Теми статей
Обрати теми

Норми списання прального порошку

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НОРМИ СПИСАННЯ ПРАЛЬНОГО ПОРОШКУ

 

Дарина ДАВИДЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У геріатричному пансіонаті для прання білизни підопічних, більша частина яких є лежачими, була придбана пральна машина — автомат. Будь ласка, роз’ясніть, чи існують норми витрат прального порошку для пральної машини-автомату?

(Вінницька обл.)

 

На сьогодні норми витрат прального порошку існують лише для:

— закладів соціального захисту для бездомних громадян та центрів соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, — наказ Мінпраці «Про затвердження орієнтовних норм забезпечення м’яким інвентарем та обмундируванням, твердим інвентарем, мийними та дезінфікувальними засобами у закладах соціального захисту для бездомних громадян та центрах соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі» від 17.06.2008 р. № 303;

— установ виконання покарань та слідчих ізоляторів — наказ Мін’юсту «Про норми витрат мила та мийних засобів для осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах, курсантів і слухачів навчальних закладів, осіб рядового і молодшого начальницького складу та працівників Державної кримінально-виконавчої служби» від 10.02.2012 р. № 235/5;

— військових частин, кораблів, установ та закладів Збройних Сил, Державної прикордонної служби, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, цивільної оборони — розпорядження КМУ «Про затвердження норм забезпечення милом особового складу військових формувань» від 18.05.94 р. № 353-р.

Які ж норми використовувати іншим установам, для яких законодавчо вони не визначені?

У цій ситуації рекомендуємо користуватись нормами, зазначеними на упаковках пральних порошків, а також нормами, зазначеними у паспортах до пральних машин, визначених залежно від технічних характеристик прального обладнання.

Основні вимоги до мийних засобів та поверхнево-активних речовин, що входять до їх складу, визначено Технічним регламентом мийних засобів, затвердженим постановою КМУ від 20.08.2008 р. № 717.

Відповідно до п. 13 цього Технічного регламенту маркування мийного засобу, призначеного для пральних машин, повинне містити:

інструкцію з дозування мийних засобів різного призначення і для різного ступеня забруднення тканин, виражене у мілілітрах або грамах, що відповідає завантаженню пральної машини водою різної жорсткості (м’якої, середньої та жорсткої);

— інформацію про кількість циклів прання;

— за наявності будь-якого мірного кухля — відмітку про дозування мийного засобу із застосуванням такого кухля для завантаження пральної машини водою різної жорсткості.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі