Теми статей
Обрати теми

Питання підвищення заробітної плати медичних працівників, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ПІДВИЩЕННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ НАДАЮТЬ МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ ХВОРИМ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, заступник директора Департаменту — начальник відділу нормування і оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту економіки та ресурсного забезпечення

 

19.04.2012 р. викладено у новій редакції Закон про боротьбу із захворюванням на туберкульоз.

Чи зміняться умови оплати праці у туберкульозному закладі таким працівникам, як слюсарі-сантехніки, водії спецавтомобілів та бухгалтери, які працюють безпосередньо у приміщенні туберкульозного закладу повний робочий день?

(м. Київ)

 

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» та інших законодавчих актів України» від 22.03.2012 р. № 4565-VI (далі — Закон № 4565) викладено у новій редакції Закон України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» від 05.07.2001 р. № 2586-III, який тепер має назву Закон України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» (далі — Закон № 2586).

Оновленою ч. 1 ст. 22 Закону № 2586 встановлено, що працівникам протитуберкульозних закладів, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз, працюють із живими збудниками туберкульозу чи матеріалами, що їх містять, здійснюють догляд за хворими на туберкульоз та/або прибирання приміщень, у яких перебувають такі хворі, встановлюються підвищені посадові оклади у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці, надбавка за вислугу років та інші надбавки і доплати.

Перелік робіт, професій і посад, зайняття яких дає право на підвищені посадові оклади, затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Умови та розміри оплати праці працівників протитуберкульозних закладів визначаються КМУ.

Частиною 2 ст. 22 Закону № 2586 передбачено, що працівники, зазначені у ч. 1 ст. 22 Закону № 2586, мають право на допомогу для оздоровлення у розмірі посадового окладу при наданні щорічної відпустки, а також на щорічну матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірах і порядку, що встановлюються КМУ.

Закон № 4565 набрав чинності 19 квітня 2012 року, крім ч. 2 ст. 22 Закону № 2586 , у редакції Закону № 4565, яка набирає чинності з 1 січня 2013 року.

Нагадаємо, що постановою КМУ «Про деякі заходи щодо підвищення престижності праці медичних працівників, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз» від 16.02.2011 р. № 123 (далі — постанова № 123) з 1 липня 2011 року фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою і професіоналам з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності, спеціалізованих закладів охорони здоров’я та структурних підрозділів закладів охорони здоров’я, які здійснюють діагностику туберкульозу і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на заразну та активну форми туберкульозу, встановлено два види додаткової оплати праці, а саме надбавка за тривалість безперервної роботи та підвищення посадових окладів у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці.

На виконання умов постанови № 123 було прийнято спільний наказ Мінсоцполітики та МОЗ від 19.07.2011 р. № 284/424, яким унесено зміни до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519, щодо порядку та умов виплати підвищення посадового окладу у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці, а також надбавки за тривалість безперервної роботи.

Таким чином, право на підвищення посадового окладу у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці, а також надбавки за тривалість безперервної роботи мають право працівники протитуберкульозних закладів, які обіймають посади:

— лікарів незалежно від найменування посад;

— фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від найменування посад;

— професіоналів з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності.

З 1 січня 2013 року право на надбавку за тривалість безперервної роботи та підвищення посадових окладів у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці здобудуть також молодші медичні сестри, як це передбачено постановою КМУ «Про внесення зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2011 р. № 123» від 10.05.2012 р. № 582.

Слюсарі-сантехніки, водії спецавтомобілів та бухгалтери, які працюють у приміщенні туберкульозного закладу, не надають медичну допомогу хворим на туберкульоз, не працюють із живими збудниками туберкульозу чи матеріалами, що їх містять, не здійснюють догляд за хворими на туберкульоз, тому не вбачається підстав для встановлення вищезазначених виплат таким працівникам.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі