Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення понять «товари» та «послуги» у будівництві

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЩОДО ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ «ТОВАРИ» ТА «ПОСЛУГИ» У БУДІВНИЦТВІ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Понтонно-мостовий загін Державної спеціальної служби транспорту виконує роботи з будівництва 24-квартирного житлового будинку для сімей військовослужбовців за кошти державного бюджету.

Чи необхідно проводити закупівлю товарів із застосуванням процедур закупівель у разі, якщо очікувана вартість таких товарів не перевищує 300 тис. грн. (вартість таких товарів включено до кошторисної вартості будівництва, яке виконується власними силами)?

(м. Новомосковськ)

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності» від 22.12.2011 р. № 4220-VI було внесено зміни до Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 р. № 2289-VI (далі — Закон № 2289).

Так, ст. 2 Закону № 2289 передбачено, що цей Закон застосовується до всіх замовників та закупівель товарів, робіт та послуг, які повністю або частково здійснюються за рахунок державних коштів, за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 100 тис. грн. (у будівництві — 300 тис. грн.), а робіт — 1 млн грн., крім закупівель за процедурою електронного реверсивного аукціону, умови застосування якої встановлені розд. VIII1цього Закону.

З метою отримання ґрунтовної відповіді Мінекономрозвитку зверталося до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (далі — Мінрегіонбуд) стосовно висловлення позиції щодо застосування вартісних показників для товару (товарів), послуги (послуг) в будівництві — 300 тис. грн. та необхідності внесення відповідних змін до законодавства у сфері державних закупівель у частині чіткого визначення термінів «товари у будівництві» та «послуги в будівництві».

У свою чергу, Мінрегіонбуд у листі від 24.04.2012 р. № 7/15-6812 надало наступні роз’яснення.

До категорії «товари у будівництві» відносяться продукція, у тому числі сировина, предмети у твердому, рідкому і газоподібному стані (будівельні матеріали), вироби, конструкції та обладнання, у тому числі нестандартизоване, технології, а також меблі, інвентар та устаткування, необхідні для будівництва об’єктів та їх первинного оснащення.

У разі якщо товари у будівництві, враховані проектною документацією та включені до зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва, не були предметом закупівлі у межах єдиної процедури закупівлі, яка здійснювалась замовником на об’єкт будівництва, при здійсненні окремих закупівель на ці товари відповідно до Закону № 2289 процедура закупівлі застосовується до всіх замовників товарів у будівництві за умови, що закупівля таких товарів повністю або частково здійснюється за рахунок державних коштів, а вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 300 тис. грн.

До категорії «послуги у будівництві» слід відносити поточний ремонт будинків, будівель, споруд будь-якого призначення, їх комплексів, лінійних об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, до яких також застосовується зазначена норма Закону № 2289.

Також одночасно у згаданому листі Мінрегіонбуд зазначило, що супровідні роботам у будівництві інші послуги, які включаються до кошторисної вартості робіт, а вартість таких послуг не перевищує вартість самих робіт, відносяться до категорії «роботи». До замовників закупівель таких робіт, що є супровідними в будівництві роботам послугами та фінансування яких повністю або частково здійснюється за рахунок державних коштів, процедура закупівлі застосовується за умови, якщо вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 1 млн грн.

Таким чином, якщо вартість предмета закупівлі (у даному випадку — будівельних матеріалів), що враховані проектною документацією, не були предметом закупівлі у межах єдиної процедури закупівлі, яка здійснювалась замовником на об’єкт будівництва, не перевищує 300 тис. грн., то закупівля таких товарів здійснюється без проведення процедур закупівель.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі