Теми статей
Обрати теми

Щодо утримання учнів (вихованців) з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в інтернатних закладах

Редакція ББ
Лист від 18.04.2012 р. № 1/9-294

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Щодо утримання учнів (вихованців) з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в інтернатних закладах

Лист від 18.04.2012 р. № 1/9-294

 

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України надає роз’яснення щодо утримання учнів (вихованців) з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в інтернатних закладах.

Відповідно до чинного законодавства утримання за рахунок держави і повне державне утримання є державними видами утримання вихованців навчальних закладів. Норми матеріального та нормативи фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 17.11.2003 р. № 763. Норми матеріального забезпечення предметами гардероба та текстильної білизни для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають (навчаються) у навчальних закладах усіх типів і знаходяться на повному державному утриманні, затверджені додатком 1 до цього наказу.

Додатком 2 до цього наказу затверджені норми для вихованців дитячих будинків і шкіл-інтернатів, які потребують соціальної підтримки, тобто утримуються за рахунок держави.

Отже, норми утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на повному державному утриманні в усіх типах інтернатних навчальних закладів, та утримання усіх інших вихованців інтернатних навчальних закладів державної та комунальної власності, які здійснюються за рахунок держави, є різними.

Відповідно до п. 4.6 Положення про спеціальну загальноосвітню школу (школу-інтернат) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 15.09.2008 р. № 852 (далі — Положення № 852), утримання учнів (вихованців), які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, у спеціальних школах (школах-інтернатах) державної та комунальної власності здійснюється за рахунок держави.

Відповідно до п. 4.10 Положення № 852 учні (вихованці) спеціальних шкіл (шкіл-інтернатів) з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувають на повному державному утриманні та користуються пільгами, установленими законодавством для цієї категорії дітей.

Учні (вихованці) спеціальних шкіл (шкіл-інтернатів) забезпечуються предметами гардероба, текстильної білизни та предметами першої потреби відповідно до Норм матеріального та нормативів фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також вихованців шкіл-інтернатів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 17.11.2003 р. № 763.

За заявою батьків або осіб, які їх замінюють, вихованці спеціальних шкіл-інтернатів на період канікул, у вихідні та святкові дні, а з поважних причин і в інші дні, можуть виїжджати додому в супроводі дорослих (п. 4.3 Положення № 852).

На клопотання батьків або осіб, які їх замінюють, вихованці, що перебувають на утриманні в спеціальній школі-інтернаті, можуть проживати у своїх сім’ях, якщо це не шкодитиме фізичному та психічному здоров’ю дітей і батьки дитини не позбавлені батьківських прав (п. 4.4 Положення № 852). Надання такої можливості на період від одного місяця до повного строку навчання в спеціальній школі-інтернаті оформляється наказом директора. При цьому у разі якщо особи, які замінюють батьків, не отримують допомогу в органах соціального захисту, вихованці з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, можуть перебувати на повному державному утриманні.

Харчування учнів (вихованців) у спеціальній школі (школі-інтернаті) здійснюється відповідно до Норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 (додаток 4). Відповідно до примітки 4 додатка 4 витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків у літній оздоровчий період (90 днів), неділю, святкові і канікулярні дні у загальноосвітніх школах-інтернатах.

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.94 р. № 226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» визначено, що обласні, міські державні адміністрації у разі необхідності можуть збільшувати грошові й натуральні норми витрат на утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Заступник Міністра
Б. Жебровський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі