Теми статей
Обрати теми

Питання калькуляції вартості проживання в студентському гуртожитку

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ КАЛЬКУЛЯЦІЇ ВАРТОСТІ ПРОЖИВАННЯ В СТУДЕНТСЬКОМУ ГУРТОЖИТКУ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

1. У калькуляції вартості проживання в соціальному студентському гуртожитку не була врахована вартість енергоносіїв, спожитих мешканцями гуртожитку. Такі комунальні послуги та енергоносії оплачувалися за рахунок коштів загального фонду. Працівники фінансової інспекції вимагають здійснювати оплату комунальних послуг та енергоносіїв за рахунок коштів спеціального фонду. Чи правомірно це?

2. Чи повинна установа під час складання калькуляції вартості проживання у студентському гуртожитку враховувати видатки на оплату праці обслуговуючого персоналу гуртожитку, які здійснюються за рахунок коштів загального фонду? Як у такому випадку дотриматися граничного розміру плати за проживання у студентських гуртожитках у розмірі 40 % мінімальної стипендії?

(м. Кіровоград)

 

1. Так, вимоги працівників держфінінспекції є правомірними. Пояснимо чому.

Вартість платних послуг бюджетна установа визначає і встановлює самостійно. Це обумовлено ст. 11 Закону України «Про ціни і ціноутворення» від 21.06.2012 р. № 5007-VI, в якій вказано, що вільні ціни встановлюються суб’єктами господарювання самостійно за згодою сторін на всі товари, крім тих, щодо яких здійснюється державне регулювання цін.

Базою для визначення ціни послуги є розрахунок витрат, пов’язаних з безпосереднім наданням послуги. Як визначено у п. 138.8 ст. 138 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг складається з витрат, прямо пов’язаних з виробництвом таких товарів, виконанням робіт, наданням послуг, а саме:

— прямих матеріальних витрат;

— прямих витрат на оплату праці;

— амортизації виробничих основних засобів та нематеріальних активів, безпосередньо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг;

— вартості придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг;

інших прямих витрат, у тому числі витрат з придбання електричної енергії (включаючи реактивну).

Вартість проживання студентів у гуртожитку також визначається відповідно до розд. ІІ Порядку надання інших платних послуг державними та комунальними навчальними закладами, затвердженого спільним наказом Міносвіти і науки, Мінекономіки та Мінфіну від 23.07.2010 р. № 736/902/758 (далі — Порядок № 736/902/758).

Так, визначення вартості платної послуги здійснюється на базі економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних з її наданням.

Розмір плати за надання конкретної послуги визначається на підставі її вартості, що розраховується на весь строк її надання та в повному обсязі.

Навчальний заклад самостійно визначає калькуляційну одиницю за кожною платною послугою, щодо якої здійснюється розрахунок вартості.

Як визначено у п. 2.2 розд. ІІ Порядку № 736/902/758, складовими витрат є:

— витрати на оплату праці працівників;

— нарахування на оплату праці відповідно до законодавства;

безпосередні витрати та оплата послуг інших організацій;

— капітальні витрати;

— індексація заробітної плати, інші витрати відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до п. 2.5 розд. ІІ Порядку № 736/902/758 до безпосередніх витрат та оплати послуг інших організацій належать матеріальні витрати, що використовуються при наданні платних послуг замовникам, у тому числі на придбання сировини, матеріалів, інвентарю, інструментів, запасних частин, медикаментів, витратних матеріалів до комп’ютерної та оргтехніки, канцелярських товарів, бланкової та іншої документації, що використовується при наданні платної послуги, паливно-мастильних матеріалів, хімікатів, білизни, спецодягу, обмундирування та фурнітури до нього, спортивного одягу, комунальних послуг та енергоносіїв, захисних пристроїв, харчування у випадках, передбачених законодавством; проведення поточного ремонту, технічного огляду і технічного обслуговування основних фондів, що використовуються для надання послуг; службові відрядження, пов’язані з наданням платних послуг, оплата послуг зв’язку, засобів сигналізації, ліцензій для надання платних послуг.

Вартість безпосередніх витрат та оплата послуг інших організацій вираховуються прямим розрахунком на основі встановлених чинними нормативно-правовими актами ставок орендної плати, строку надання тієї чи іншої платної послуги, площ, що використовуються для її надання; інших видатків, що необхідні для надання замовлених послуг, норм витрат та тарифів відповідно до затверджених в установленому порядку нормативів, порядку розрахунку за комунальні послуги та спожиті енергоносії (за опалювальний сезон або рівномірно протягом року).

У тих випадках, коли прямий розрахунок вартості безпосередніх витрат оплати послуг інших організацій здійснити неможливо, їх вартість визначається виходячи з фактичних витрат на одиницю наданої аналогічної послуги, що склались у навчальному закладі за минулий звітний період, та індексу інфляції.

Також зазначимо, що згідно з п. 38 Примірного положення про гуртожитки, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 03.06.86 р. № 208, витрати на оплату комунальних послуг входять до ставки плати за користування житловою площею і окремо плата за них не стягується.

Крім того, згідно з п. 45 Примірного положення про студентський гуртожиток вищого навчального закладу, затвердженого наказом Міносвіти і науки від 13.11.2007 р. № 1004, вартість місця проживання в гуртожитку складається з вартості його утримання та вартості обов’язкових побутових послуг, що надаються студентам, які проживають у гуртожитку.

Приклад розрахунку вартості проживання у студентському гуртожитку в період навчання та під час вступних іспитів було наведено у консультації «Калькуляція платних послуг у закладах освіти» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 21, с. 14).

Таким чином, витрати на комунальні послуги та енергоносії мають бути включені до калькуляції вартості проживання у студентському гуртожитку і в подальшому частина коштів, які надійдуть від студентів як плата за гуртожиток, має бути використана на оплату комунальних послуг та енергоносіїв. Адже відповідно до п. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю, відноситься до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ. Витрачатись кошти цієї підгрупи можуть на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням послуг, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю.

Тобто кошти, які отримані від надання платних послуг, мають витрачатись на ті видатки, які були розраховані відповідно до вимог чинного законодавства та затверджені в кошторисі витрат. Витрачання коштів загального фонду кошторису на цілі, передбачені за спеціальним фондом кошторису, є незаконним витрачанням бюджетних коштів.

Також зазначимо, що відповідно до п. 45 Порядку проведення інспектування Державною фінансовою інспекцією, її територіальними органами, затвердженого постановою КМУ від 20.04.2006 р. № 550 (далі — Порядок № 550), у міру виявлення ревізією порушень законодавства посадові особи контролюючого органу, не чекаючи закінчення ревізії, мають право усно рекомендувати керівникам об’єкта контролю невідкладно вжити заходів для їх усунення та запобігання у подальшому.

Пунктом 46 Порядку № 550 визначено: якщо вжитими в період ревізії заходами не забезпечено повне усунення виявлених порушень, то контролюючим органом у строк не пізніше ніж 10 робочих днів після реєстрації акта ревізії, а у разі надходження заперечень (зауважень) до нього — не пізніше 3 робочих днів після надіслання висновків на такі заперечення (зауваження) об’єкту контролю надсилається письмова вимога щодо усунення виявлених ревізією порушень законодавства із зазначенням строку зворотного інформування.

2. Як уже зазначалось, відповідно до п. 2.2 розд. ІІ Порядку № 736/902/758 однією зі складових витрат, що враховуються під час визначення вартості платної послуги, є витрати на оплату праці працівників, які залучені до надання платної послуги.

У випадку надання послуг з проживання у гуртожитку такими працівниками є комендант, прибиральниця, кастелянка, завідувач камери схову тощо. Заробітна плата таких працівників має бути включена до вартості проживання у гуртожитку.

Відповідно до п. 2.3 розд. ІІ Порядку № 736/902/758 до витрат на оплату праці працівників, які залучені до надання платної послуги, враховуються розміри посадових окладів, ставок заробітної плати (у тому числі погодинної оплати), підвищення, доплати, надбавки та інші виплати обов’язкового характеру, визначені відповідними нормативно-правовими актами.

При формуванні витрат на оплату праці працівників, які залучені до надання платної послуги, можуть враховуватись виплати, що мають заохочувальний характер, матеріальна допомога у порядку, встановленому законодавством та колективними договорами.

Кількість ставок (штатних одиниць) працівників, які залучаються до надання платної послуги, визначається виходячи з необхідності врахування всіх функцій і видів робіт, які безпосередньо пов’язані з організацією надання кожної конкретної платної послуги замовникам. Для цього можуть використовуватись затверджені у встановленому порядку штатні нормативи для установ та закладів різних типів, що функціонують у відповідній сфері діяльності (громадське харчування, побутове обслуговування, туризм, будівництво, транспорт тощо), або штатні розписи навчальних закладів, затверджені вищестоящою установою у встановленому порядку.

Отже, оплата праці обслуговуючого персоналу, який задіяний у наданні платних послуг, має здійснюватись за рахунок коштів спеціального фонду.

Як уже було зазначено, витрачання коштів загального фонду кошторису на цілі, які мають бути передбачені спеціальним фондом кошторису, є незаконним витрачанням бюджетних коштів.

Зазначимо, що спільним наказом Міносвіти, Мінфіну та МОЗ «Про встановлення граничного розміру плати за проживання в студентських гуртожитках вищих навчальних закладів державної та комунальної форм власності» від 28.03.2011 р. № 284/423/173 з 29 березня 2011 року встановлено граничну плату за проживання в гуртожитках для студентів у розмірі 40 % мінімальної звичайної місячної академічної стипендії студентів вищих навчальних закладів.

Так, зазначеним наказом встановлено, що граничний розмір плати за проживання в студентських гуртожитках вищих навчальних закладів державної та комунальної форм власності, що належать до сфери управління МОНмолодьспорту та МОЗ, з урахуванням ПДВ, встановленого згідно із законом, виходячи з нормативу 6 кв. м житлової площі (для новозбудованих гуртожитків — 8 кв. м житлової площі), не може перевищувати:

— для студентів, абітурієнтів вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації — 40 % розміру мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації;

— для клінічних ординаторів, аспірантів, докторантів — 40 % їх академічної стипендії;

— для курсантів денної форми навчання вищих навчальних закладів цивільної авіації, морського і річкового транспорту, Севастопольського національного інституту ядерної енергії та промисловості, які перебувають на державному утриманні та отримують безоплатне харчування, — 20 % розміру мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації;

— для студентів індустріально-педагогічних вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які навчаються за програмами підготовки майстрів виробничого навчання і забезпечуються безоплатним триразовим харчуванням, — 20 % розміру мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації, а для осіб, які забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням, — 30 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії вищих навчальних закладів відповідного рівня акредитації.

На сьогодні розміри мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії вищих навчальних закладів встановлені постановою КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2008 р. № 165» від 25.07.2012 р. № 703.

Так, для студентів вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», мінімальна академічна стипендія встановлюється на рівні 550 грн. на місяць; для студентів вищих навчальних закладів III — IV рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», — 730 грн. на місяць.

Таким чином, з 1 вересня 2012 року граничний розмір вартості проживання у студентському гуртожитку вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації становить 220 грн., для вищих навчальних закладів III — IV рівня акредитації — 292 грн. на місяць.

У випадку якщо при розрахунку всіх витрат, пов’язаних з проживанням студентів у гуртожитку, вартість проживання перевищить встановлений граничний рівень, установа має мінімізувати свої витрати. Це можна зробити, наприклад, шляхом перегляду штатного розпису за спеціальним фондом, тобто слід вирішити питання щодо доцільності утримання наявної кількості штатних одиниць обслуговуючого персоналу.

Але наголосимо, що не можна мінімізувати витрати за спецфондом шляхом їх перекладання на загальний фонд.

Тобто в будь-якому разі вищий навчальний заклад при формуванні вартості проживання студентів у гуртожитку має виконати всі вимоги чинного законодавства, а саме розрахувати вартість проживання у гуртожитку з урахуванням всіх видатків, не допускаючи витрачання коштів загального фонду на цілі, які мають бути забезпечені коштами спеціального фонду, та не перевищуючи граничну вартість проживання у гуртожитку, встановлену чинним законодавством.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі