Теми статей
Обрати теми

Стипендія студенту-інваліду

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СТИПЕНДІЯ СТУДЕНТУ-ІНВАЛІДУ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення

 

Чи призначається соціальна стипендія студенту-інваліду, який здав сесію поза межами семестрового контролю?

(Донецька обл.)

 

Перш за все нагадаємо, що організація та здійснення навчального процесу у вищих закладах освіти України регламентується Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, затвердженим наказом Міносвіти від 02.06.93 р. № 161, та іншими нормативно-правовими актами з питань вищої освіти.

Основними формами організації навчального процесу у вищих закладах освіти є навчальні заняття, виконання індивідуальних завдань, самостійна робота студентів, практична підготовка і контрольні заходи.

В організації навчального процесу вищих закладів освіти застосовується поточний та підсумковий контроль.

Поточний контроль здійснюється під час проведення практичних, лабораторних та семінарських занять і має на меті перевірку рівня підготовленості студентів з певних розділів (тем) навчальної програми, а також до виконання конкретних завдань.

Підсумковий контроль проводиться з метою оцінювання результатів навчання студентів на певному освітньо-кваліфікаційному рівні або на окремих його етапах. Підсумковий контроль включає семестровий контроль і державну атестацію студента.

Отже, семестровий контроль проводиться у формах семестрового екзамену, диференційованого заліку або заліку з конкретної навчальної дисципліни в обсязі навчального матеріалу, визначеного навчальною програмою, і в терміни, установлені навчальним планом.

Студент вважається допущеним до семестрового контролю з конкретної навчальної дисципліни (семестрового екзамену, диференційованого заліку або заліку), якщо він виконав усі види робіт, передбачені навчальним планом на семестр з цієї навчальної дисципліни.

Екзамени складаються студентами в період екзаменаційних сесій, передбачених навчальним планом.

Вищий навчальний заклад може встановлювати студентам індивідуальні терміни складання заліків та екзаменів.

Результати складання екзаменів і диференційованих заліків оцінюються за чотирибальною шкалою («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно»), а заліків — за двобальною шкалою («зараховано», «незараховано») і вносяться в екзаменаційну відомість, залікову книжку, навчальну картку студента.

Студенти, які одержали під час сесії більше двох незадовільних оцінок, відраховуються з вищого навчального закладу.

Студентам, які одержали під час сесії не більше двох незадовільних оцінок, дозволяється ліквідувати академзаборгованість до початку наступного семестру. Повторне складання екзаменів допускається не більше двох разів з кожної дисципліни: один раз викладачу, другий — комісії, яка створюється деканом факультету (завідувачем відділення).

Студенти, які не з’явилися на екзамени без поважних причин, вважаються такими, що одержали незадовільну оцінку.

Тобто якщо у встановлені терміни студент ліквідовує академзаборгованість, то стипендія призначається та виплачується за результатами семестрового контролю на період до визначення результатів наступного семестрового контролю.

Призначення і виплата стипендії студентам денної форми навчання вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації регулюється Порядком призначення і виплати стипендії, затвердженим постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882).

У навчальних закладах створюють стипендіальні комісії, які вирішують питання з призначення та позбавлення академічної та соціальної стипендій (у тому числі вирішують спірні питання).

Відповідно до Порядку № 882 стипендії призначаються:

академічні — за результатами навчання у вищому навчальному закладі та виявленою при цьому успішністю;

соціальні — на підставі нормативно-правових актів на отримання державних пільг і гарантій окремих категорій громадян.

Тобто студентам, які за результатами семестрового контролю мають середній бал успішності 7.00 — 9.99 за дванадцятибальною або 4.00 — 4.99 за п’ятибальною шкалою оцінювання, призначається академічна стипендія у мінімальному розмірі.

Слід зауважити, що з 1 вересня 2012 року розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії для студентів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», становить 550 грн., а для студентів вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», — 730 грн. (без урахування типу навчального закладу).

Відповідно до п. 34 Порядку № 882 студентам, які є інвалідами по зору або інвалідами по слуху (інвалідами по зору і слуху) і яким призначена академічна стипендія у мінімальному розмірі, виплачується додатково соціальна стипендія, розмір якої становить 50 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії. Тобто такі студенти повинні отримувати у:

— вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», — 825 грн.* (550 + 275);

— вищих навчальних закладах III — IV рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», — 1095 грн.* (730 + 365).

Студентам-інвалідам, які втратили право на призначення академічної стипендії (п. 29 Порядку № 882), тобто за результатами семестрового контролю мають середній бал успішності нижчий ніж 7 за дванадцятибальною або нижчий ніж 4 за п’ятибальною шкалою оцінювання, обов’язково призначається соціальна стипендія, яка становить 109 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії вищого навчального закладу I — IV рівнів акредитації.

Таким чином, розмір соціальної стипендії для студентів-інвалідів становитиме у:

— вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», — 599,50 грн.* (550 + 49,50);

— вищих навчальних закладах III — IV рівнів акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», — 795,70 грн.* (730 + 65,70).

* Розміри стипендії наведені без урахування її зменшення або збільшення відповідно до типу навчального закладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі