Теми статей
Обрати теми

Порядок надання матеріальної допомоги працівникам музеїв

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПОРЯДОК НАДАННЯ МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ПРАЦІВНИКАМ МУЗЕЇВ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері

 

Працівнику художнього музею виплачено обов’язкову матеріальну допомогу на оздоровлення, а також матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань.

Тепер такий працівник звернувся із заявою про надання йому матеріальної допомоги на поховання родича.

Чи має право керівник музею виплатити таку допомогу та в якому розмірі?

(м. Запоріжжя)

 

Згідно зі ст. 28 Закону України «Про музеї та музейну справу» від 29.06.95 р. № 249/95-ВР працівники музеїв мають право на допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі посадового окладу, грошову винагороду за сумлінну працю та зразкове виконання трудових обов’язків, а також матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань і доплату за вислугу років у розмірах та порядку, установлених КМУ.

Так, постановою КМУ «Про реалізацію окремих положень частини другої статті 28 Закону України «Про музеї та музейну справу» від 22.01.2005 р. № 82 (далі — постанова № 82) визначено, що працівникам державних та комунальних музеїв, зазначеним у переліку посад, затвердженому цією постановою, виплачується:

матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) на рік на підставі рішення керівника музею, а керівникам музеїв — за погодженням з органом, у віданні якого перебуває музей (п. 2 постанови № 82). Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань виплачується в межах фонду оплати праці працівників державних та комунальних музеїв, затвердженого на відповідний рік (п. 3 постанови № 82);

допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки в розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати). Така допомога виплачується в порядку, установленому пп. 2 і 3 цієї постанови (п. 4 постанови № 82).

Із цього випливає, що матеріальна допомога на оздоровлення, так само як і допомога для вирішення соціально-побутових питань, виплачується на підставі рішення керівника музею (керівникам музеїв — за погодженням з органом, у віданні якого перебуває музей) у межах фонду оплати праці, затвердженого на відповідний рік.

Якщо коштів не вистачає на виплату матеріальної допомоги в розмірі посадового окладу, то таку допомогу може бути виплачено в розмірі меншому, ніж посадовий оклад.

Таким чином, працівник музею, який обіймає посаду, зазначену в переліку посад, затвердженому постановою № 82, має право на отримання матеріальної допомоги на оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань.

Підпунктом «б» п. 3 наказу Мінкультури «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на підставі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745 керівникам бюджетних установ, закладів та організацій культури надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах, надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання.

Це означає, що матеріальна допомога на поховання надається незалежно від того, чи було працівнику виплачено допомогу на оздоровлення або допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Розмір матеріальної допомоги на поховання не обмежується, проте вона виплачується в межах фонду оплати праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі