Теми статей
Обрати теми

Медичне обслуговування учнів школи

Редакція ББ
Відповідь на запитання

МЕДИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ УЧНІВ ШКОЛИ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

В якому порядку закладами охорони здоров’я передбачається медичний персонал для обслуговування учнів загальноосвітніх шкіл?

(м. Харків)

 

Відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV учні (вихованці) загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від підпорядкування, типів і форм власності забезпечуються медичним обслуговуванням, що здійснюється медичними працівниками, які входять до штату цих закладів або відповідних закладів охорони здоров’я.

Згідно зі ст. 24 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII організація безкоштовного медичного обслуговування в системі освіти забезпечується місцевими органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, здійснюється закладами Міністерства охорони здоров’я України, відомчими закладами охорони здоров’я відповідно до чинного законодавства.

Якщо медичне обслуговування навчального закладу здійснюють заклади охорони здоров’я, то медичний персонал для обслуговування учнів вводиться в закладах охорони здоров’я відповідно до вимог наказу МОЗ «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» від 23.02.2000 р. № 33 (далі — наказ № 33).

Так, згідно з додатком 3 «Штатні нормативи медичного, фармацевтичного персоналу і працівників кухонь центральних районних і районних лікарень сільських районів, центральних районних поліклінік сільських районів, міських лікарень і поліклінік (амбулаторій) міст і селищ міського типу з чисельністю населення до 25 тис. чоловік» до наказу № 33 вводиться посада:

лікаря-педіатра для обслуговування дітей у прикріплених школах, які розташовані в населеному пункті, де є лікарня, — з розрахунку 1 посада на 2500 школярів (п. 6 додатка);

медичної сестри або фельдшера для безпосереднього обслуговування дітей у населеному пункті, де розташована лікарня, та на прикріпленій дільниці (за відсутності фельдшерсько-акушерського пункту), у школах — з розрахунку 1 посада на 900 учнів шкіл (п. 46 додатка).

Згідно з додатком 30 «Штатні нормативи медичного і педагогічного персоналу дитячих міських поліклінік (поліклінічних відділень) у містах з населенням понад 25 тис. чоловік» до наказу № 33 вводиться посада:

лікаря-педіатра — з розрахунку 1 посада на 2500 учнів шкіл (п.п «а» п. 1.4 додатка);

медичної сестри або фельдшера — з розрахунку 1 посада на 700 учнів шкіл (300 учнів спеціальних шкіл для розумово відсталих дітей) (п. 2.15 додатка).

Слід зазначити, що ще у 2008 році спільним Рішенням колегій Міносвіти, МОЗ та Міністерства у справах сім’ї, молоді і спорту «Про реформування фізичного виховання учнів та студентської молоді в навчальних закладах України» від 11.11.2008 р. № 13/1-2, № 10, № 11/1 було ухвалено внесення змін до наказу № 33, якими передбачалося введення до штату закладу охорони здоров’я посади медичної сестри (фельдшера) з розрахунку 1 посада на 400 учнів, але не менше 0,25 посади, та лікаря-педіатра з розрахунку 1 посада на 1000 учнів загальноосвітнього навчального закладу. Проте такі зміни до наказу № 33 досі не внесено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі