Теми статей
Обрати теми

Щодо поновлення навчання студента-сироти

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО ПОНОВЛЕННЯ НАВЧАННЯ СТУДЕНТА-СИРОТИ

 

Людмила Кунгурцева, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення

 

Студент у віці 18 років залишився без піклування батьків. Згідно із законодавством він був зарахований на повне державне забезпечення. за результатами семестрового контролю цей студент був відрахований за академічну неуспішність.

Чи має право такий студент на поновлення навчання за рахунок державного бюджету та чи поновлюється його право на повне державне забезпечення?

(м. Київ)

 

Статтею 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342 та п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 визначено, що діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа, а також учні та студенти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, до 23 років або до закінчення відповідного навчального закладу мають право на повне державне забезпечення в навчальних закладах і забезпечуються безоплатно харчуванням, гуртожитком, одягом, взуттям і м’яким інвентарем.

Однак відповідно до ст. 55 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III особи, які навчаються у вищих навчальних закладах, зобов’язані виконувати графік навчального процесу та вимоги навчального плану. За порушення навчальної дисципліни і правил внутрішнього розпорядку вищого навчального закладу, а також за академічну неуспішність студент може бути відрахований. Відрахування неповнолітніх студентів здійснюється за погодженням зі службою у справах дітей місцевих органів виконавчої влади.

Питання поновлення до складу студентів вирішуються ректором (директором) вищого закладу освіти незалежно від тривалості перерви в навчанні, причини виключення, трудового стажу, форми навчання і з врахуванням здатності претендента успішно виконувати графік навчального процесу.

Заява про переведення або поновлення повинна бути розглянута у вищому закладі освіти протягом двох тижнів, і заявникові повідомлені умови зарахування на навчання або причина відмови.

Порядок ліквідації академічної різниці встановлюється ректором (директором) вищого закладу освіти. Ліквідація академічної різниці здійснюється, як правило, до початку навчальних занять.

У разі якщо студент з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, поновлюється на навчання за кошти державного бюджету, усі належні виплати провадяться у повному розмірі з моменту поновлення у навчальному закладі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі