Теми статей
Обрати теми

Щодо відрахування студента, позбавленого батьківського піклування, та виплати йому соціальної стипендії

Редакція ББ
Відповідь на запитання

щодо відрахування студента, позбавленого батьківського піклування, та виплати йому соціальної стипендії

 

Людмила Кунгурцева, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення

 

Просимо надати роз’яснення щодо порядку та правомірності відрахування керівником навчального закладу студента, який має статус особи, що належить до числа дітей, позбавлених батьківського піклування, за заборгованості (більше двох предметів) за результатами семестрового контролю, велику кількість пропусків занять з неповажних причин (повністю припинив навчання), а також якщо він є повнолітнім (досяг 18 років) та має повну загальну середню освіту.

Чи повинен навчальний заклад виплачувати цьому студенту соціальну стипендію?

(Донецька обл.)

 

Перш за все зазначимо, що діти, які внаслідок хвороби або смерті батьків, позбавлення їх батьківських прав або з інших причин залишилися без батьківського піклування, мають право на особливий захист та допомогу з боку держави. Про це йдеться у ст. 25 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III.

Так, студентам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в обов’язковому порядку призначається соціальна стипендія відповідно до п. 121 Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882. Розмір соціальної стипендії визначається Кабміном і на сьогодні становить для студентів 1160 грн. (постанова КМУ від 07.03.2012 р. № 177).

Що стосується відрахування з вищого навчального закладу через неуспішність, то відповідно до Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затвердженого наказом Міносвіти від 02.06.93 р. № 161 (далі — Положення № 161), це можливо в разі, якщо студенти під час сесії отримали більше двох незадовільних оцінок.

Аналогічна норма щодо відрахування з ВНЗ за академічну неуспішність та порушення навчальної дисципліни і правил внутрішнього розпорядку передбачена Положенням про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти, затвердженим наказом Міносвіти від 15.07.96 р. № 245 (далі — Положення № 245).

Інша справа — неповнолітні студенти. Їх можна відрахувати лише за погодженням зі службою у справах дітей місцевих органів виконавчої влади (п. 15 Положення № 245).

Щоб продовжити навчання у цьому закладі, студент повинен ліквідувати академічну заборгованість.

Як визначено ст. 56 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII, створювати умови для засвоєння вихованцями, учнями, студентами навчальних програм на рівні обов’язкових вимог щодо змісту освіти, а також сприяти розвитку їх здібностей зобов’язані педагогічні працівники, зокрема викладачі.

З метою взаємодії закладів освіти, сім’ї і суспільства у вихованні дітей, їх адаптації до умов соціального середовища, організації консультативної допомоги батькам та особам, які їх замінюють, психологічного забезпечення навчально-виховного процесу у системі освіти створена психологічна служба. У ній працюють практичні психологи (соціальні педагоги), які також є педагогічними працівниками.

Нагадаємо, основними завданнями психологічної служби є сприяння повноцінному особистісному та інтелектуальному розвитку дітей на кожному віковому етапі, створення умов для формування у них мотивації до самовиховання і саморозвитку, забезпечення індивідуального підходу до кожної дитини на основі її психолого-педагогічного вивчення, профілактика і корекція відхилень в розвитку дитини. Про це зазначено у Положенні № 161.

Підсумовуючи викладене, можна сказати, що є всі підстави для вирішення питання на користь студента, який є дитиною-сиротою чи дитиною, позбавленою батьківського піклування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі