театру, кіновідеопрокату, кіностудії та ін.) (код 1210.1 «Керівники підприємств, установ та організацій»);

— завідувач бібліотеки (код 1229.6 «Керівники підрозділів у сфері культури, відпочинку та спорту»).

Оскільки згідно з приміткою 2 додатка В до Класифікатора професій назви професій можуть бути розширені за потреби користувача для внутрішнього використання термінами і словами, які уточнюють місце роботи, сферу діяльності за умови дотримання лаконічності викладення, тому, на думку Мінсоцполітики, назва посади «директор установи (підприємства, організації) культури (кінотеатру, театру, кіновідеопрокату, кіностудії та ін.)» може бути записана як «директор бібліотеки». Це стосується установ, які є окремими самостійними юридичними особами (тобто не є структурними підрозділами інших установ).

Якщо ж бібліотека є структурним підрозділом (наприклад, навчального закладу), то в цьому разі назва посади керівника такої бібліотеки зазначається як «завідувач бібліотеки».

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі