Теми статей
Обрати теми

Щодо службових відряджень

Редакція ББ
Лист від 11.09.2012 р. № 31-07230-16/23-8429/5829

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЩОДО СЛУЖБОВих ВІДРЯДЖЕНь

Лист від 11.09.2012 р. № 31-07230-16/23-8429/5829

 

Міністерство фінансів <…> розглянуло листа щодо службових відряджень і повідомляє.

Відповідно до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17.03.2011 р. № 362), направлення працівника підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів (далі — підприємство), у відрядження здійснюється керівником цього підприємства або його заступником і оформляється наказом (розпорядженням).

Також згідно з вказаною Інструкцією керівники підприємств питання щодо відшкодування своїх витрат на найм житлових приміщень, що перевищують граничні суми, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 р. № 98, та щодо витрат на проїзд у м’якому вагоні, суднами морського та річкового транспорту, повітряним транспортом за квитками 1-го класу та бізнес-класу вирішують особисто.

Враховуючи зазначене, питання щодо прийняття рішення про здійснення відрядження головним лікарем обласної станції переливання крові та відшкодування йому витрат на найм під час відрядження житлового приміщення, що перевищують граничні суми, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 р. № 98, повинні вирішуватися ним особисто.

Одночасно зазначаємо, що рішення щодо відшкодування вищевказаних витрат на відрядження має ґрунтуватися на принципі ефективного використання бюджетних коштів.

 

Заступник Міністра С. Рибак

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

КЕРІВНИК САМОСТІЙНО ВИРІШУЄ ПИТАННЯ ЩОДО ВІДШКОДУВАННЯ
СВОЇХ ВИТРАТ У ВІДРЯДЖЕННІ

У листі, що коментується, Мінфін надав відповідь на таке запитання нашого читача: «Як вирішується питання щодо направлення у відрядження керівника установи, а саме головного лікаря обласної станції переливання крові? Рішення про направлення у відрядження приймає головлікар самостійно з виданням відповідного наказу (розпорядження) або ж рішення про направлення у службове відрядження приймає керівник вищої за рівнем організації (у цьому випадку — керівник управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації)?

Чи має право головлікар самостійно без дозволу керівника управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації вирішувати питання щодо відшкодування своїх витрат на наймання житлових приміщень, які перевищують граничні суми, затверджені постановою КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98 (далі — постанова № 98)?.

Основним документом, що регулює питання, пов’язані з направленням працівників у службові відрядження, є Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59).

Згідно з п. 1 розд. II цієї Інструкції направлення працівника установи у відрядження здійснюється керівником цієї установи або його заступником та оформляється наказом (розпорядженням).

Оскільки керівник бюджетної установи також є її працівником, то направлення його у відрядження оформляється так само, як і іншого працівника установи — шляхом видання наказу (розпорядження) керівника цієї установи або його заступника.

Виняток становлять керівники центральних та місцевих органів виконавчої влади, рішення про службове відрядження яких приймається відповідно до вимог постанови КМУ «Про службові відрядження в межах України керівників органів виконавчої влади та Секретаріату Кабінету Міністрів України» від 15.03.2002 р. № 337 (п. 2 розд. II Інструкції № 59). Приміром, згідно з цим документом, рішення про направлення у службове відрядження голів районних державних адміністрацій приймає керівник органу виконавчої влади вищого рівня, а в разі його відсутності — особа, яка його заміщає.

Як передбачено п. 7 розд. II Інструкції № 59, керівники установ особисто вирішують питання щодо відшкодування своїх витрат на наймання житлових приміщень, що перевищують граничні суми, затверджені постановою № 98, та витрат на проїзд у м’якому вагоні, суднами морського та річкового транспорту, повітряним транспортом за квитками 1-го класу та бізнес-класу.

Таким чином, головний лікар станції переливання крові питання щодо відшкодування своїх витрат на наймання житлових приміщень, які перевищують установлені Кабміном граничні суми, вирішує особисто. Що й підтвердив Мінфін у листі, який коментується. Додамо, що вказані витрати не є надміру витраченими коштами.

Оскільки граничних сум на наймання житлового приміщення в цьому випадку не встановлено, Мінфін закликав керівників бюджетних установ пам’ятати про принцип ефективного використання бюджетних коштів.

 

Ольга ВІТКОВСЬКА,
економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі