Теми статей
Обрати теми

Питання надання допомоги на оздоровлення медичним і фармацевтичним працівникам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ НАДАННЯ ДОПОМОГИ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ МЕДИЧНИМ І ФАРМАЦЕВТИЧНИМ ПРАЦІВНИКАМ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, заступник директора Департаменту — начальник відділу нормування і оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення

 

Чи має право на матеріальну допомогу згідно з постановою КМУ № 524 головний лікар поліклініки? У вищій за рівнем організації роз’яснили, що оскільки він є керівником, виплата матеріальної допомоги для нього не є обов’язковою.

(м. Харків)

 

Абзацом 3 п. 2 постанови КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524 визначено, що з 1 січня 2012 року медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів (установ) виплачується допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки. Матеріальна допомога на оздоровлення є обов’язковою виплатою.

Право на виплату матеріальної допомоги мають особи, які допущені до медичної і фармацевтичної діяльності, — професіонали з повною вищою медичною і фармацевтичною освітою та фахівці з неповною вищою медичною і фармацевтичною освітою, які закінчили вищі заклади медичної та фармацевтичної освіти.

Згідно зі ст. 74 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. № 2801-XII медичною і фармацевтичною діяльністю можуть займатися особи, які мають відповідну спеціальну освіту та відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам.

Єдині кваліфікаційні вимоги до осіб, які займаються певними видами медичної діяльності, визначено Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженим наказом МОЗ від 29.03.2002 р. № 117. Зокрема, у розділі «Керівники» цього Довідника визначено єдині кваліфікаційні вимоги до головного лікаря лікувально-профілактичного закладу. Однією з таких вимог є вища освіта (спеціаліст, магістр) за напрямом підготовки «Медицина».

Таким чином, головному лікарю поліклініки під час виходу в щорічну відпустку в обов’язковому порядку виплачується допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу.

 

 

Чи виплачується допомога на оздоровлення при наданні у 2012 році відпустки за 2008, 2009 або за 2010 рік?

(Львівська обл.)

 

Матеріальна допомога на оздоровлення є обов’язковою виплатою , і кошти на її виплату необхідно буде передбачати в кошторисі закладу охорони здоров’я. При цьому під час формування фонду оплати праці на відповідний бюджетний рік для кожного працівника передбачається одна допомога на оздоровлення.

Згідно зі ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль.

Якщо у 2012 році медичний працівник має намір використати своє право на відпустку тільки один раз (незалежно від того, за минулий чи за поточний робочий рік), то матеріальна допомога на оздоровлення виплачується йому в загальному порядку при наданні такої відпустки.

Якщо ж працівник має намір використати своє право на відпустку в поточному році і за минулий, і за поточний роки, друга матеріальна допомога до відпустки може виплачуватися тільки за рахунок економії фонду оплати праці без утисків для інших працівників.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі