Теми статей
Обрати теми

Питання надання платних освітніх послуг

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ НАДАННЯ ПЛАТНИХ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Вищий навчальний заклад І рівня акредитації проводить набір студентів на базі повної середньої та базової освіти (9 класів).

Чи має право такий заклад включати до розрахунок вартості навчання (калькуляцію) видатки на загальноосвітні предмети у випадку зарахування на навчання студента на базі базової освіти? Як у цьому випадку здійснювати оплату викладачам за години загальноосвітніх предметів — із загального чи спеціального фонду кошторису?

(Черкаська обл.)

 

Бюджетні організації мають право надавати лише ті види платних послуг, які їм дозволено надавати. Так, види платних послуг, які можуть надавати навчальні заклади, визначені у Переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженому постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796.

Відповідно до п. 1 цього Переліку навчальні заклади державної та комунальної форми власності можуть готувати на платній основі понад державне замовлення в межах ліцензійного обсягу відповідно до договорів, укладених з фізичними та юридичними особами, студентів та курсантів вищих навчальних закладів цивільної авіації, морського та річкового флоту, Севастопольського інституту атомного машинобудування за відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями, аспірантів і докторантів.

Також відповідно до п. 85 Положення про державний вищий навчальний заклад, затвердженого постановою КМУ від 05.09.96 р. № 1074, вищий навчальний заклад за договорами з підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами може здійснювати як додаткові платні послуги навчання за межами, встановленими державними освітньо-професійними програмами, а також надавати інші види платних послуг, перелік яких установлює Кабмін.

Платні освітні послуги не можуть надаватися замість або в межах обсягів основної освітньої діяльності, що фінансується за рахунок бюджетних коштів.

Таким чином, вищий навчальний заклад I рівня акредитації має право надавати платні послуги навчання студентів понад державне замовлення.

Навчальний заклад самостійно визначає вартість освітньої послуги. Це обумовлено ст. 11 Закону України «Про ціни і ціноутворення» від 21.06.2012 р. № 5007-VI, в якій указано, що вільні ціни встановлюються суб’єктами господарювання самостійно за згодою сторін на всі товари, крім тих, щодо яких здійснюється державне регулювання цін.

Базою для визначення ціни послуги є розрахунок витрат, пов’язаних з безпосереднім наданням послуги. Згідно з п. 138.8 ст. 138 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг складається з витрат, прямо пов’язаних з виробництвом таких товарів, виконанням робіт, наданням послуг, а саме:

— прямих матеріальних витрат;

— прямих витрат на оплату праці;

— амортизації виробничих основних засобів та нематеріальних активів, безпосередньо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг;

— вартості придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг;

— інших прямих витрат, у тому числі витрат з придбання електричної енергії (включаючи реактивну).

Також при наданні платних послуг навчальні заклади керуються Порядком надання платних освітніх послуг державними та комунальними навчальними закладами, затвердженим спільним наказом Міносвіти, Мінекономіки та Мінфіну від 23.07.2010 р. № 736/902/758 (далі — Порядок № 736/902/758).

Згідно з п. 2.1 цього Порядку калькуляційною одиницею є вартість отримання відповідної платної освітньої послуги однією фізичною особою за весь період її надання у повному обсязі.

У вартості платної послуги мають знайти відображення всі видатки, пов’язані з її наданням.

Програма навчання в училищі студентів з базовою освітою як за державним замовленням, так і за контрактом однакова, різниця лише в джерелах фінансування навчання.

Кошти загального фонду кошторису училища плануються лише за державним замовленням, тому витрати на загальноосвітні години викладачів за контрактом мають бути обов’язково включені до калькуляції вартості навчання і не можуть плануватись та проводитись за кошти загального фонду кошторису.

Відповідно до п. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю, відноситься до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ. Витрачатись кошти цієї підгрупи можуть на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням послуг бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю.

Згідно з п. 1.5 Порядку № 736/902/758 платні освітні послуги можуть надаватись тими самими структурними підрозділами, що здійснюють навчання громадян за державним замовленням.

У разі надання педагогічним працівником послуг на платній і безоплатній основі заробітна плата йому виплачується пропорційно із загального і спеціального фондів кошторису.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі