Теми статей
Обрати теми

Призначення стипендії при виході в академвідпустку

Редакція ББ
Стаття

ПРИЗНАЧЕННЯ СТИПЕНДІЇ ПРИ ВИХОДІ В АКАДЕМВІДПУСТКУ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення

 

Порядок надання студентам вищих закладів освіти академічних відпусток затверджений спільним наказом Міносвіти та МОЗ «Про затвердження Положення про академічні відпустки та повторне навчання у вищих закладах освіти» від 06.06.96 р. № 191/153.

Надання академічної відпустки оформляється відповідним наказом ректора (директора) вищого закладу освіти із зазначенням підстави надання відпустки та її термінів згідно з висновком лікарсько-консультативної комісії студентської поліклініки, а там, де вона відсутня, — головного лікаря лікувально-профілактичної установи, яка провадить медичне обслуговування студентів тощо.

Порядок призначення і виплати стипендій затверджено постановою КМУ «Питання стипендіального забезпечення» від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок).

Відповідно до п. 24 цього Порядку учням, студентам і курсантам, які навчалися за державним замовленням і перебувають в академічній відпустці за медичними показаннями, допомога виплачується щомісяця за рахунок та в межах коштів, передбачених для виплати стипендій. Розмір допомоги становить 50 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії відповідного типу навчального закладу.

Учням, студентам і курсантам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учням, студентам і курсантам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, така допомога виплачується у розмірі соціальної стипендії, яку вони отримували до початку академічної відпустки за медичними показаннями.

Учням, студентам і курсантам та учням, студентам і курсантам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учням, студентам і курсантам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків та які хворіють на туберкульоз, допомога виплачується протягом 10 місяців з дня настання тимчасової непрацездатності у подвійному розмірі.

Постановою КМУ «Деякі питання стипендіального забезпечення» від 05.03.2008 р. № 165 з 2008 року встановлено мінімальну ординарну (звичайну) академічну стипендію у розмірі:

— для учнів професійно-технічних навчальних закладів з 1 січня — 150 грн. на місяць, з 1 вересня — 200 грн. на місяць;

— для студентів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», з 1 січня — 200 грн. на місяць, з 1 вересня — 400 грн. на місяць;

— для студентів вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», з 1 січня — 300 грн. на місяць, з 1 вересня — 530 грн. на місяць.

Постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2008 р. № 165» від 25.07.2012 р. № 703 (далі — постанова № 703) з 1 вересня 2012 року мінімальну ординарну (звичайну) академічну стипендію встановлено у таких розмірах:

— для учнів професійно-технічних навчальних закладів — 275 грн. на місяць;

— для студентів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», — 550 грн. на місяць;

— для студентів вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», — 730 грн. на місяць.

Соціальна стипендія з 1 січня 2012 року дорівнювала таким розмірам:

— для учнів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учнів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, — 550 грн. на місяць;

— для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, — 1160 грн. на місяць.

Відповідно до постанови № 703 з 1 вересня 2012 року соціальна стипендія встановлюється у таких розмірах:

— для учнів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учнів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, — 850 грн. на місяць;

— для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, — 1760 грн. на місяць.

Отже, на підставі розмірів мінімальної ординарної (звичайної) академічної та соціальної стипендій та з урахуванням відповідного типу навчального закладу і має встановлюватися відповідно розмір допомоги учням, студентам і курсантам, які перебувають у академічній відпустці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі