Теми статей
Обрати теми

Щодо Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів

Редакція ББ
Лист від 05.03.2012 р. № 212-15-531

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЩОДО ТИПОВИХ ШТАТНИХ НОРМАТИВІВ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

Лист від 05.03.2012 р. № 212-15-531

 

Департаментом загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України розглянуто листа <…> щодо роз’яснення окремих питань, пов’язаних із введенням нових Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 6 грудня 2010 року № 1205.

По суті цих питань повідомляємо наступне.

Законом України «Про загальну середню освіту» передбачено створення навчально-виховних комплексів у складі навчальних закладів різних типів і рівнів акредитації для задоволення допрофесійних і професійних запитів громадян, а також навчально-виховні об’єднання з дошкільними та позашкільними навчальними закладами для задоволення освітніх і культурно-освітніх потреб.

Функціонування дошкільних відділень з підготовчою групою законодавством не передбачено. На цей час згідно із пунктом 4 статті 4 Закону України «Про дошкільну освіту» визначено такі періоди дошкільного віку: немовляти, молодший дошкільний, середній дошкільний, старший дошкільний. Відповідно до цієї вікової періодизації у дошкільних навчальних закладах функціонують наступні групи: ясельні (від 2 місяців до 3 років), молодша дошкільна (від 3 до 4 років), середня дошкільна (від 4 до 5 років), старша дошкільна (від 4 до 5(6) років).

Норми харчування дітей у дошкільних навчальних закладах затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування дітей у навчальних закладах».

Новими Типовими штатними нормативами загальноосвітніх навчальних закладів передбачено посади заступника директора з навчальної, навчально-виховної, виховної роботи. Крім того, керівникам закладів надається право у разі виробничої необхідності змінювати штати або вводити посади, не передбачені штатними нормативами для цього закладу, у межах фонду оплати праці. Зокрема, дуже часто у навчальних закладах вводять посади заступників директора з експериментальної, наукової, науково-методичної роботи тощо. Слід зауважити, що посади з такими назвами не входять до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 року № 963 (із змінами). Тому, якщо у навчальному закладі виникла необхідність введення окремої посади заступника директора з науково-методичної роботи, варто ввести додаткову штатну одиницю заступника директора, у посадових обов’язках якого передбачити питання організації та здійснення науково-методичної діяльності.

 

Директор Департаменту О. Єресько

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі