Теми статей
Обрати теми

Оплата праці членів комітету з конкурсних торгів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ЧЛЕНІВ КОМІТЕТУ З КОНКУРСНИХ ТОРГІВ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Відповідно до вимог Закону про здійснення державних закупівель у лікарні створено комітет з конкурсних торгів. Штатним розписом лікарні посад членів цього комітету не передбачено, тому виконання таких обов’язків покладено на заступника керівника, головного бухгалтера, бухгалтера та інженера лікарні.

1. Чи можна якимось чином здійснити оплату праці членів комітету з конкурсних торгів за роботу у цьому комітеті? Чи має право керівник лікарні самостійно в межах фонду оплати праці преміювати членів комітету з конкурсних торгів?

2. Статтею 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність за порушення законодавства про здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти.

Як сплачувати штрафні санкції, коли у штатному розписі лікарні відсутні посади членів комітету з конкурсних торгів та оплата за цю роботу не здійснюється?

(Донецька обл.)

 

1. Правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти встановлює Закон України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 р. № 2289-VI (далі — Закон № 2289).

Згідно зі ст. 11 цього Закону для організації та проведення процедур закупівель замовником (генеральним замовником) утворюється комітет з конкурсних торгів. Комітет з конкурсних торгів — службові (посадові) особи замовника (генерального замовника), призначені відповідальними за організацію та проведення процедур закупівлі (п. 14 ч. 1 ст. 1 Закону 2289).

Склад комітету з конкурсних торгів та положення про комітет з конкурсних торгів затверджуються рішенням замовника (генерального замовника). До складу комітету з конкурсних торгів не можуть входити посадові особи та представники учасників, члени їх сімей, а також народні депутати України, депутати Верховної Ради АР Крим та депутати місцевих рад.

До складу комітету з конкурсних торгів входить не менше п’яти осіб. У разі якщо штатна чисельність працівників замовника є меншою, ніж п’ять осіб, кількість членів комітету з конкурсних торгів повинна дорівнювати штатній чисельності замовника. Керівництво роботою комітету з конкурсних торгів здійснює його голова.

Аналогічний порядок створення комітету з конкурсних торгів передбачено Типовим положенням про комітет з конкурсних торгів, затвердженим наказом Мінекономіки від 26.07.2010 р. № 916 (далі — Положення № 916). Згідно з абз. 3 п. 4 розд. ІІ цього Положення за рішенням комітету можуть залучатись службові (посадові) та інші особи структурних підрозділів замовника для надання консультацій з технічних питань, що зазначені в документації конкурсних торгів.

Умови оплати праці за проведення такої роботи чинним законодавством не передбачені. Слід зазначити, що розд. IV Типового положення про тендерний комітет, затвердженого наказом Мінекономіки від 20.05.2009 р. № 470, передбачалося, що члени тендерного комітету за рішенням керівника замовника в установленому законодавством порядку можуть преміюватись за якісне та сумлінне виконання завдань, пов’язаних з організацією процедур закупівель. Проте вказаний документ втратив чинність, а діючим на сьогодні Положенням № 916 такої норми не передбачено. Тому передбачати у кошторисі установи видатки на виплату премій працівникам за те, що вони є членами комітету з конкурсних торгів, не можна.

Натомість керівник установи, керуючись п. 4.4 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519), може встановити членам комітету з конкурсних торгів надбавку у розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки) за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання) та/або за складність, напруженість у роботі. Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу. У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи і порушення трудової дисципліни зазначені надбавки зменшуються або скасовуються. Крім того, п. 5.11 Умов № 308/519 керівникам закладів надано право в межах фонду оплати праці преміювати працівників залежно від особистого внеску в загальні результати роботи. Розмір премії граничними розмірами не обмежується.

2. Відповідно до ст. 43 Закону № 2289 за порушення вимог, установлених цим Законом та нормативно-правовими актами, розробленими відповідно до цього Закону, члени комітету з конкурсних торгів замовника (генерального замовника) несуть відповідальність згідно із законами України.

Статтею 16414 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X (далі — КпАП) передбачено адміністративну відповідальність за порушення законодавства про здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти у вигляді штрафу, який накладеться на посадових осіб. Відповідальність накладається на посадових осіб незалежно від того, що вони не отримують оплату за роботу у комітеті з конкурсних торгів.

Відповідно до ст. 255 КпАП протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 16414, зокрема, мають право складати уповноважені особи органів державної фінансової інспекції. Згідно зі ст. 221 КпАП розгляд документа та накладення адміністративних стягнень у справах зазначеної категорії покладено на районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди.

 

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі