Теми статей
Обрати теми

Збереження середнього заробітку за період перебування на курсах підвищення кваліфікації

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЗБЕРЕЖЕННЯ СЕРЕДНЬОГО ЗАРОБІТКУ ЗА ПЕРІОД ПЕРЕБУВАННЯ НА КУРСАХ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу з питань оплати праці Департаменту заробітної плати і умов праці

 

Лікар працює в поліклініці на ставку кардіологом та за сумісництвом у терапевтичному відділенні на 0,5 ставки лікарем-терапевтом. Він перебував на курсах підвищення кваліфікації за основним місцем роботи з 03.01.2012 р. по 20.01.2012 р.

У розрахунковому періоді такому працівнику нараховано:

Місце роботи

Розрахунковий період

листопад 2011 року

грудень 2011 року

Основне місце роботи

1570,31 грн.
(167 роб. год.)

708,47 грн.
(78,5 роб. год.)*

Сумісництво

733,54 грн.
(84 роб. год.)

755,27 грн.
(80 роб. год.)

* З 19 по 30 грудня працівник перебував у відпустці.

За графіком роботи на період курсів припадає 103 роб. год. за основним місцем роботи та 55 роб. год. за сумісництвом.

Як правильно оплатити період перебування на курсах підвищення кваліфікації?

(м. Донецьк)

 

24 травня 2011 року набрала чинності постанова КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524 (далі — постанова № 524).

Абзацом 2 п. 2 цієї постанови визначено: за медичними і фармацевтичними працівниками державних та комунальних закладів (установ), які направляються до закладів післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, підготовки та перепідготовки, зберігається середня заробітна плата за кожним місцем роботи згідно із законодавством.

У зв’язку з цим, якщо лікар працює в установі за основним місцем роботи та за сумісництвом і його направляють на курси підвищення кваліфікації за основним місцем роботи, то середня заробітна плата зберігається за основним місцем роботи та за сумісництвом. Керівник видає наказ про направлення працівника на курси підвищення кваліфікації за основним місцем роботи зі збереженням середнього заробітку як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Розрахунок середньої заробітної плати за період перебування на курсах підвищення кваліфікації, підготовки та перепідготовки здійснюється згідно з вимогами Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Так, розрахунок здійснюють виходячи з виплат за останні два календарні місяці, що передують місяцю направлення на курси підвищення кваліфікації. Згідно з вимогами Порядку № 100 при визначенні сумарного заробітку за розрахунковий період ураховуються виплати, наведені в п. 3 цього Порядку.

Також слід пам’ятати: при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних та громадських обов’язків, щорічної та додаткової відпусток, відрядження тощо), та допомога по тимчасовій непрацездатності (абз. 2 п. 4 Порядку № 100).

Якщо в закладах охорони здоров’я застосовується підсумований облік робочого часу, то для обчислення середнього заробітку конкретного працівника використовується середньогодинна заробітна плата.

Середньогодинна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на кількість відпрацьованих робочих годин.

Середня зарплата розраховується шляхом множення середньогодинної зарплати на кількість робочих годин, які має бути оплачено за середнім заробітком. Години, за які зберігається середня зарплата, визначаються на підставі табеля обліку робочого часу (графіка роботи), і середній заробіток виплачують за ті години, які є робочими за графіком роботи при 6-денному робочому тижні. Графік проведення занять на курсах підвищення кваліфікації при цьому значення не має.

Розрахунок середньої зарплати здійснюється за кожною посадою окремо.

Розрахунок середньої заробітної плати за основним місцем роботи здійснюється виходячи з виплат, нарахованих працівнику в розрахунковому періоді за основним місцем роботи , що включаються до розрахунку згідно з п. 3 Порядку № 100.

Розрахунок середньої заробітної плати на роботі за сумісництвом провадиться виходячи з виплат, нарахованих працівнику в розрахунковому періоді на роботі за сумісництвом, які включаються до розрахунку відповідно до п. 3 Порядку № 100.

У нашому випадку за період перебування працівника на курсах підвищення кваліфікації йому має бути нараховано середню заробітну плату в сумі 1455,37 грн., у тому числі:

— за основним місцем роботи 956,07 грн. ((1570,31 грн. + 708,47 грн.) : (167 роб. год. + 78,5 роб. год.) х 103 роб. год.);

— за сумісництвом 499,30 грн. ((733,54 грн. + 755,27 грн.) : (84 роб. год. + 80 роб. год.) х  55 роб. год.).

Нагадаємо також, що при обчисленні середнього заробітку в усіх випадках його збереження необхідно додержувати вимоги п. 10 Порядку № 100 щодо проведення коригування середньої заробітної плати, якщо в розрахунковому періоді підвищувалися посадові оклади.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі