Теми статей
Обрати теми

Питання надання допомоги на оздоровлення медичним і фармацевтичним працівникам

Редакція ББ
Стаття

ПИТАННЯ НАДАННЯ ДОПОМОГИ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ МЕДИЧНИМ І ФАРМАЦЕВТИЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, заступник начальника управління — начальник відділу нормування і оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Управління планування, фінансування видатків бюджету та оплати праці Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення

 

Абзацом 3 п. 2 постанови КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524 (далі — постанова № 524) установлено, що з 1 січня 2012 року медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів (установ) виплачується допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки. У зв’язку з цим у наших читачів виникли запитання, пов’язані з порядком надання такої допомоги. Відповімо на них.

 

Чи мають право на матеріальну допомогу згідно з постановою № 524 головний лікар міської лікарні та його заступники-лікарі?

 

Право на виплату матеріальної допомоги мають особи, які допущені до медичної і фармацевтичної діяльності, — професіонали з повною вищою медичною і фармацевтичною освітою та фахівці з неповною вищою медичною і фармацевтичною освітою, які закінчили вищі заклади медичної та фармацевтичної освіти.

Таким чином, головному лікарю міської лікарні та його заступникам-лікарям при виході в щорічну відпустку виплачується допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу.

 

Чи маємо ми право за відсутності коштів на виплату допомоги на оздоровлення не виплачувати її медичним працівникам?

 

Матеріальна допомога на оздоровлення є обов’язковою виплатою й кошти на її виплату необхідно передбачати в кошторисі закладу охорони здоров’я. Під час формування фонду оплати праці на відповідний бюджетний рік для кожного працівника передбачається одна допомога для оздоровлення.

У цілях реалізації постанови № 524 в Державному бюджеті України на 2012 рік передбачено додаткові кошти.

У зв’язку з цим медичним і фармацевтичним працівникам при виході в щорічну відпустку матеріальна допомога у розмірі посадового окладу виплачується в обов’язковому порядку.

 

Пунктом 7 постанови № 524 міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади приписано привести власні нормативно-правові акти з питань оплати праці працівників установ, закладів та організацій, що належать до сфери їх управління, у відповідність до цієї постанови.

Чи обов’язково для виплати матеріальної допомоги має бути внесено зміни до Умов № 308/519?

 

Згідно зі ст. 13 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР оплата праці працівників установ та організацій, які фінансуються з бюджету, здійснюється на підставі законодавчих та інших нормативних актів України, генеральної, галузевих, регіональних угод, колективних договорів у межах бюджетних асигнувань.

Допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки виплачується медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів (установ) на підставі абз. 3 п. 2 постанови № 524, норми якого є обов’язковими для виконання.

 

Чи можна виплачувати передбачену постановою № 524 матеріальну допомогу на оздоровлення бухгалтерам закладів охорони здоров’я?

 

Дія постанови № 524 поширюється на медичних і фармацевтичних працівників державних та комунальних закладів (установ).

Усім іншим працівникам закладів охорони здоров’я, у тому числі бухгалтерам, допомога на оздоровлення виплачується в межах затвердженого для закладу фонду заробітної плати відповідно до п. 5.11 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженого спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

 

Чи належить допомога на оздоровлення на підставі постанови № 524 біологам клініко-діагностичних лабораторій лікарні, які мають вищу немедичну освіту?

 

Право на виплату матеріальної допомоги мають особи, які допущені до медичної та фармацевтичної діяльності — професіонали з повною вищою медичною і фармацевтичною освітою та фахівці з неповною вищою медичною і фармацевтичною освітою, які закінчили вищі заклади медичної та фармацевтичної освіти.

Із цього випливає, що на професіоналів з вищою немедичною освітою, допущених до медичної діяльності, перелік спеціальностей яких затверджено наказом МОЗ від 12.08.2009 р. № 588, дія постанови № 524 не поширюється.

 

Якщо працівник уже використав основну щорічну відпустку за 2011 — 2012 робочий рік без надання до цієї відпустки допомоги на оздоровлення, чи можна виплатити йому таку допомогу пізніше?

 

Постановою № 524 встановлено, що допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу виплачується під час надання основної щорічної відпустки. Така виплата є обов’язковою.

Якщо працівник у поточному році вже використав щорічну відпустку за 2011 — 2012 робочий рік, при виході в яку йому не було виплачено матеріальну допомогу, то установа в обов’язковому порядку повинна доплатити такому працівнику допомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу, що діє на момент надання відпустки.

 

Чи мають право на допомогу на оздоровлення згідно з постановою № 524 медичні статистики онкологічного диспансеру, які працюють з 2008 року та мають:

— диплом за спеціальністю «облік та аудит»;

— диплом за спеціальністю «біологія та біохімія» і свідоцтво про присвоєння кваліфікації «медична сестра цивільної оборони»?

До цього медичними статистиками вони не працювали.

 

Відповідно до ст. 74 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. № 2801-XII медичною та фармацевтичною діяльністю можуть займатися особи, які мають відповідну спеціальну освіту та відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам.

Єдині кваліфікаційні вимоги до осіб, які займаються певними видами медичної та фармацевтичної діяльності, установлено Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженим наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117, відповідно до якого статистики медичні належать до категорії «фахівці». Кваліфікаційні вимоги до обіймання посади статистика медичного такі: неповна вища освіта (молодший спеціаліст) або базова вища освіта (бакалавр) за напрямом підготовки «Медицина», спеціальністю «Сестринська справа», «Лікувальна справа» або «Акушерська справа»; спеціалізація за фахом «Медична статистика»; без вимог до стажу роботи.

Згідно з Номенклатурою спеціальностей молодших спеціалістів з медичною освітою, затвердженою наказом МОЗ від 23.11.2007 р. № 742, медичні статистики є молодшими спеціалістами з медичною освітою.

Також до медичної діяльності на посадах лікарів та середнього медичного персоналу допускаються особи з повною та неповною вищою (немедичною) освітою, отриманою у вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю, перелік яких затверджено наказом МОЗ від 25.12.92 р. № 195 (далі — наказ № 195).

Так, згідно з п. 13 розд. ІІІ цього наказу до медичної діяльності на посаді статистика медичного допускаються фахівці з економічною освітою, які закінчили середні спеціальні навчальні заклади, а також фахівці з економічною, економіко-статистичною, інженерно-економічною та статистичною освітою, які закінчили вищий навчальний заклад.

Таким чином, статистик медичний онкологічного диспансеру, який має диплом за спеціальністю «облік та аудит» (економічна освіта), має право на виплату допомоги на оздоровлення згідно з постановою № 524.

Що стосується статистика медичного онкологічного диспансеру, який має диплом за спеціальністю «біологія та біохімія», то наказом № 195 не передбачено обіймання посади статистика медичного працівником, який має таку освіту.

 

Працівник іде у відпустку з 2 липня 2012 року. Відпускні та матеріальна допомога виплачуються за три дні до початку відпустки.

В якому розмірі має бути виплачено матеріальну допомогу — виходячи з посадового окладу за червень (1374 грн.) чи за липень (1387 грн.) 2012 року?

 

Допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу виплачується під час надання основної щорічної відпустки.

Отже, подією, у зв’язку з якою призначається матеріальна допомога на оздоровлення, є щорічна основна відпустка.

Як передбачено ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР , відпускні за час щорічної відпустки виплачуються не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки в найближчий день, установлений для виплати заробітної плати. Як правило, у цей самий строк разом із відпускними виплачується й матеріальна допомога на оздоровлення. Так, у вашому випадку до відпустки, що надається з 2 липня 2012 року, відпускні та матеріальну допомогу на оздоровлення має бути виплачено не пізніше 27 червня 2012 року.

Матеріальну допомогу на оздоровлення, яку виплачено в червні 2012 року, має бути включено за розрахунковою відомістю до заробітку липня 2012 р.

Таким чином, матеріальна допомога на оздоровлення, яка надається до відпустки, що починається 2 липня 2012 року, виплачується в розмірі посадового окладу, який діє в липні 2012 року, тобто в розмірі 1387 грн.

 

Медсестрі підвищено категорію з 06.04.2012 р. Її щорічну відпустку оформлено з 05.04.2012 р. Відпускні та матеріальну допомогу виплачено в березні згідно із заявою медсестри.

Чи потрібно доплатити такій працівниці матеріальну допомогу, якщо 06.04.2012 р. підвищилася її категорія і відповідно збільшився посадовий оклад?

 

Матеріальна допомога на оздоровлення виплачується в розмірі посадового окладу, що діє на момент виходу у відпустку.

Так, при виході медсестри в щорічну відпустку з 05.04.2012 р. матеріальна допомога на оздоровлення виплачується в розмірі посадового окладу, що діє у квітні 2012 року.

При цьому якщо в подальшому відбувається підвищення посадових окладів (у тому числі у зв’язку з підвищенням кваліфікаційної категорії), то підстав для доплати працівникам матеріальної допомоги в розмірі різниці між посадовими окладами до підвищення і новими посадовими окладами немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі