ЧИ ПОТРІБНО ВИДАВАТИ МОЛОКО РЕНТГЕНОЛАБОРАНТАМ
За правилами здорового глузду пересічного громадянина працівники рентгенологічних лабораторій працюють на роботі зі шкідливими умовами праці. А як відомо, відповідно до норм чинного законодавства працівникам, зайнятим на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно надаються пільги та компенсації. Однією з таких пільг є надання молока. І до речі, видача безкоштовного молока певній категорії працівників — не право, а обов’язок роботодавця.
Тож розберемося, чи мають право (з точки зору чинного законодавства) працівники рентгенологічної лабораторії на безоплатне отримання молочної продукції, яким чином документально оформити видачу такого «спецпродукту» та як відобразити такі операції в бухгалтерському обліку.
Ірина Погребняк, консультант
НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ, ЩО ВИЗНАЧАЮТЬ ПОРЯДОК ВИДАЧІ МОЛОКА
Згідно зі ст. 166 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП) та ст. 7 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII (далі — Закон № 2694) молоко або інші рівноцінні харчові продукти в порядку, визначеному законодавством, видаються безоплатно за встановленими нормами працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці.
Тож, право працівників на безкоштовні молокопродукти потрібно довести, тобто підтвердити шкідливість умов їх праці під час того чи іншого трудового процесу.
Відповідно до п. 4.1 Гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, затвердженої наказом МОЗ від 27.12.2001 р. № 528, шкідливі умови праці характеризуються такими рівнями шкідливих виробничих факторів, які перевищують гігієнічні нормативи і здатні чинити несприятливий вплив на організм працюючого та/або його потомство. Тобто умови праці можуть бути визнані шкідливими у тому випадку, якщо буде доведено, що влив шкідливих виробничих факторів (фізичних, хімічних
і т. д.) негативним чином може позначитись на здоров’ї працівника.
Крім того, у випадку, що розглядається, варто враховувати, що на законодавчому рівні визначений Перелік хімічних речовин, під час роботи з якими в профілактичних цілях рекомендується вживання молока або інших рівноцінних харчових продуктів, затверджений наказом МОЗ СРСР від 04.11.87 р. № 4430-87 (далі — Перелік № 4430-87). У разі перевищення гранично допустимих рівнів або концентрацій речовин, перерахованих у вказаному Переліку, умови праці можуть бути визнані шкідливими. Проте вказане перевищення ще потрібно довести.
На підтвердження того, що перевищення шкідливих речовин на певному робочому місці все ж таки наявне, необхідно провести атестацію робочих місць згідно з Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою КМУ від 01.08.92 р. № 442. Результати атестації робочих місць за умовами праці використовуються з метою обґрунтування надання пільг і компенсацій працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, у передбаченому законодавством порядку.
ХТО МАЄ ПРАВО ОТРИМУВАТИ МОЛОКО
Постановою Держкомпраці і Президії ВЦРПС «Про порядок безплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам та службовцям, зайнятим на роботах з шкідливими умовами праці» від 16.12.87 р. № 731/П-13 (далі — постанова № 731) підприємствам надане право самостійно вирішувати питання, пов’язані з безплатною видачею працівникам молока, на підставі Переліку № 4430-87 та результатів атестації робочих місць.
Ураховуючи положення ст. 13 КЗпП, перелік робіт і професій, які надають право на одержання молока, повинен затверджуватися як додаток до колективного договору.
Як відомо, при рентгенологічних процедурах застосовується така хімічна речовина, як гідрохінон. У свою чергу, гідрохінон належить до хімічних речовин, під час роботи з якими в профілактичних цілях рекомендується вживання молока (п. 6 Переліку № 4430-87). Але не всі працівники рентгенслужби лікарні під час виконання своїх посадових обов’язків застосовують гідрохінон. У нашому випадку лише рентгенолаборанти працюють з проявниками на основі гідрохінону. Отже, право на безкоштовне отримання молока має лише рентгенолаборант за умови підтвердження перевищення норми цієї речовини за результатами атестації робочого місця.
НОРМИ БЕЗКОШТОВНОЇ ВИДАЧІ МОЛОКА
Норми і умови безкоштовної видачі молока затверджені постановою № 731.
Відповідно до цієї постанови молоко необхідно видавати у кількості 0,5 л за зміну незалежно від її тривалості.
Видають молоко тільки в дні фактичної зайнятості на роботах, пов’язаних зі шкідливими умовами праці, і тільки в буфетах, їдальнях або в приміщеннях, які обладнані відповідно до санітарно-гігієнічних вимог.
Не можна відпускати молоко додому, видавати його на одну або кілька змін уперед або за минулі зміни, пропонувати працівнику грошову компенсацію його вартості.
Однак Міністерство охорони здоров’я СССР у листі від 25.06.91 р. № 143-11/10-17 зазначало, що у цілях профілактики інтоксикацій отрутами молоко можливо заміняти такими продуктами тваринного походження:
Молоко — 500 мл | = | Кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко та ін.) — 500 мл |
Сир — 100 г | ||
Сир 24 % жирності — 60 г | ||
Молоко сухе незбиране — 55 г | ||
Молоко згущене стерилізоване без цукру — 200 г | ||
М’ясо — яловичина II категорії (сире) — 70 г | ||
Риба нежирних сортів (сира) — 90 г | ||
Яйце куряче — 2 шт. |
Зверніть увагу, що на думку Мінпраці, висловлену у листі від 29.06.2006 р. № 149/13/82-06, заміна молока на інші харчові продукти допускається лише за умови повної відсутності його у торговій мережі.
ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ОФОРМЛЕННЯ ВИДАЧІ МОЛОКА
Оскільки чинним законодавством не передбачені первинні документи з обліку безкоштовної видачі молока, заклад охорони здоров’я може самостійно розробити такі документи. Як варіант можна застосовувати таку форму відомості безкоштовної видачі молока:
Зразок відомості безкоштовної видачі молока
№ | Дата | Відділення | Посада | П. І. Б | Найменування продукту | Кількість | Підпис одержувача |
1 | 21.02.2012 | Рентгенкабінет | Рентгенолаборант | Іванова І. І. | Молоко | 0,5 л | Іванова |
<…> |
|
|
|
|
|
|
|
ОПОДАТКУВАННЯ
Розглянемо, чи є об’єктом оподаткування вартість виданого працівникам молока.
ПДФО. Відповідно до п.п. 165.1.9 ст. 165 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ (далі — ПКУ) до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається вартість безоплатно виданого молока або рівноцінних йому харчових продуктів, якими роботодавець забезпечує платника податку відповідно до Закону № 2694.
Отже, вартість безкоштовно виданого молока не оподатковується ПДФО.
Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020, вартість безкоштовно виданого працівникам молока відображається у податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «136».
ЄСВ. Що стосується єдиного соціального внеску, то у цьому випадку необхідно враховувати, що відповідно до п. 5 розд. ІІ Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170, молоко не є об’єктом для обчислення єдиного соціального внеску.
Бухгалтерський облік
Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Держказначейства від 25.11.2008 р. № 495, придбання продуктів харчування для спецхарчування осіб, які працюють у шкідливих умовах, у тому числі молока, здійснюється за КЕКВ 1133 «Продукти харчування».
Молоко обліковується за даними бухгалтерського обліку у складі запасів на субрахунку 232 «Продукти харчування» відповідно до Інструкції з обліку запасів бюджетних установ, затвердженою наказом Держказначейства від 08.12.2000 р. № 125.
У бухгалтерському обліку операції з придбання та безоплатної видачі молока працівникам відображаються так:
№ з/п | Зміст господарської операції | Кореспондуючі рахунки | Сума, | |
Дт | Кт | |||
1 | Оприбутковано молоко для спецхарчування | 232 | 364 | 100,00 |
2 | Списано суму ПДВ | 801 | 364 | 20,00 |
3 | Списано вартість виданого працівникам молока | 801 | 232 | 100,00 |
Також зазначимо, що аналітичний облік продуктів харчування у бухгалтерії установи ведеться за найменуваннями, сортами, кількістю, вартістю та матеріально відповідальними особами в оборотних відомостях. Записи в оборотні відомості проводяться на підставі даних накопичувальних відомостей з надходження (форма № З-12) та витрачання (форма № З-13) продуктів харчування. В оборотних відомостях щомісячно підраховуються обороти і визначаються залишки на початок місяця.