Теми статей
Обрати теми

Оплата періоду перебування працівника у відрядженні

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПЕРІОДУ ПЕРЕБУВАННЯ ПРАЦІВНИКА У ВІДРЯДЖЕННІ

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу з питань оплати праці Департаменту заробітної плати і умов праці

 

Чи включаються до денного заробітку для порівняння його з середньоденним, розрахованим згідно з Порядком № 100, разові премії, матеріальна допомога на оздоровлення та матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань?

(Чернігівська обл.)

 

Нагадаємо, що з 13.05.2011 р. оновлена редакція ст. 121 КЗпП передбачає таке: працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижче середнього заробітку, розрахованого згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Для оплати періоду перебування у відрядженні необхідно визначити денний заробіток за місяць, в якому працівник перебував у відрядженні, та порівняти його із середньоденним, розрахованим згідно з Порядком № 100.

Денний заробіток розраховується виходячи із зарплати працівника та кількості робочих днів за нормою робочого часу в місяці перебування у відрядженні. При цьому розрахунок необхідно здійснювати виходячи з повністю відпрацьованого місяця. Це має значення, якщо в місяці перебування у відрядженні робочі дні працівником відпрацьовані не повністю (наприклад, коли працівник частину місяця перебував у відпустці або на лікарняному).

До денного заробітку працівника включаються всі елементи заробітної плати, які працівник отримує згідно з умовами трудового, колективного договору в місяці, в якому він перебуває у відрядженні: оклад, доплати, надбавки, премії, що не мають разового характеру, індексація тощо.

Це означає, що при розрахунку денного заробітку разові премії, матеріальна допомога на оздоровлення та матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань, нараховані в місяці перебування у відрядженні, не враховуються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі