Теми статей
Обрати теми

Тренери-викладачі не є педагогічними працівниками

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ТРЕНЕРИ-ВИКЛАДАЧІ НЕ Є ПЕДАГОГІЧНИМИ ПРАЦІВНИКАМИ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний державний фінансовий інспектор Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції

 

В одній із консультацій прочитали, що тренери-викладачі спортивної школи не є педагогічними працівниками.

У нашому позашкільному навчальному закладі (Палац дитячої та юнацької творчості) також працюють тренери-викладачі. На підставі постанови КМУ від 25.08.2004 р. № 1089 ми вважаємо їх педагогічними працівниками з 01.01.2005 р.

Чи маємо ми рацію? Чи нараховується таким працівникам надбавка за вислугу років і чи повинні вони проходити атестацію?

(м. Київ)

 

Відразу ж підкреслимо: тренери-викладачі не є педагогічними працівниками. Пояснимо докладніше.

Згідно з Переліком типів позашкільних навчальних закладів, затвердженим постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 433, Палац дитячої та юнацької творчості є позашкільним навчальним закладом.

Учасниками навчально-виховного процесу в позашкільному навчальному закладі є, зокрема, педагогічні працівники, психологи, соціальні педагоги, бібліотекарі, фахівці, залучені до навчально-виховного процесу.

Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників затверджено постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963 (далі — Перелік № 963).

У Переліку № 963 зазначено посади керівника позашкільного навчального закладу (на якого поширюються умови оплати праці працівників установ та закладів освіти), його заступників із навчальної, виховної, навчально-виховної, методичної, виробничої, навчально-методичної, навчально-виробничої роботи, а також інші посади. Посади «тренер-викладач» у Переліку № 963 немає, отже, працівники, які обіймають таку посаду, не є педагогічними працівниками.

Постановою КМУ «Про внесення змін до Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти» від 25.08.2004 р. № 1089 (далі — постанова № 1089), про яку йдеться в запитанні, було внесено зміни до Порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти, затвердженого постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78). Змінами, зокрема, установлено, що до стажу роботи для виплати надбавки за вислугу років педагогічним працівникам уключається також період роботи в спортивних школах усіх типів на посадах керівників, їх заступників з основного виду діяльності, тренерів-викладачів, тренерів-методистів, інструкторів-методистів, акомпаніаторів та посадах тренерів-викладачів спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, тим науково-педагогічним працівникам, які працюють за профілем у вищих навчальних закладах III — IV рівнів акредитації, керівників фізичного виховання, викладачів фізкультури вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів, учителів фізкультури, керівників гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи, які працюють за профілем у загальноосвітніх навчальних закладах, та педагогічних працівників, які працюють за профілем у позашкільних та дошкільних навчальних закладах.

Інакше кажучи, постанова № 1089 стосується порядку обчислення стажу для виплати надбавки за вислугу років педагогічним працівникам, а дія самого Порядку № 1078 поширюється на працівників, які обіймають посади згідно з Переліком № 963, і на яких поширюються умови оплати праці працівників навчальних закладів та установ освіти, тобто також педагогічних працівників. Це встановлено абз. 2 п. 2 постанови КМУ «Про реалізацію окремих положень частини першої статті 57 Закону України «Про освіту», частини першої статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту», частини другої статті 18 та частини першої статті 22 Закону України «Про позашкільну освіту» від 31.01.2001 р. № 78.

Виходячи з викладеного, підкреслимо: права на виплату надбавки за вислугу років тренери-викладачі Палацу дитячої та юнацької творчості на підставі Порядку № 78 не мають.

Відповідно до п. 1 постанови КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, інших установ та закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 надбавка в розмірі 20 % установлюється педагогічним працівникам. Отже, працівникам, які обіймають посаду тренера-викладача, надбавка в розмірі 20 % не нараховується.

Згідно з п. 2 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, умови оплати праці окремих працівників установ, закладів та організацій освіти, для яких вони не передбачені цією Інструкцією, установлюються відповідно до умов оплати праці аналогічних категорій працівників відповідних галузей народного господарства та виробництв.

Так, умови оплати праці тренерів-викладачів визначено наказом Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій сфери фізичної культури та спорту» від 23.09.2005 р. № 2097.

Надбавка за вислугу років тренерам-викладачам спортивних шкіл усіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю нараховується згідно з Порядком виплати щомісячної надбавки за вислугу років окремим категоріям працівників спортивних шкіл усіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю, затвердженим наказом Держкомітету України з питань фізкультури та спорту від 29.12.2002 р. № 2850. Підкреслимо: дія цього Порядку поширюється тільки на працівників спортивних шкіл усіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю.

Отже, на сьогодні не передбачено порядку виплати надбавки за вислугу років тренерам-викладачам, які працюють у навчальних закладах неспортивного профілю, у тому числі й у палацах дитячої та юнацької творчості.

05.10.2012 р. набув чинності Порядок проведення атестації тренерів (тренерів-викладачів), затверджений наказом МОНмолодьспорту від 19.07.2012 р. № 829, яким визначено механізм проведення атестації тренерів (тренерів-викладачів) установ фізичної культури та спорту. Нагадаємо, що раніше вищезгадані працівники могли проходити атестацію на підставі Положення про кваліфікаційні категорії тренерів-викладачів зі спорту, порядок та умови їх присвоєння, затвердженого наказом Держкомітету молодіжної політики, спорту та туризму України від 18.07.2001 р. № 2147, яке втратило чинність 05.10.2012 р.

Отже, порядок проведення атестації тренерів (тренерів-викладачів) інших позашкільних установ освіти на сьогодні не визначено .

Щодо питань, які стосуються оплати праці тренерів-викладачів позашкільних навчальних закладів неспортивного профілю, редакцією газети «Бюджетна бухгалтерія» направлено запит до МОНмолодьспорту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі