Теми статей
Обрати теми

Норми списання перев’язувальних матеріалів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НОРМИ СПИСАННЯ ПЕРЕВ’ЯЗУВАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ

 

Дарина ДАВИДЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У зв’язку зі скасуванням наказу МОЗ СРСР від 28.08.85 р. № 1145 і відсутністю іншого нормативного документа, який би регламентував норми списання перев’язувальних матеріалів у лікувально-профілактичних закладах, просимо роз’яснити, якими нормативними документами можна керуватись під час списання вищезазначених матеріальних цінностей?

(м. Київ)

 

Перев’язувальні матеріали — це матеріали, призначені для захисту ран від вторинної інфекції, їх осушування, обробки операційного поля, спинення кровотечі, а також з метою іммобілізації органів, тканин.

До перев’язувальних матеріалів і готових перев’язувальних засобів належать: вата, марля, алігнін, бинти, перев’язувальні пакети, марлеві серветки, пов’язки асептичні, ватно-марлеві тампони.

Дійсно, наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про визнання наказів МОЗ СРСР такими, що не застосовуються в Україні» від 18.04.96 р. № 81 визнаний таким, що не застосовується на території України, наказ МОЗ СРСР «Про затвердження Тимчасових нормативів використання перев’язувальних засобів для лікувально-профілактичних та аптечних установ» від 28.08.85 р. № 1145.

У той же час на заміну цьому наказу в Україні ніяких нормативних документів щодо норм використання перев’язувальних матеріалів прийнято не було.

Вважаємо, що до прийняття нового нормативного документа щодо норм використання перев’язувальних матеріалів лікувально-профілактичні заклади все ж таки можуть користуватися наказом МОЗ СРСР «Про затвердження Тимчасових нормативів використання перев’язувальних засобів для лікувально-профілактичних та аптечних установ» від 28.08.85 р. № 1145.

Також вважаємо, що кожному лікувально-профілактичному закладу доцільно внутрішнім наказом керівника затвердити норми використання перев’язувальних матеріалів, враховуючи специфіку діяльності закладу.

Додамо, що нашою редакцією направлено запит до Міністерства охорони здоров’я України щодо зазначеного питання. Як тільки ми отримаємо відповідь на наш запит, одразу вам повідомимо про це.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі