Теми статей
Обрати теми

Щодо визначення розміру аліментів, які утримуються з доходів військовослужбовців

Редакція ББ
Лист від 27.06.2012 р. №

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

ЩОДО ВИЗНАЧЕННЯ РОЗМІРУ АЛІМЕНТІВ, ЯКІ УТРИМУЮТЬСЯ з ДОХОДУ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Лист від 27.06.2012 р. № Н-13033/11

(витяг)

 

Міністерство юстиції <…> розглянуло звернення щодо визначення розміру аліментів, які утримуються з військовослужбовців, а також осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, Держспецзв’язку та Державної кримінально-виконавчої служби, і в межах компетенції повідомляє.

<…>

Відповідно до частини першої статті 80 Сімейного кодексу України аліменти присуджуються одному з подружжя у частці від заробітку (доходу) другого з подружжя і(або) у твердій грошовій сумі.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і(або) у твердій грошовій сумі (частина третя статті 181 Сімейного кодексу України).

Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджується Кабінетом Міністрів України (стаття 81 Сімейного кодексу України).

Основні засади державної політики у сфері соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей визначені Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Відповідно до статті 9 цього Закону держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів.

До складу грошового забезпечення входять: посадовий оклад: оклад за військовим званням; щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія): одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Грошове забезпечення визначається залежно від посади, військового звання, тривалості, інтенсивності та умов військової служби, кваліфікації, наукового ступеня і вченого звання військовослужбовця.

Грошове забезпечення підлягає індексації відновідно до закону.

Також зазначаємо, що згідно з пунктом 8 Переліку видів доходів, які враховуються при визначені розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року № 146, з військовослужбовців Збройних Сил України та інших військ, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ, Держспецзв’язку та Державної кримінально-виконавчої служби утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, що надається щомісячно (оклад за штатною посадою, оклад за військове або спеціальне звання, відсоткова надбавка за вислугу років, вчене звання і науковий ступінь, кваліфікацію та умови служби).

Абзацом другим пункту 12 цього Переліку визначено, що з військовослужбовців, а також осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, Держспецзв’язку та Державної кримінально-виконавчої служби утримання аліментів не провадиться з вихідної допомоги при звільненні з військової служби і з органів внутрішніх справ, Держспецзв’язку та Державної кримінально-виконавчої служби, а також інших видів грошового забезпечення, що не має постійного характеру.

Одночасно звертаємо увагу, що згідно зі статтею 1 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» індексація грошових доходів населення — це встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Разом з цим інформуємо, що наказ Міністра оборони України від 4 листопада 1996 року № 320 «Про затвердження Переліку додаткових видів грошового забезпечення та інших виплат, що не підлягають облікові при відрахуванні аліментів з військовослужбовців» (із змінами) видано на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року № 146 «Про перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб» та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 4 грудня 1996 року за № 698/1723.

Роз’яснення щодо застосування нормативно-правових актів надаються органом, що їх видав, тобто Міністерством оборони України.

 

Заступник Міністра Д. Ворона

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі