Теми статей
Обрати теми

Щодо грошової компенсації за неотримане харчування студентам із числа дітей-сиріт, які знаходяться під опікою

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО ГРОШОВОЇ КОМПЕНСАЦІЇ ЗА НЕОТРИМАНЕ ХАРЧУВАННЯ СТУДЕНТАМ ІЗ ЧИСЛА ДІТЕЙ-СИРІТ, ЯКІ ЗНАХОДЯТЬСЯ ПІД ОПІКОЮ

 

Людмила Кунгурцева, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення

 

Чи провадиться виплата компенсації за неотримане харчування у вихідні, святкові дні та за час перебування на канікулах студентам із числа дітей-сиріт, які знаходяться під опікою?

(м. Львів)

 

Згідно зі ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342 діти-сироти та діти, які залишилися без батьківського піклування, а також особи з їх числа під час навчання перебувають на повному утриманні держави і забезпечуються цільовим фінансуванням витрат на їх утримання.

Матеріальне забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі й тих, які перебувають під опікою (піклуванням) і здобувають освіту в навчальних закладах, регламентується постановою КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 (далі — постанова № 226).

Згідно з п.п. 5 п. 13 цієї постанови діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням), на період навчання в вищих навчальних закладах забезпечуються безкоштовно обідами і гуртожитком.

Відповідно до п.п. 1 п. 13 постанови № 226 студенти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації зараховуються на повне державне утримання і в період навчання до 23 років або до закінчення відповідного навчального закладу забезпечуються безоплатно харчуванням за нормами, встановленими для вихованців шкільного віку шкіл-інтернатів.

Студент — це особа, яка в установленому порядку зарахована до вищого навчального закладу. Навчальний період у вищих навчальних закладах розпочинається, як правило, 1 вересня і для студентів складається з навчальних днів, днів проведення підсумкового контролю, екзаменаційних сесій, вихідних, святкових і канікулярних днів (від зарахування на навчання до його закінчення).

Норми харчування затверджені постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних і оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591.

У примітці 7 додатка 4 до цієї постанови визначено, що студенти і курсанти вищих навчальних закладів, які відповідно до законодавства перебувають на державному забезпеченні, та студенти і курсанти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, забезпечуються харчуванням згідно з нормами для дітей віком від 13 років і старше.

У разі якщо навчальний заклад не має можливості організувати повноцінне харчування, тоді студентам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Студентам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться під опікою чи піклуванням, виплачується лише вартість обіду. Вартість харчування у школах-інтернатах обраховується управлінням освіти і науки облдержадміністрації.

Таким чином, студентам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також особам з їх числа, які навчаються у вищих навчальних закладах I — IV рівнів акредитації, компенсація на харчування виплачується за всі дні перебування в навчальному закладі (уключаючи вихідні, святкові дні й канікули).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі